Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Израел има спасителна ферма за животни

Снимка: Animal Hope Bulgaria-Veliki Preslav

За библейския цар Соломон се говори, че е знаел езика на животните. Може би затова е образец на справедливост, когато става въпрос за произнесени от него присъди, засягащи взаимоотношенията между хората.

Доскоро в цирковете едни от най-интересните номера бяха тези с дресирани животни. Сега в Израел е забранено да има представления с четириноги артисти. Отдавана са извън закона борбите между кучета, петли или други твари и то не само заради хазартния момент в тях, а защото в края често има мъртви. Говори се,че част от спортовете, в които участват в животни ще отпаднат. Няма значение, че част от тях са олимпийски. Всяко време има свои правила и етични норми. През Римската империя се е смятало за съвсем нормално гладиаторите да се изправят срещу диви животни.

Един от казусите бе свързан с ферма за изоставени животни. Някои са претърпели катастрофи или болести, други са развили недъзи заради прекомерна работа, трети - изоставени от стопаните си, защото не са се разбирали. Интересното е, че чрез тях се води оздравителна и възпитателна работа с малки ученици или с деца в неравностойно положение. За част от многобройните проблеми разказва ръководителката на фермата Дана Фугис:

"Важно е да има диалог, а не монолог в отношенията човек-животно. Често, когото запознаваме децата с домашните животни е в контекст: кокошката носи яйца и месото й става за ядене, кравата дава мляко и е впрегатно животно, от кожата на зайци се правят зимни шапки, а месото им е много вкусно и т.н. т. Това предполага и тяхното отношение към животните. При нас пристигат петли, отглеждани в тясното помещение на птицефермата. Те не умеят дори да се качат на стобора и да изкукуригат".
Родените и отглеждани във ферми зайци не умеят да дълбаят дупки. С нашето прагматично отношение към животните, сме ги обезличили.
"Може би най-точно животните са показали нежеланието да се подчиняват безропотно на прищявките на хората в случаите на „несходство на характерите“ със стопаните. Става въпрос за съвършено здрави животни, често пъти дори обучени или дресирани, които не желаят да изпълняват команди. Имаме такива кучета, котки, коне. Стопаните никога не са се замисляли какво се харесва на техните питомци. Считат, че те трябва да са им под ръка както телефона им или машините вкъщи или на работа. По принцип, ние сме против язденето на коне, но не го изключваме, ако между стопанинът и животното има безусловно разбирателство и искат двамата да се разходят заедно".

Стараем се да възпитаваме отношение на уважение към чувствата на животните и у малките ученици, и у децата в неравностойно положение, които идват при нас.

"Много казуси възникват при отглеждането на животните в тази спасителна ферма. За мнозина от тях, да попаднат при по-сносни условия е прогрес, но всички животни живея,т ако не в клетки, то в заградено пространство или в аквариум, а не в природата. Дори редки видове, записани в червената книга като изчезващи, но родени в зоологически градина или във ферма катоашата, не са свободни не умеят да съществуват на свобода, защото е нямало кой да ги научи както на навиците на своя вид, така и как да се предпазят от другите живи твари, в природата.

"Много често ние взимаме решение за съдбата на животните. При нас пристигна козичка с почернело от инфекция виме и съвсем изпосталяла. Стопаните й ни я предадоха , защото никоя кланица не я бе поискала. Пред нас стоеше решението дали да я преспим, защото болките й бяха ужасни или да я лекуваме, а това бе скъпо. Най-напред й дадохме болкоуспокояващи и я хранихме със силна храна. Животното започна да пълнее. Беше много общителна и благодарна. Търсеше нашата компания. Дори искаше да си играем. Най-напред й направихме операция на вимето, което беше възпалено от несръчно доене. Козичката е едно от най жизнените същества във фермата. Ние просто видяхме нейната жажда за живот.

Стопаните на животни често не се съобразяват с чувствата на потомците си към малките им. Отнемат им ги. При кучета и котките-защото не искат повече главоболия, а при млекодайните животни за да не сучат млякото, което е част от бизнеса на фермерите. Една от овцете ни роди куцо агънце. Определихме един от малките ни помощници да се грижи за майката и сакатото й детенце. Момченцето така се привърза към тях, че започна да се замисля дали иска да яде месото на други животни, които не са имали щастието да попаднат при нас. Не агитирам за вегетарианство, а за хуманно отношение. Вървим към генно инженерство, чрез което месото ще е „израснало“ от една или наколно клетки на животно, без да е нужно да се отнема живот за да живеем ние. Все пак не сме в първобитно общинен строй, а във века на високите технологии".

А проблема за правата на животните става все по- актуален , колкото повече се развива законодателството за правата на хората. Защото не може да бъдеш свободен, ако около теб има роби, та били те и четириноги.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.



По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ейдън Шарън, директор на

Ейдън Шарън за "Деня на Земята": Да се намали с 60% производството на пластмаса до 2040 г.

"Планета срещу пластмаса" е темата на "Деня на Земята", който отбелязваме днес. Организацията, която координира дейностите по случай празника на планетата, настоява за прекратяване на използването на пластмаса в името на човешкото здраве и планетата. Според нея може да бъде постигнато намаляване с 60 процента на производството на всички видове..

публикувано на 22.04.24 в 11:37
Марина Великова

Марина Великова показва "Ледовете на Антарктика" на Моста на влюбените

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на Марина Великова ще бъде открита на 22 април, в Деня на Земята, на Моста на влюбените до НДК в София. Марина Великова е музикант и музикален редактор в БНР и наскоро посети Антарктида, за да осъществи проекта си "Звуците на Антарктика", който ще завърши в края на тази година. Предстои да представи и свои..

публикувано на 19.04.24 в 09:54

Кипър: Обсъждат използване на ИИ за почистване на морските води

Използването на изкуствен интелект за откриване и почистване на замърсявания в морето е сред иновативните технологии, които ще бъдат представени на провеждащия се днес форум „Синият Лимасол“. Най-големият крайбрежен град на Кипър, търговски и корабен център в Източното Средиземноморие, е включен в мисията на ЕС за постигане на климатична..

публикувано на 15.04.24 в 08:33

Екологични организации определиха законопроект за лобистки и излизат на протести

Започваме протести и няма да спрем, докато въпросният законопроект не бъде спрян. Това каза пред БНР адвокат Димитър Палов, председател на гражданско сдружение "Ти решаваш" , което в неделя, 14 април, ще бъде част от протестите на екоорганизации срещу промени в Закона за насърчаване на инвестициите, с които се слага край на възможностите..

публикувано на 12.04.24 в 15:14

България ще въвежда депозитната система за пластмасови бутилки. Какво предстои?

До 2029 г. на територията на ЕС следва да бъдат изградени депозитни системи за връщане на празни пластмасови бутилки.  В 17-те европейски страни, които вече имат подобна система, се регистрира висока събираемост. Пред страната ни са три задачи - анализ къде какво количество отпадък се генерира, промяна в законодателството и инвестиции в..

публикувано на 04.04.24 в 12:15

Може ли да се постави фотоволтаичен покрив на Екомузея с аквариум в Русе?

Фотоволтаичните системи са едно от решенията, с които можем да компенсираме вредата на човешката дейност върху природата. Все повече обществени сгради се захранват с възобновяеми енергийни източници и това е модел, който показва ползата от тази технология. Дали в Екозумея с аквариум в Русе има възможност за такава система и как може да се случи..

публикувано на 17.03.24 в 08:25

Столичната община приема проекти за интегрирано градско развитие до 9 май

Столична община приема проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027 Столичната община в качеството си на териториален орган по подбор на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027, кани всички заинтересовани страни за подаване на проектни идеи по Приоритет 1 на ПРР за изпълнение..

публикувано на 14.03.24 в 13:05