Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Израел има спасителна ферма за животни

Снимка: Animal Hope Bulgaria-Veliki Preslav

За библейския цар Соломон се говори, че е знаел езика на животните. Може би затова е образец на справедливост, когато става въпрос за произнесени от него присъди, засягащи взаимоотношенията между хората.

Доскоро в цирковете едни от най-интересните номера бяха тези с дресирани животни. Сега в Израел е забранено да има представления с четириноги артисти. Отдавана са извън закона борбите между кучета, петли или други твари и то не само заради хазартния момент в тях, а защото в края често има мъртви. Говори се,че част от спортовете, в които участват в животни ще отпаднат. Няма значение, че част от тях са олимпийски. Всяко време има свои правила и етични норми. През Римската империя се е смятало за съвсем нормално гладиаторите да се изправят срещу диви животни.

Един от казусите бе свързан с ферма за изоставени животни. Някои са претърпели катастрофи или болести, други са развили недъзи заради прекомерна работа, трети - изоставени от стопаните си, защото не са се разбирали. Интересното е, че чрез тях се води оздравителна и възпитателна работа с малки ученици или с деца в неравностойно положение. За част от многобройните проблеми разказва ръководителката на фермата Дана Фугис:

"Важно е да има диалог, а не монолог в отношенията човек-животно. Често, когото запознаваме децата с домашните животни е в контекст: кокошката носи яйца и месото й става за ядене, кравата дава мляко и е впрегатно животно, от кожата на зайци се правят зимни шапки, а месото им е много вкусно и т.н. т. Това предполага и тяхното отношение към животните. При нас пристигат петли, отглеждани в тясното помещение на птицефермата. Те не умеят дори да се качат на стобора и да изкукуригат".
Родените и отглеждани във ферми зайци не умеят да дълбаят дупки. С нашето прагматично отношение към животните, сме ги обезличили.
"Може би най-точно животните са показали нежеланието да се подчиняват безропотно на прищявките на хората в случаите на „несходство на характерите“ със стопаните. Става въпрос за съвършено здрави животни, често пъти дори обучени или дресирани, които не желаят да изпълняват команди. Имаме такива кучета, котки, коне. Стопаните никога не са се замисляли какво се харесва на техните питомци. Считат, че те трябва да са им под ръка както телефона им или машините вкъщи или на работа. По принцип, ние сме против язденето на коне, но не го изключваме, ако между стопанинът и животното има безусловно разбирателство и искат двамата да се разходят заедно".

Стараем се да възпитаваме отношение на уважение към чувствата на животните и у малките ученици, и у децата в неравностойно положение, които идват при нас.

"Много казуси възникват при отглеждането на животните в тази спасителна ферма. За мнозина от тях, да попаднат при по-сносни условия е прогрес, но всички животни живея,т ако не в клетки, то в заградено пространство или в аквариум, а не в природата. Дори редки видове, записани в червената книга като изчезващи, но родени в зоологически градина или във ферма катоашата, не са свободни не умеят да съществуват на свобода, защото е нямало кой да ги научи както на навиците на своя вид, така и как да се предпазят от другите живи твари, в природата.

"Много често ние взимаме решение за съдбата на животните. При нас пристигна козичка с почернело от инфекция виме и съвсем изпосталяла. Стопаните й ни я предадоха , защото никоя кланица не я бе поискала. Пред нас стоеше решението дали да я преспим, защото болките й бяха ужасни или да я лекуваме, а това бе скъпо. Най-напред й дадохме болкоуспокояващи и я хранихме със силна храна. Животното започна да пълнее. Беше много общителна и благодарна. Търсеше нашата компания. Дори искаше да си играем. Най-напред й направихме операция на вимето, което беше възпалено от несръчно доене. Козичката е едно от най жизнените същества във фермата. Ние просто видяхме нейната жажда за живот.

Стопаните на животни често не се съобразяват с чувствата на потомците си към малките им. Отнемат им ги. При кучета и котките-защото не искат повече главоболия, а при млекодайните животни за да не сучат млякото, което е част от бизнеса на фермерите. Една от овцете ни роди куцо агънце. Определихме един от малките ни помощници да се грижи за майката и сакатото й детенце. Момченцето така се привърза към тях, че започна да се замисля дали иска да яде месото на други животни, които не са имали щастието да попаднат при нас. Не агитирам за вегетарианство, а за хуманно отношение. Вървим към генно инженерство, чрез което месото ще е „израснало“ от една или наколно клетки на животно, без да е нужно да се отнема живот за да живеем ние. Все пак не сме в първобитно общинен строй, а във века на високите технологии".

А проблема за правата на животните става все по- актуален , колкото повече се развива законодателството за правата на хората. Защото не може да бъдеш свободен, ако около теб има роби, та били те и четириноги.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.



По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Преди началото на климатичната седмица имаше младежки климатичен протест на моста

Климатична седмица започна в Ню Йорк

В Ню Йорк започнаха серия срещи и събития, които са посветени на климата и ще съберат световни и корпоративни лидери, както и знаменитости. Климатичната седмица се организира за 15-а поредна година от неправителствената организация "Климатична група" и целта ѝ е да търси решения за глобалните проблеми, свързани с измененията на климата.  Всяка година..

публикувано на 23.09.24 в 05:21

Сметище край язовир "Искър" ще бъде разчистено от доброволци и ветроходци

Ветроходци и любители на природата се обединяват днес от 10 часа за почистване на нерегламентирано сметище край язовир "Искър". Ветроходни клубове са потърсили помощ от швейцарската организация "Биодизайн" , която предоставя ръкавици, чували и други необходими консумативи за разчистването на района край язовир "Искър". Партньори на..

публикувано на 21.09.24 в 07:21

Над 172 млн. кг отпадъци са събрани благодарение на инициатива за почистване на крайбрежните райони

Над 172 милиона килограма боклук са изчистени от плажове и морски зони благодарение на Световния ден за почистване на крайбрежните райони , който отбелязваме днес.  Боклуците са събрани от над 18 милиона доброволци, включили се в акциите, които се провеждат всяка година от 1986-а насам, обявиха организаторите на екологичната инициатива. Тя е създадена..

публикувано на 21.09.24 в 05:26
Изображение на НАСА, което показва разпространението на метан, който е вторият по важност газ за глобалното затопляне.

Ултра потребители излагат на риск бъдещето на планетата, сочи изследване

Бъдещето на човечеството е изложено на риск заради натиск от богато малцинство от т.нар. ултра потребители, показва изследване, публикувано в изданието "Лансет - планетарно здраве" .  Нарастващата деградация на околната среда и климатичната нестабилност са тласнали Земята отвъд редица граници на безопасно съществуване, посочват авторите от "Комисия за..

публикувано на 16.09.24 в 04:49
Изложба на живи гигантски африкански охлюви - село Черни Осъм

Изложба на живи гигантски африкански охлюви в с. Черни Осъм

В Природонаучния музей в троянското село Черни Осъм днес се откри изложба на живи гигантски африкански охлюви.  Те са лична колекция на биолога Ростислав Траянов. Той разказа за  екзотичните екземпляри, за отглеждането им и затова как са се озовали в България: "Показваме около 20 вида от тези гигантски охлюви, основно с африкански видове, като..

публикувано на 10.09.24 в 10:40

"Грийнпийс"-България набира доброволци заради предизвикателствата на климата

"Грийнпийс"-България и Националната асоциация на доброволците в България организират отворена среща на тема: "Какво е да си доброволец по време на климатична криза".  Всеки може да се запише и да стане доброволец на страницата на организацията . Докато институциите постепенно се приспособяват към новата ситуация, ще има нужда от много..

публикувано на 09.09.24 в 18:57

От "Деня на Земята" искат повече регулации за пластмасата, на която са изложени домашните любимци

Проблемът със замърсяването с пластмаса не е свързан само с околната среда, а и със здравето на хората и животните, сочат все повече изследвания. Микропластмаса е открита в различни човешки органи, включително в мозъка . Рисковете за здравето на хората заради микропластмасата, т.е. частици по-малки от 5 милиметра в диаметър, все още не са..

публикувано на 04.09.24 в 20:19