Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Психологът Младен Владимиров: Защо е необходимо обществото да вдигне температура, за да се пребори с някакъв вирус?

Инфлуенсъри, медии, етика - реакции след скандала с енергийната напитка

Преподавателят по медийно право проф. Нели Огнянова: Инфлуенсърите работят с големи аудитории, затова общата тенденция е да влязат в регулация

| Интервю
Снимка: Pixabay

"Погрешно е да мислим, че само децата са обект на рекламата. Това са младите хора, които искат да живеят бързо, да имат постоянна енергия, които са изтощени от липсата на неща, които да им се случват в живота. Младото поколение, което не иска да отлага удоволствията, хедонистично, лесно и бързо да му се случват нещата. Момичето се позиционира точно там."

Това коментира в интервю за БНР психологът Младен Владимиров след скандала с рекламираната от попфолк изпълнителка прахообразна енергийна напитка.

Психологът обърна внимание върху въпроса "кои са авторитетите, лидерите на мнения, еталоните" и запита кои са идолите, на които се кланяме днес.

Проблемът с енергийните напитки около училищата и това, което вземат децата, е много стар, напомни Владимиров.

"Балоните, вейпове – всичко, до което имат достъп, широка трябва да бъде дискусията. Къде стоят институциите? Защо е необходимо обществото да вдигне температура, за да се пребори с някакъв вирус? Защо като институции не сме го разпознали? Това са важните дискусии.

Поколението, което иска да живее в бунт, в риск – характерно за подрастващите, да има скандал, провокация: точно това целеше тази самоканселираща се дама – да провокира. Тя се заявява като лидер, който употребява."

Нямаме генералната превенция, категоричен е психологът.

Не знаем към кого да адресираме своите страхове. Не знаем с кого да се свържем. Всеки ден се сблъскваме с поговорката "Бог високо, цар далеко", смята Младен Владимиров.

"Имаме съдържание, което предполагаме, че е незаконно. Имаме промоция, реклама на продукт, търговско слово. Имаме фигура, която се обръща към голям брой хора – известна е, да речем – инфлуенсър. И действието се развива в платформа, която е известна – Инстаграм."

Това посочи проф. Нели Огнянова, преподавател по медийно право в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Едната линия е отговорността на платформите. Другата линия е отговорността на самото лице, заснето на клипа. Има действащо право по линия на платформите. Има транспонирано европейско право. Към платформите има изисквания, свързани с търговското слово, изтъкна проф. Нели Огнянова.

Платформите трябва да предприемат мерки за защита на децата, категорична е тя.

СЕМ действа относно платформите под българска юрисдикция, уточни преподователят.

Инфлуенсърите работят с големи аудитории, затова общата тенденция е да влязат в регулация, заяви проф. Огнянова в предаването "Преди всички".

"Който навлиза в тази област, трябва да е готов, че правото идва. Свободата на изразяване не е абсолютна в никоя съвременна правна система."

Двете мнения чуйте в звуковите файлове. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зам.-министър на туризма: Не сме се отказали от туристическия гаранционен фонд

Предложението за промени в Закона за туризма, които предизвикаха недоволство в туристическия бранш, ще бъдат преработени. Те предвиждаха създаване на гаранционен фонд за туроператорите, който да защитава интересите на туристите. В него трябва да се правят вноски от самите туроператори, като тези вноски трябва да заменят компенсации при щети. До..

публикувано на 30.08.24 в 09:48

Ваканциите на учениците: Възможни са съществени промени от първоначалния вариант

Очаква се решението на МОН за това кога и колко ще почиват учениците през новата учебна година. От ведомството вече публикуваха за обществено обсъждане графика за учебното време. Това обсъждане приключи и в момента се обобщават постъпилите становища и предложения на заинтересованите страни. След това предстои издаването на заповед за окончателно..

публикувано на 29.08.24 в 15:14

Изследване: Одобрението към ЕС и НАТО расте, към Русия - намалява

" Има консолидация около идеята за принадлежността на България към ЕС и НАТО, които се одобряват, даже одобрението расте през 2024 г. ".  Това заяви пред БНР социологът Вероника Димитрова от Фондацията за хуманитарни и социални изследвания, която заедно с "Алфа Рисърч" направи проучване за руската пропаганда у нас.  "Въпреки бума на..

публикувано на 29.08.24 в 10:17

"Евробокс" ви среща с посланика на Израел Н. Пр. Йоси Леви Сфари

В първия ден на "Банско джаз фестивал" изява имаше триото на джаз китариста Мишел Сажрауи от Назарет. За концерта в Банско пристигна и посланикът на Израел в България - Негово превъзходителство Йоси Леви Сфари. Това беше и поводът за гостуването му в предаването “Евробокс” за европейска музика на програма "Хоризонт".  Културните..

публикувано на 29.08.24 в 08:27

Ангел Престойски: Всеки в тази държава може да ползва вода колкото си иска без да я плаща!

Над 410 населени места у нас с 420 хил. жители са на воден режим, а други 456 изобщо не знаят какво е това водоснабдяване и канализация. Над 50% от водата се губи по мрежата заради течове от остарелите тръби или кражби. Това са малка част от констатациите, които направиха от "Зелено движение".  Пред БНР председателят на Съюза на ВиК операторите и..

публикувано на 28.08.24 в 15:32

"Школо": Не са водени разговори с нас за наредбата за е-дневниците

Подготвяме се за началото на учебната година. Отворени сме за диалог по всяка тема . Насреща сме да коментираме какво ще е най-добро за българското образование, за да върви напред.  Това заяви пред БНР Любомир Ваньов - изпълнителен директор на системата "Школо", която администрира по електронен начин дневниците в българските училища. В..

публикувано на 28.08.24 в 10:04

Потушен е пожарът в района на варненското село Тополи

Потушен е пожарът, който възникна днес в местността Клисе баир в района на село Тополи край Варна.  Огънят обхвана сухи треви, няма опасност за населеното място. Пожар край варненското село Тополи в местността Клисе баир    

публикувано на 27.08.24 в 20:55