Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В Израел има спасителна ферма за животни

Снимка: Animal Hope Bulgaria-Veliki Preslav

За библейския цар Соломон се говори, че е знаел езика на животните. Може би затова е образец на справедливост, когато става въпрос за произнесени от него присъди, засягащи взаимоотношенията между хората.

Доскоро в цирковете едни от най-интересните номера бяха тези с дресирани животни. Сега в Израел е забранено да има представления с четириноги артисти. Отдавана са извън закона борбите между кучета, петли или други твари и то не само заради хазартния момент в тях, а защото в края често има мъртви. Говори се,че част от спортовете, в които участват в животни ще отпаднат. Няма значение, че част от тях са олимпийски. Всяко време има свои правила и етични норми. През Римската империя се е смятало за съвсем нормално гладиаторите да се изправят срещу диви животни.

Един от казусите бе свързан с ферма за изоставени животни. Някои са претърпели катастрофи или болести, други са развили недъзи заради прекомерна работа, трети - изоставени от стопаните си, защото не са се разбирали. Интересното е, че чрез тях се води оздравителна и възпитателна работа с малки ученици или с деца в неравностойно положение. За част от многобройните проблеми разказва ръководителката на фермата Дана Фугис:

"Важно е да има диалог, а не монолог в отношенията човек-животно. Често, когото запознаваме децата с домашните животни е в контекст: кокошката носи яйца и месото й става за ядене, кравата дава мляко и е впрегатно животно, от кожата на зайци се правят зимни шапки, а месото им е много вкусно и т.н. т. Това предполага и тяхното отношение към животните. При нас пристигат петли, отглеждани в тясното помещение на птицефермата. Те не умеят дори да се качат на стобора и да изкукуригат".
Родените и отглеждани във ферми зайци не умеят да дълбаят дупки. С нашето прагматично отношение към животните, сме ги обезличили.
"Може би най-точно животните са показали нежеланието да се подчиняват безропотно на прищявките на хората в случаите на „несходство на характерите“ със стопаните. Става въпрос за съвършено здрави животни, често пъти дори обучени или дресирани, които не желаят да изпълняват команди. Имаме такива кучета, котки, коне. Стопаните никога не са се замисляли какво се харесва на техните питомци. Считат, че те трябва да са им под ръка както телефона им или машините вкъщи или на работа. По принцип, ние сме против язденето на коне, но не го изключваме, ако между стопанинът и животното има безусловно разбирателство и искат двамата да се разходят заедно".

Стараем се да възпитаваме отношение на уважение към чувствата на животните и у малките ученици, и у децата в неравностойно положение, които идват при нас.

"Много казуси възникват при отглеждането на животните в тази спасителна ферма. За мнозина от тях, да попаднат при по-сносни условия е прогрес, но всички животни живея,т ако не в клетки, то в заградено пространство или в аквариум, а не в природата. Дори редки видове, записани в червената книга като изчезващи, но родени в зоологически градина или във ферма катоашата, не са свободни не умеят да съществуват на свобода, защото е нямало кой да ги научи както на навиците на своя вид, така и как да се предпазят от другите живи твари, в природата.

"Много често ние взимаме решение за съдбата на животните. При нас пристигна козичка с почернело от инфекция виме и съвсем изпосталяла. Стопаните й ни я предадоха , защото никоя кланица не я бе поискала. Пред нас стоеше решението дали да я преспим, защото болките й бяха ужасни или да я лекуваме, а това бе скъпо. Най-напред й дадохме болкоуспокояващи и я хранихме със силна храна. Животното започна да пълнее. Беше много общителна и благодарна. Търсеше нашата компания. Дори искаше да си играем. Най-напред й направихме операция на вимето, което беше възпалено от несръчно доене. Козичката е едно от най жизнените същества във фермата. Ние просто видяхме нейната жажда за живот.

Стопаните на животни често не се съобразяват с чувствата на потомците си към малките им. Отнемат им ги. При кучета и котките-защото не искат повече главоболия, а при млекодайните животни за да не сучат млякото, което е част от бизнеса на фермерите. Една от овцете ни роди куцо агънце. Определихме един от малките ни помощници да се грижи за майката и сакатото й детенце. Момченцето така се привърза към тях, че започна да се замисля дали иска да яде месото на други животни, които не са имали щастието да попаднат при нас. Не агитирам за вегетарианство, а за хуманно отношение. Вървим към генно инженерство, чрез което месото ще е „израснало“ от една или наколно клетки на животно, без да е нужно да се отнема живот за да живеем ние. Все пак не сме в първобитно общинен строй, а във века на високите технологии".

А проблема за правата на животните става все по- актуален , колкото повече се развива законодателството за правата на хората. Защото не може да бъдеш свободен, ако около теб има роби, та били те и четириноги.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерти от „Градоскоп“ търсят правилни решения за градската среда

Освен с визуалното организиране на публичните пространства в градовете, градският дизайн е предпоставка за създаване на връзка между хората и местата. Тази седмица във великолепната, но малко позната сграда на Сточна гара в София, се проведе първата от поредицата дискусии, свързана с подобряването на градската среда и качеството на живот на..

публикувано на 03.10.22 в 14:16
Венцеслав Петков, ръководител на русенския Екомузей

Три музея изпълняват общ проект с цел популяризаране на дейността

За първи път в България три музея се обединяват и вместо да се хвалят кой е по-добър и кой разполага с повече и по-атрактивни експозиции, казват "Аз гарантирам за теб!". Всъщност това е името на проект, подкрепен от Национален фонд "Култура", който ще свърже Екомузея с аквариум в Русе, Природонаучния музей в Пловдив и Аквариума във Варна...

публикувано на 02.10.22 в 08:19
Есенното засаждане започва с 30 фиданки в двора на 33 Основно училище

30 фиданки бяха засадени в двора на 33 Основно училище „Санкт Петербург“

Около 5000 фиданки ще бъдат засадени до края на годината в градска среда. Есенното засаждане започва с 30 фиданки в двора на 33 Основно училище „Санкт Петербург“ заедно с всички ученици, в присъствието на директора г-жа Таня Иванова, кметът на район "Люлин" Милко Младенов. Новият план за развитие на София предвижда двойно повече зелени кътове..

публикувано на 26.09.22 в 18:13

Експерт: В енергийна криза законодателството за фотоволтаиците трябва да се промени максимално бързо

В България има доста промени в законовите и административни процедури за инсталация на фотоволтаични централи, но има какво още да се желае, така че да се постигне златна среда за този тип инвестиции. В ситуация на енергийна криза промените в законодателството трябва да се случат максимално бързо . Това мнение изрази пред БНР инж. Веселин..

публикувано на 23.09.22 в 10:12
Десислава Билева, Иван Божилов, Йорданка Фандъкова

Облагородяването на калните точки в София продължава

Облагородяването на калните точки в София продължава. На инспекция в Столичния район "Илинден" бе кметът на София Йорданка Фандъкова, кметът на района Иван Божилов, заместник-кметът по екология Десислава Билева. " Във всички 24 района на София се облагородяват така наречените кални точки, които се превръщат в регламентирани места за паркиране . До..

публикувано на 19.09.22 в 12:04

На фестивала на планинарското кино в Банско ще бъдат показани 70 филма

От 21 до 25 септември 2022 година ще се проведе фестивал на планинарското и екстремно кино в Банско. Можете да видите 70 филма от 40 държави. " Ще се катерим, ще караме каяци, ще летим с парапланери, ще влизаме в пещери ", каза за БНР Натали Петрова, организатор на Фестивала. В Банско ще се поведе Лятна филмомания под зведите Тя заяви, че ще..

публикувано на 11.09.22 в 13:23
Резервата „Сребърна“ край Силистра

Почти 60% от езерото в резервата „Сребърна“ край Силистра е пресъхнало

Почти 60 % от около 7000 дка от водната повърхност на езерото в резервата „Сребърна“ край Силистра е пресъхнала вследствие на летните горещини и ниското ниво на река Дунав. Радостното е, че ситуацията макар и неблагоприятна за рибите, не е опасна за множеството видове птици, които обитават защитената местност. Така по-лесно рибоядните пернати си..

публикувано на 10.09.22 в 16:24