Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 5-годишния Алекс е необходимо да се съберат пари за скъпо лечение

Близките му отправят призив за дарение

Снимка: личен архив

Алекс е слънчево момче с аутизъм. Майка му и баба му го отглеждат заедно, а безкрайната им битка да помогнат на 5-годишното дете ги отвежда към терапията със стволови клетки. Най-подходяща за неговото състояние и възможностите на семейството се оказва клиника в Киев, но точно по време на първата процедура руските ракети бомбардират украинската столица.
Алекс и любимите му мама и баба успяват да напуснат Украйна, но това поставя семейството пред нов проблем–къде да продължат терапията, която така или иначе финансират с благотворителна кампания.
Началото е точно половин година след големия локдаун във Великобритания, където живее Людмила Пеева-бабата на Алекс, заедно с дъщеря си и малкия си слънчев внук.
"Във времето приехме проблема му и започнахме да търсим лечение. Неговите потребности не са малко. Той беше в доста лоша ситуация, не можехме да стигнем до консултации, до лекари и започнахме да търсим онлайн някаква помощ и така малко по малко започнахме лечението му, стигнахме до столовите клетки", каза за БНР Людмила Пеева.
Най-добрият вариант за лечението на Алекс се оказва в Украйна, в клиника в Киев. Бомбардировките започват в най-важния втори ден от работата с детето, която изисква три дни изследвания, самата процедура и допълнителна терапия. Всичко е проведено, както трябва. За щастие, процедурите не са твърде инвазивни, а самият Алекс ги понася геройски. След това не се
изисква болничен престой, а семейството напуска обстрелваната от руски ракети столица с помощта на българското посолство в Киев. Какъв е резултатът само от една „вливка“, както Людмила нарича процедурата:
"Той доста разви своята вокалност и започна да произнася думи. Той беше абсолютно мълчалив, нямаше никакви думички, нямаше звук, не разбираше нищо. В училището, което посещава се провеждат доста терапии, които му помагат да се развива",  коментира Людмила.

Има риск да не се намери подходяща клиника или пък да не се съберат пари за следваща процедура, която очевидно в момента не може да е в Киев.

"Проучваме Словакия и Мексико. За Словакия имаме леки колебания, тъй като две дечица българчета бяха на лечение там и прие едното има негативни реакции, вливките са през гръбначния стълб и съответно трябва да бъдат направени много професионално. Там имаше проблем при едно от децата. Затова мислим за Мексико - там има три клиники, които работят с деца аутисти и ние търсим такава клиника".   

Необходими са около 10 000 евро или паунда, като сумата варира спрямо местоположението на клиниката и придружаващите разходи. Никой не знае колко процедури ще са необходими, а Алекс се нуждае и от още много процедури. Училището, което посещава, е адаптирано за деца с неговите потребности и там той се занимава с плуване. Майка му и баба му

осигуряват уроци по конна езда, като те са със специален инструктор, който има опит с деца със специални потребности. Двете жени са много обнадеждени от резултатите, но признават, че има много път да се извърви:

„Аз виждам как той всеки ден развива способностите си. Той се приближава до нормалните деца".

За да помогнем на Алекс, можем да дарим пари по сметката с титуляр
Людмила Пеева
и чрез няколко онлайн платформи.
Чрез банков трансфер:
IBAN: BG98RZBB91551094847881
BIC: RZBBBGSF

Банка: Райфайзен банк
Титуляр: Людмила Пеева
Основание: Дарение за лечението на Алекс
REVOLUT-https://revolut.me/desisl5bn1
PAYPAL-paypal.me/givehopetoalexander
Чрез платформата GoFundme:https://gofund.me/5482ba9d

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предизвестената смърт и случайното безсмъртие на културните феномени през очите на учен и дете

Как се раждат и умират културните феномени? Феномени ли са или просто продукти като наскоро загиналото легендарно ICQ? На 28 години платформата за съобщения, която някога ползвахме активно, официално умря. Разработчици се опитаха да реанимират месинджъра като предложиха на хората регистрация на старите акаунти на неофициален сървър, но..

публикувано на 30.07.24 в 17:40
Станислава Пирчева и Павлина Павлова

"Тервел - спасителят на Европа" - за славното минало на българите и поуките за днешния ден

Българската история е тема, която ни е близка и винаги ни вълнува. В "Нощен хоризонт" говорим за историята като урок и поука за днешния ден , в разговор с интересни събеседници и техните гледни точки. В един увлекателен и документално истинен разговор, писателката Павлина Павлова ни пренася в славното минало на България и разкрива нови и..

публикувано на 30.07.24 в 14:48
Анатоли Джоков в действие.

Олимпийски брейк в "Изотопия"

"През последните години брейкът стана доста масов затова и хората, които ръководят Олимпийските игри решиха да го включат в програмат, за да може повече млади хора да се включат. Брейкът винаги е бил атрактивен, интересен и неограничен. Може би това е една от причините тези хора от Международния олимпийски комитет да решат да го включат."..

публикувано на 29.07.24 в 19:22
Милко Клайнер

Олимпийската история на Русе и защо тя започва с колело?

До 11 август светът ще е Олимпиада и вниманието на всички ще е насочено към новите върхове на човешкия стремеж за по-бързо, по-силно, по-точно. Русе има своята олимпийска история и тя е украсена със злато, сребро и бронз, донесени през годините от кануистът Иван Бурчин, скачачът Христо Марков, стрелецът Таню Киряков и борците Валентин..

публикувано на 29.07.24 в 14:01
Якоб ван Бейлен

Световният колекционер на килими има 850 старинни български килима

Нидерландец, живеещ от десетина години във Велико Търново , колекционира български килими и мечтае да създаде Национален музей на българското килимарство .  Якоб ван Бейлен има 850 старинни български килима от 18-и до 20-и век. За него казват, че е к олекционерът с най-много килими в света , определят го и за по-българин от българите,..

публикувано на 29.07.24 в 10:27

Национален парк "Пирин" - богатство за (пре)откриване

В момента и чак до сепември Пирин е  най - посещаваната планина, предупреждава Георги Икономов. " Местата, които са най-натоварени в Пирин през лятото, това са заслон "Спано поле" и "Тевно езеро" . "Тевно езеро" е много мистично място, посочва Икономов и обяснява, че до него може да се стигне по различни маршрути. "Хората в планината..

публикувано на 28.07.24 в 21:13

Експерт: Винената култура се развива. 80 изби предлагат винен туризъм

"Виното е интелектуален продукт . С консумацията научаваме любопитни факти за самия регион, как се произвежда, откриваме философията и страстта, която са вложили в него неговите създатели." Това каза пред БНР Гергана Тодорова – винен специалист, главен редактор на първия онлайн пътеводител за винен туризъм у нас. Винарските изби, които..

публикувано на 22.07.24 в 13:40