Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Обстановката ще е спокойна до края на август"

Проф. Витанов: В сценария "Празни болници" сме, но можем да влезем в друг - "Помияр"

Той ще е стабилен, докато броят на заетите интензивни легла не стигне 500, уточни математикът

Проф. Николай Витанов
Снимка: Ани Петрова

"Сценарият, в който се намираме, съм го кръстил "Празни болници" и той ще бъде стабилен, докато броят на заетите интензивни легла не стигне 500".

Това каза пред БНР математикът проф. Николай Витанов.

Според него до края на август този сценарий ще е в сила и болниците няма да изпитват проблеми с места в интензивните отделения.

"Следващият параметър, който трябва да се следи, са заетите легла за неинтензивно лечение. Проблеми в болниците има при около 5000. сага сме на около 14%. Не се очаква до края на август скок", коментира той.

Проф. Витанов подчерта, че по най-важните параметри обстановката ще е спокойна до края на август:

"Това, което предизвиква проблеми, е броят на новите случаи и той расте. Тази седмица ще стигнем 2000 нови случая на ден и ще погледнем към 3000".

Математикът очерта два сценария за развитие на Covid вълната:

"Единият е "Куче тарикат", т.е. минаваме 2000, поглеждаме 3000, но понеже спазваме мерките - не стигаме до 3000 и от другата седмица тръгваме надолу и си караме спокойно лято! Ако тази система се пробие и не се спазват мерките - сценарият е по-следващата седмица да стигнем 4500 случая. Това е сценарият "Браво, Шаро!" - стигаме тези 4500 и тръгваме надолу, при него болниците няма да се напълнят. Най-лошият сценарий е третият, ако се пробие защитната линия и още след една седмица можем да отидем на 7500 заразени на ден. Това е сценарият "Помияр", най-неприятният - от него ще вървим надолу много трудно и към 15 септември може да не сме слезли достатъчно".

Според математика най-реалистичен е вторият - "Браво, Шаро!".  

По думите му сега влизаме в етап 1, а при етап 2 ще се наложи носене на маски и в градския транспорт, вероятно другата седмица София-град, Варна и Бургас ще са в този етап.

Интервюто на Диана Янкулова с проф. Николай Витанов и репортаж на Евелина Стоянова в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Дупница цената на водата е почти трикратно увеличена

Цената на питейната вода в Дупница вече е почти трикратно увеличена -  от 1,37 лв.  до 3,74 лв. за кубически метър , след като на практика фалиралото общинско ВиК дружество, със задължения от около 3 милиона лева, е в ликвидация, а градът и 16-те села от 1 август се обслужват от "Кюстендилска вода". Същевременно общинските съветници трябва да..

публикувано на 04.08.24 в 21:00
Заместник-министърът на земеделието и храните Лозана Василева.

Д-р Лозана Василева е назначена за заместник-министър на земеделието

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев д-р Лозана Василева е назначена за заместник-министър на земеделието и храните на мястото на Таня Георгиева, която беше освободена след нейна молба по лични причини.  Таня Георгиева подаде оставка като зам.-министър на земеделието Кандидатурата на Василева, която до момента заемаше поста на..

публикувано на 01.08.24 в 18:47
Проф. Радка Аргирова

Проф. Аргирова: Covid-19 не може да се нарече сезонен, ще е активен през цялата година

" Covid-19 не е престанал да мутира, той е в състояние на еволюция . За  Гърция и Белгия има данни за ръст  на заболелите,  в САЩ има също сериозен ръст  в отделни щати, което означава, че изменчивостта на този коронавирус продължава, каза за "Нощен Хоризонт"  вирусологът проф. Радка Аргирова . Три вируса излагат на риск почивката на кипърци..

публикувано на 01.08.24 в 09:55

Цветан Цветанов: При бързи избори ДПС може да не бъде политически субект в парламентарната надпревара

"При една ситуация на бързи избори ДПС може да не бъде политически субект в парламентарната надпревара. Възможно е кръгът около Пеевски и този около Чакъров да бъдат в различни конфигурации с други партии – мандатоносители и с наименованията на коалиции, които обаче няма да бъдат "ДПС".  Такава прогноза направи пред БНР Цветан Цветанов, председател..

публикувано на 31.07.24 в 14:00
Десислава Христозова

Деси, къде си? – как да се преборим с излишните килограми заедно

Над 60 процента от българското общество има проблеми с килограмите . Затлъстяването е като лавина. Да си дебел е стигма. Обществото се прави, че приема тези хора. Мисията на Десислава Христозова е да покаже на светло хората с наднормено тегло , как живеят те и как се борят с излишните килограми. На това е посветена нейната..

публикувано на 30.07.24 в 09:42

Задава ли се контрол върху личната кореспонденция през чат приложения?

С добрата инициатива на законодателя се въвеждат мерки, които нарушават драстично и нашите права . Това заяви пред БНР Богомил Шопов, съосновател на "Електронна граница - България", във връзка с обсъждана промяна в директива за правото на неприкосновеност на личния живот и електронни комуникации. Става дума за предлагана задължителна..

публикувано на 30.07.24 в 09:13
Биляна Гяурова

Биляна Гяурова за решението на КС: Късогледство и двоен стандарт

" Конституционният съд не успя да надскочи собствените си ограничения и да бъде на висотата на актуалната политическа и геополитическа обстановка. Това конституционно решение не е просто затворено в рамките на България, а има проекция и извън нашата територия." Това каза пред БНР Биляна Гяурова, директор на Българския институт за правни..

публикувано на 30.07.24 в 08:35