Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Израел изучават развитието на растението моринга

Института за иновационно и пустинно земеделие „Вулкани“
Снимка: Института за иновационно и пустинно земеделие „Вулкани“

Наричат Института за иновационно и пустинно земеделие „Вулкани“ „български“, защото в първите му години имало доста преселници от България, които работели в него. Тази година, научното средище празнува 100 годишен юбилей.

Две купички мед на изложбата за най-новите търсения на учените във „Вулкани“ изглеждаха като твърде скромен акцент. Въпреки това всички спираха и ги опитваха. Медът в едната от тях бе обикновен, а в другата...почти не беше сладък. Презентираше го младият научен работник Кармел Фархи, който е биолог, специалист в растениевъдство.

"Срещата ми с малко известното в Европа растение - моринга, беше съдбоносна за мен. Научен ръководител ми е Ифтах Вакрин Кейнан. Той предложи, на мен и колежката ми- също биолог, но специалист по насекомите, да се опитаме да развъдим пчели в опитно поле, засадено с непознато растение. Знае се, че пчелите са доста консервативни, но успяхме да ги „примамим“ при новото, и за тях, растение. Още първите опити с такъв мед ни изненадаха. Съдържаха всички други елементи на обикновените пчелни продукти, но бяха значително по-малко сладки. Към нашия експеримент се присъединиха и лекари, които веднага провериха как се отразява този несладък мед на хора, болни от диабет и от проблеми в обмяната на веществата. Оказа се ,че нашия мед влияе добре и на страдащите от високо кръвно налягане и психични разстройства.

Моята идея беше да се провери как различните почви в Израел се отразяват върху развитието на растението моринга и на меда от него. Вече имаме опитни полета на няколко места в страната. Особено важно е как то вирее в полупустинни почви.

Обикновено се шегувам, че моите изследвания са „обречени на успех“. Наследник съм на хора, които е трябвало да се отрекат от възможността да се развият като творци, за да могат да изхранват семействата си.

"Моята българска баба- майката на баща ми, е била 13 годишна , когото през 1951 г., с един от последните рейсове на кораба, който е возел преселници от България в Израел, са пристигнали тук. И двете с по-голямата й сестра, която е учила в елекро-техникума в София- едно от най- престижните учебни заведение по него време, са били отличнички. Но пристигайки в Израел е трябвало да се простят с науката. Били са настанени в бараки, където зиме е продължавало да тече, дори когато дъждът навън е спирал. През лятото пружините на кревата така са се напичали, че е можело да се изпече яйце на тях. То и яйцата са били кът. Купували са ги с купони. А, за да получиш купони е трябвало да покажеш удостоверение, че си отработил поне минимален брой дни. Баща им е минавал за „възрастен“( над 35 години) и дълго не е могъл да си намери работа. Налагало се двете момичета да работят каквото успеят, за да издържат...родителите си. Тогава сред най-тежките работи е било да се „превърне пустинята в градина“. Освен обикновеният селскостопански труд, е трябвало да се засадят гори на голите каменни баири. А това е било особено трудно. С взрив са правили в скали място за корените на фиданката. Носели са почва от далеч и са запълвали с нея дупката. И тогава са засаждали дръвчето. Водата е била кът и са измислили прочутото капково напояване – с виещи се като змийчета тръби са носили течност само до гнездото на всяко дръвче, където водата се е процеждала единствено в корена. Световно известното изобретение е било създадено в един кибуц, но е развито от Института „Вулкани“.

Ст. н. с .Ифтах Вакрин Кейнан разкааз:

"Преди около 20 г посетих едно селище в Юдея. В един от дворовете видях странно растение, с дълги твърди шушулки. Местните хора обяснили, че варят бобчета му и те са по-вкусни от обикновения фасул. Взех образци от непознатото, за мен тогава, растение. Открих, че е „преселник“. Как се е озовало в Юдея не знам, но родината му е Индия. Във Филипини-те дори са го обявили за национална храна и няма двор без него. Има международна компания, която го включва в хранителните добавки. Но всичко това е насочено към плодовете му. Аз се заинтересувах от листата и цветовете му.

Често дадено растение се отглежда по-добре в чужбина, отколкото в родината си. Например евкалиптът най-добре вирее в Малайзия и Индонезия, а той не е ендемичен вид там. С помощта на моите аспиранти се опитвам да го адаптирам към земята на Израел и експериментираме как да извлечем максимална полза от него".

Повече можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Радостина Билярска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Неравноделната душа" с прожекция-специално събитие на 12 юли в "Одеон"

Прожекция-специално събитие на документалния филм "Неравноделната душа" се подготвя във Филмотечно кино "Одеон" - на 12 юли от 18:00 часа.  Пълнометраженият документален дебют на София Стойчева – сценарист и режисьор на филма, е емоционален разказ за хора от различни националности, които, без да имат родови връзки на Балканите, посвещават години..

публикувано на 09.07.24 в 17:25
Димитър Драганов

Как себепознанието може да се превърне в мощен инструмент за преодоляване на трудностите

В свят, изпълнен с предизвикателства и неочаквани обрати, често се оказваме изправени пред изпитания, които ни карат да се чувстваме сами и безнадеждни . Но точно в тези моменти, когато сме на "дъното на пъкъла", можем да открием вътрешната си сила и да излезем по-силни от всякога. Разказваме за това как да изградим спокойствие, когато останем сами..

публикувано на 09.07.24 в 16:47

Израелският китарист Мишел Сахрауи ще открие "Банско Джаз Фестивал"

Израелският китарист Мишел Сахрауи ще бъде гост на "Банско Джаз Фестивал". Той ще открие предстоящото издание с концерт на 3-ти август заедно със своето трио - Мишел Сахрауи (китара), Йонатан Коен (бас) и Шир Гинот (барабани).  Сахрауи е китарист и композитор от Назарет, Израел. Когато е на 19 години, взема уроци по китара. През 1995 г. се..

публикувано на 09.07.24 в 16:35
Диана Данова – Дамянова

Диана Данова – Дамянова в дебрите на "Софийски музикални седмици" от 70-те години до днес

Музикология или музикознание – от гръцки се превежда като музика и думи. Обект на изследване в музикознанието са произходът на музиката и нейното историческо развитие, теорията на музикалните елементи и проблемите на музикалното изкуство. Този музикален анализ цели да открои естетиката, хармонията и критиката за музикалните произведения . В..

публикувано на 09.07.24 в 10:43
 Айтен Огуджу

Айтен Огуджу - един от най-добрите сценографи на Турция

Айтен Огуджу е сценограф за драматичен и куклен театър , преподавател е по сценичен дизайн в университета в Измир . Родена е в Разград, но 1989 година се преселват в Турция, където завършва Художествена гимназия, а след това и Измирския университет - специалност "Сценография".  Работила е за постановки освен в Турция и в Лондон, Косово, Катар,..

публикувано на 08.07.24 в 11:22

В крепостта "Царевец" във В. Търново беше открит 9-ият летен оперен сезон "Сцена на вековете"

С балетния спектакъл „Кармен“ по музика от едноименната опера на Жорж Бизе снощи в крепостта „Царевец“ във Велико Търново беше открит Деветият летен оперен сезон „Сцена на вековете“. До 11 септември в основната и съпътстващата програма на културния форум ще бъдат представени 14 оперни и балетни спектакъла. Българското национално радио е медиен..

публикувано на 07.07.24 в 12:53

Започва "Arbanassi summer music"

Две от емблематичните средновековни църкви в архитектурния резерват Арбанаси до Велико Търново от днес до 12 юли ще домакинстват за 14-и път международния фестивал на камерната музика "Arbanassi summer music". Културният форум по традиция извежда камерната музика от концертната зала и я представя в атмосферата на арбанашките средновековни..

публикувано на 07.07.24 в 09:03