Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пазарът е в най-ниските си точки на потребление, не се очертава продоволствена криза

Стабилитет в търговията на едро. При търговците на дребно - пълзене и скокове в цените

Владимир Иванов: Ситуацията се описва панически. Неяснотата на енергийния пазар води до лоши очаквания

Снимка: БГНЕС

След високия ценови пик от април, след месец май се наблюдава плато в цените на храните. Разликата в цените от потребителската кошница е 23-24% спрямо равнището от миналата година.

Това обясни пред БНР Владимир Иванов, председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата.

По думите му след голямото нарастване между юли миналата година и април тази година сега има задържане на цените.

В търговията на едро вече трети месец е налице стабилитет и "почти никакво мърдане". На пазара на дребно обаче се наблюдава "пълзене" на цените или скокообразни цени, без това да е свързано с търговския процес, посочи Иванов. Според него това е свързано със страхове и негативни очаквания за повишени енергийни разходи.

"Панически се описва ситуацията, която ще бъде през есента и зимата. Не бива да се говори на хипотези. Неяснотата на енергийния пазар води до лошо очакване на търговските субекти."

При нестабилен енергиен пазар няма как да не видим и нарастване на цените, допълни той.

Снимка: БГНЕС

Пазарът е в най-ниските си точки на потребление, подчерта председателят на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата в предаването "Преди всички".

"Има доста храна, много свито търсене. Няма да видим драстични изменения", смята Владимир Иванов.

В никакъв случай няма да видим недостиг на храни, увери той. По думите му продоволствена криза, особено за района на Европа, няма да има.

"Има достатъчно производство, много добри реколти, добри производствени параметри."

Пазарът е "най-добрият регулатор, въпреки идиотски намеси на геополитическо ниво", отбеляза в анализа си Иванов.

Цялото интервю по темата чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Атанас Кръстанов: Без държавна агенция няма да можем да се справим с нито едно природно бедствие

Пресилено е да се каже, че е провал начинът, по който държавата се справи с пожарите на някои места, но действително не можаха да се справят както трябва .  Това е мнението на Атанас Кръстанов - специалист по природни и индустриални бедствия. Всяка година се повтарят абсолютно едни и същи неща , подчерта той пред БНР и заяви категорично, че..

публикувано на 23.07.24 в 14:18
Стопкадър /

Димитър Стоянов: Кабинетът "Главчев" оказва много сериозна подкрепа на Пеевски, може би заради компромати

"Няма как да не се съглася, че политическата система в този ѝ вид е в много тежка криза. Явно се вижда как кабинетът на Главчев оказва много сериозна подкрепа на Делян Пеевски през министрите, които очевидно са негови в този кабинет и които Главчев отказва да смени. Можем да подозираме, че тази подкрепа се гради върху компромати, които Пеевски има..

публикувано на 22.07.24 в 14:30

Д-р Кремена Пармакова: При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б

При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б, независимо на кой континент се намира избраната дестинация. Това обясни в интервю за БНР д-р Кремена Пармакова, началник на отдел "Надзор на заразните болести" в здравното министерство. Комбинираната ваксина срещу двата вируса се открива най-трудно в аптеките у нас , показа..

публикувано на 22.07.24 в 09:38

Кой и кога ще угаси политическите пожари?

Цялото интервю слушайте и в звуковия файл.

публикувано на 21.07.24 в 12:38

Мартен Волтеринк за изборите в Европа и САЩ: Удобни лъжи и неудобни истини

Изображението на окървавеното лице на Доналд Тръмп, вдигнал победоносно юмрук на фона на американското знаме, докато охраната му го извежда след опита за покушение срещу него се превърна в символ на кампанията му за връщане в Белия дом.  Не закъсняха и карикатурите за случилото се, както и тези за все по-неубедително представящия се конкурент..

публикувано на 20.07.24 в 10:35

Сирени за въздушна тревога в Кипър заради 50-годишнината от турската инвазия

Сирени със сигнал за въздушна тревога звучаха в Кипър в 5.30 ч. тази сутрин – точния час, в който преди 50 години започва турската инвазия в страната . 50 топовни салюта откриха тържествата в северната част на острова по случай 50-годишнината от "мирната операция" на Турция. За участие в проявите за първи път едновременно на тази дата на..

публикувано на 20.07.24 в 07:55

Георги Еленков: Има контрол върху пожара край Свиленград

Има контрол върху пожара. Локализирани са отделните огнища и се наблюдават постоянно от пожарната. Екипите са на място.  Това заяви пред БНР Георги Еленков - председател на Общинския съвет в Свиленград.  Той увери, че няма риск за хората и населените места . " Горят само и единствено малка част гори, останалото са храсти, треви и..

публикувано на 16.07.24 в 10:10