Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Демокрацията прилича на стара дреха, в която човечеството не може да влезе"

Проф. Захари Захариев: Коалицията, която се стъкмява, ще е гибелна за лявото в България

Рисковете пред бъдещето на човечеството стават все по-големи, смята той

Проф. Захари Захариев
Снимка: Стопкадър, ТВ Европа

"Рисковете пред човечеството и неговото бъдеще стават все по-големи". Това заяви пред БНР проф. Захари Захариев, председател на фондация "Славяни".

По думите му днес няма нито един сериозен изследовател на световните процеси, който да не отчита, че сме изправени на кръстопът:

"Едната посока ни води към затягане на дисциплината, затягане на ръката на държавата около гражданското общество, низвергване на човека, който е със самочувствието на гражданин, до изпълнител на волята на един елит. Което е свързано с коренна промяна в международните отношения и с това, с което се сблъскваме днес - едно ново издание на Студената война и реално спускане на "желязна завеса" между Изтока и Запада. Второто направление е оптимистичната възможност, добрата - установяване на нов обществен договор. Човечеството се нуждае от това - нов обществен договор, който да конституира реалните потребности на новото издание на демократично съжителство в съвременния свят".

Според проф. Захариев този нов договор изисква преформулиране на самото понятие "демокрация":

"Защото то все повече е износено и прилича на стара дреха, в която човечеството не може да влезе. ... Нужда от преформулиране на демокрацията има и в страни, които са от другата страна на "желязната завеса" - Русия и Китай, които също нямат отговор на този въпрос. Това е първото нещо, което трябва да се случи, ако искаме да имаме изход от тази ситуация". 

Той подчерта, че успоредно с този нов обществен договор е необходимо и преформатиране на властовите устои, които познаваме до този момент - както в рамките на държавата, така и в рамките на международното съжителство.

"В България държавата е обезвластена и отдавна тотално абдикира от конституционните норми. Причините за това са свързани с т.нар. български преход, но и с абдикацията от конституционните задължения по отношение на властовия ресурс, който вместо да идва от народа към изпълнителната и законодателната власт, той е изместен в центрове отвън, откъдето се задават позивните сигнали за една или друга позиция ил решение".

Проф. Захариев прогнозира, че коалицията, за която се водят преговори в момента между ПП, БСП и ДБ, ще е гибелна за бъдещето на лявото политическо пространство в България и то за дълъг период от време. Според него тази коалиция "се стъкмява не без помощ и отвън". 

"В низините на обществото вървят процеси, които рано или късно ще избият нагоре и ще доведат до насилствени промени, при никакви гаранции, че тези промени ще са в посока на добрия избор за човечеството. Това се отнася и за България, и в световен план", посочи той. 

Интервюто на Петър Волгин със Захари Захариев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Оргазмът на богомолката

" Андрей Фурсов дава проверени факти . Структурите, за които той говори, ако ги нямаше, самата общност щеше да ги измисли. Такива структури възникват по естествен ред. Институции, под които има хора, които работят в тяхна полза и обслужват..

публикувано на 05.07.22 в 13:35
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джевдет Чакъров

След срещата в "Росенец": Да се възстанови нормалното функциониране на ДПС и работата на колективните органи

Да се възстанови нормалното функциониране на ДПС и да заработят колективните органи на партията. Това е решението след днешната среща на депутати от Движението с почетния председател Ахмед Доган.  Срещата се състоя в лятното имение на Доган в парк..

публикувано на 06.07.24 в 17:46

Отец Петко Вълов беше ръкоположен за епископ на Софийската католическа епархия

Отец Петко Вълов тържествено беше ръкоположен за епископ на Софийската католическа епархия.  С решение на Светия престол той поема поста от монсеньор Христо Пройков, управлявал епархията от 1995 г.  досега.   Съгласно действащия устав в Католическата..

публикувано на 06.07.24 в 17:13
Киър Стармър

Киър Стармър проведе първото заседание на кабинета и веднага даде пресконференция

Новият британски премиер Киър Стармър проведе първото заседание на кабинета си само часове след неговото сформиране. Веднага след това той даде пресконференция. Мнозина са изненадани от факта, че Киър Стармър реши да даде пресконференция след..

публикувано на 06.07.24 в 17:06

Кипър преполови годината с много добри резултати в туризма

Кипър преполови годината с много добри положителни резултати в туризма, отчетоха от правителството. То обяви и започването на 5-годишен план, насочен към решаването на проблема със сезонността в сектора. Рекорден пътнически поток в Кипър за всички времена..

публикувано на 06.07.24 в 16:46
Снимката е илюстративна

Пожар избухна на гръцкия остров Лесбос в източно Егейско море

Пожар избухна на гръцкия остров Лесбос в източно Егейско море. Раздухвани от силен вятър, пламъците са обхванали гориста територия близо до едно от селата, северозападно от столицата на острова Митилини. С огнената стихия се борят 30 пожарникари с 10..

публикувано на 06.07.24 в 16:25

Русия твърди, че нейни войски са превзели селище в източната част на Донецка област

Русия твърди, че нейни войски са превзели селище в източната част на Донецка област в Украйна, предава Франс прес. Няма потвърждение на информацията от страна на Украйна.  Според Киев най-ожесточените боеве по цялата фронтова линия се водят в Донецка..

публикувано на 06.07.24 в 16:19
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров: ДПС трябва да се върне към нормалното, колективните органи не работят

ДПС трябва да се върне към нормалното, от една година колективните органи на партията не работят, заяви председателят на Движението Джевдет Чакъров след срещата с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.  В следващите дни се очаква официална позиция на..

публикувано на 06.07.24 в 16:13