Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Властелинът на пръстените: Пръстените на властта” - ще си струва ли милиарда?

Стопкадър от "Властелинът на пръстените: Пръстените на властта" на Amazon Prime Video
Снимка: IMDB

Докъде се простира съвременното екранно разточителство? Губи ли се добрият стар смисъл на киното, когато е впрегнато в услуга на мащабни инвестиционни схеми? Върху тези и още въпроси разсъждавахме в “Изотопия”, а повод стана очакваното начало на най-скъпия сериал, правен досега – историята за милиард долара по „Властелинът на пръстените”, която ще мине под мотото „Пръстените на властта”.

Три пръстена за елфите крале под този небосвод

и седем за джуджетата в дворците им от камък,

да вземат девет хората със краткия живот,

един за Мрачния владетел с трон от черен пламък

в страната му Мордор, където тегне мрак.

С историята на пръстените на Силата, дело на мрачния Саурон, от Amazon Prime Video избраха да обявят новата претенция за блокбастър, чийто първи епизод ще излезе на втори септември

Пропускаме частта с Единствения пръстен, защото вече сме я гледали на голям екран под режисурата на Питър Джаксън, даже във вариант трилогия. Сега е време да научим за останалите.  

А те са 19, раздадени на водачите на елфите, джуджетата и хората. Хитрецът Саурон обаче не си поплюва, тайно създава пръстен, способен да контролира всички останали.  

За просветените в света на Джон Роналд Руел Толкин създателите на сериала казват, че ще обединят основните сюжети от Втората епоха на Средната земя. В превод за непросветените – ще се върнем хиляди години преди времето на книгите и филмите по тях. Втората епоха завършва с последния съюз между хора и елфи, които заедно сразяват злия Саурон. Това пък е откриващата сцена на филма “Задругата на пръстена”. За първи път на екран ще видим места като островното кралство Нумерон например. Ще се насладим на елфическите царства на Линдон и Ерегион, царството на джуджетата Хазад-дум, Южните земи, Северната пустош и Разделящите се морета.


Първият сезон е сниман основно в Нова Зеландия, за втория екипът се мести трайно във Великобритания. Това в известна степен поразстрои новозеландците и върлите толкианци, защото всички филми по книгите дотук бяха снимани в Страната на кивитата.


Скромното” киноначинание струва 1 милиард долара.  

Може би изглежда кощунствено, но сравнително новият играч на терена на стрийминг платформите, защото Amazon се занимава с това едва от пет години, е твърдо решен да изкара много пари от всички нас, зяпнали пред екраните.  

Това наистина е бизнес за милиарди. Толкова се инвестират в медийно съдържание на година.

Малко сметки: освен че екранизира части от “Властелинът на пръстените”, Amazon наскоро купи прословутото студио Metro Goldwyn Mayer. Купи и правата за излъчването на мачове от Националната футболна лига на Америка – също за един милиард долара годишно. Според оценки на инвестиционната банка Morgan Stanley през 2022 г. Amazon ще похарчи 16 милиарда за медийно съдържание, като голяма част от тях ще отидат за видео. За сравнение – от конкурента Netflix ще олекнат само с 14 милиарда. Според анализ на Economist разходите на Amazon може да достигнат и 20 милиарда долара догодина

От Amazon Prime Video играят на сигурно, защото на практика съществуват като част от по-голямата Amazon-система, давайки възможност, чрез регистрация, хората да получават безплатно покупките си от платформата, което е бизнес сърцето на компанията.  

Подобни ходове изиграха и преките им видеоконкуренти. Битката за зрителите като комплексни потребители е по-жестока и от тази между толкиновите раси.  

Пък точно тази – между фентъзи расите, си я бива. В трейлърите всичко е свръхепично и почти стерилно красиво, добрите са добри, лошите са лоши, в тъмното дебнат страшни сили, злото има различни имена и проявления, в светлината е време за избор, но и за обединение, все някъде, може би към петия сезон, ще му излезе краят, защото – както казват мъдрите джуджета – между чука и скалата не може да има доверие, едното все ще се пречупи.  


На фона на битката за умовете битката за джобовете е сладникаво приспана и поне привидно единият милиард на мултимилиардера Джеф Безос изглежда като капка в морето. А дадените от него 250 милиона долара още преди пет години на толкиновите наследници за права са дребен харч. Според продуцента Линдзи Уебър “парите наистина са на екрана”.

Сериалът ще има пет сезона. Всеки от тях по десет часа. Милиардната инвестиция Уебър обвързва със снимките и на петте. Според нея - така изчислени, сезоните, в сравнение със заснемането на игрален филм, са направо изгодна сделка. Освен това в първоначалната инвестиция влизат правата, маркетингът за няколко сезона, както и направата на декори, костюми и оръжия, които после могат отново да се ползват.  


Властелинът на пръстените: Пръстените на властта” ще влезе в пряка конкуренция с друг сериал на стрийминг платформа – “Домът на дракона”, който тръгна на 22 август.

Той е по книгата “Огън и кръв” на Джордж Реймънд Ричард Мартин и разказва за клана Таргариен – роднини на ключовия персонаж от “Игра на тронове” Денерис Таргариен. “Игра на тронове”, първата книга от поредицата “Песен за огън и лед” на Мартин, също пожъна небивал успех. Без изненада - “Домът на дракона” на НВО е spin-off, тоест произведение, поело по свой собствен път, макар да има връзка с кораба майка – в случая с “Игра на тронове”. Действието се развива 300 години по-рано


Всеки от осемте сезона на “Игра на тронове” коства на НВО по около стотина милиона. Тоест и преди не сме били особено далеч от заветния милиард.  

А изминалият първи епизод от “Домът на дракона” показа, че също има сериозен финансов потенциал: с милионите си зрители той счупи рекорда на платформата за най-гледана премиера и в Европа, и в САЩ.


Но да се върнем на “Властелинът на пръстените: Пръстените на властта”. Около сериала се нажежи напрежение отвъд джобовете на продуцентите му. Режисьорът на филмовите трилогии “Властелинът на пръстените” и “Хобит” Питър Джаксън каза за Hollywood Reporter, че преди време са го потърсили, за да работи и по сериала, но после – по неясни за него причини, контактът бил прекъснат:  

Сценаристът и продуцент Фран Уолш ме попита дали искам да участвам и аз казах: “Невъзможно е да отговоря без да видя сценарий”, а те отговориха: “Веднага щом получим първите няколко сценария, ще ви ги изпратим.” Сценариите така и не се появиха. Това е последното нещо, което чух, но е ок. Не се оплаквам.

Това се случило през 2018 г. Сега Джаксън ще гледа сериала редом с нас, простосмъртните. 

Не съм от типа хора, които желаят злото на другите. Създаването на филми е достатъчно трудно. Ако някой направи добър филм или телевизионно шоу, това е повод за празнуване. Единственото нещо, което очаквам с нетърпение, е да го видя като съвършено неутрален зрител.

Коментарът на Amazon Prime Video е лаконичен: 

Бяхме длъжни да запазим сериала различен от филмите. Изпитваме голямо уважение към Питър Джаксън и филмите “Властелинът на пръстените” и сме развълнувани, че той очаква с нетърпение да гледа “Пръстените на властта”.”

Според източници на изданието са се повдигнали въпроси за правата над сериала. Като втора хипотеза се изказва тази за смяна в ръководството на член, поддръжник на Джаксън. Не на последно място се изтъква нежеланието на наследниците на Толкин Питър Джаксън да участва в проекта. За Кристофър Толкин Джаксън е режисьорът, “изкормил” книгите на баща му, превърнал ги в екшън филми за млади хора, на които липсва “красота и сериозност”

За други обаче именно почеркът и мащабът на Джаксън правят от трилогиите му успех, който дава зелена светлина на други фентъзи мастодонти като “Игра на тронове”. 


Още един вече традиционен за киното казус е изборът на тъмнокожи актьори за елфи и хобити, както и на жени (очевидно без бради) за джуджета. За част от феновете на Толкин това е против книжната действителност, която е “неподходящо осъвременена”, за поддръжниците на новия сериал критиците по тази линия отправят расистки упреци.  

Толкин е за всички”, категорична е продуцентът Линдзи Уебър. А ето какво казва и актрисата София Номвете, която играе джудже жена, при това принцеса. Тя говори по темата преди месец при официалното представяне на сериала в Сан Диего, по време на тазгодишното издание на Comic-Con, най-голямото събитие в света на комиксите и всичко, свързано с тях: 

Това е чудо за мен, както в личен, така и в професионален план. Знаете ли, принцеса Диса е първото джудже жена, което виждаме на екран. Чест е да се обвържа със света на Толкин, за да представя този революционен за телевизията момент. Нужно е за света, за всяка една раса в света, в който живеем, жените да бъдат представени. Така че да я разкрия, да открия и изградя този персонаж, за мен наистина бе чест и ми донесе радост.”

Ако пък не ви се нравят споровете за западната цивилизация и как тя налага или не своите ценности, както и кои точно са ценностите ѝ, охлаждаме страстите с умопомрачителната киноновина, че Поднебесната империя, известна още като Китайска народна република, цензурира и пренаписа “Минионите 2: Възходът на Гру”.


Анимационният мегахит на лятото разказва за първите стъпки в злодейската кариера на главния герой от поредицата – Гру. В Китай филмът завършва различно от оригинала. Само по себе си това не е новина, понеже китайците имат опит в промяната и подмяната на части от художествени произведения за идеологически и политически цели.  

Според китайската версия гуруто на малкия Гру, негов ментор в злодейството, възрастният, но безспорно корав дядо с кодово име Див Пердах, е заловен от полицията и прекарва 20 години зад решетките, където се влюбва в актьорското майсторство.  

Внимание, следва спойлър! Всички, гледали истинската лента, знаят, че Див Пердах го бива като актьор така или иначе, защото инсценира собствената си смърт и отпрашва с малкия Гру към необятното бъдеще на злодейството.


Освен това според китайците самият Гру, вече като голям, се връща при семейството си и обявява най-голямото си постижение – факта, че е баща на три момичета. Във филмите от поредицата Гру се грижи за децата си и паралелно с това злодейства, често в тяхната компания.  

Китайци, иди ги разбери... Макар че минионите ги разбират и даже им честитиха Годината на коня през 2014-а на роден език. 


В интернет можете да намерите минионите да пеят и патриотични песни на Китайската народна република, но тук сме избрали китайската версия на откриващата песен от “Минионите 2: Възходът на Гру” – хита от 60-те години Bang Bang.

И не забравяйте - нито един от филмите за Гру и верните му миниони всъщност не възхвалява злото.


Още едно произведение от 60-те, станало неразривна част от попкултурата, ще заживее нов екранен живот. Тим Бъртън ще спретне сериал за друго добро-лошо семейство.

Netflix ще пусне поредица за семейство Адамс през есента, фокусът ще падне върху пубертетната дъщеря в готик фамилията. Четири от осемте епизода са режисирани от Бъртън, който е и изпълнителен продуцент. Сред големите въпроси, останали без отговор, поне засега, е: Къде е чичо Фестър?


Ако ви омръзне от сериали, можете да се обърнете към други съвременни развлечения. Обаче и оттам изскача същият заек.  
Оказва се, “Властелинът на пръстените” ще ни владее особено дълго. Причината е съвсем прозаична и ни връща към началото на историята за много пари. Компанията Middle-Еarth Enterprises, която държи правата върху “Властелинът на пръстените”, “Хобит” и други творби на Толкин, бе продадена на шведската Embracer Group, която прави видеоигри.

Става дума за правата за създаване на филми, книги, театрални постановки, игри, увеселителни паркове и всякакъв мърчъндайз по двата романа. Освен това Embracer Group се сдоби с правото да наддава за адаптации на други книги за Средната земя, сред които “Силмарилион” и “Недовършени предания”

Колко е струвало това на шведите остава неясно, но по предварителна оценка сумата е 2 милиарда долара.  

И още – компанията може да продава придобитите права за временно ползване, за да създаде нови кинопродукции съвместно с някое от големите холивудски студиа.

Компания, която е част от шведския конгломерат пък, вече има история с Толкин, тъй като издава бордовата игра “Властелинът на пръстените” още преди 20 години. Произвела е и властелинска игра с карти. 

Няма изненада и в това, че шведите могат да се поинтересуват от други два проекта – мобилна игра и анимационен филм, които също са на дневен ред.  

Върху игра, чието действие се развива в Средната земя, работят и от компанията, създала специалните ефекти в трилогиите на Питър Джаксън и в новия сериал на Amazon. Тя трябва да излезе през 2024 г.


Редом със сериала в началото на септември ще излезе друга игра. Тя разказва историята през погледа на Ам-гъл, някога хобит на име Смийгъл, покварен от силата на Единствения пръстен.  

Всъщност разказва я през погледите и на Ам-гъл, и на Смийгъл. Ако изберете да играете с единия, получавате един сюжет, ако предпочетете другия – нещата се променят.  

И ако всичко дотук не ви стига, ето я черешката на тортата: подготовката за втория сезон на “Властелинът на пръстените” започна още през пролетта. Първо обаче трябва да преживеем пилотния, за да разберем веднъж завинаги отвъд спекулата струваше ли си милиарда…?

Цялата мултиплатинена история за кино и още нещо чуйте в звуковия файл.

Снимки: Illumination Enter - 2020 UNIVERSAL STUDIOS, IMDB, Netflix, Inc., Pixabay.com, Weta Digital

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Ивайло Шопски

Ивайло Шопски от НД "Традиция" за очите към Дунава в българската история

Днес се навършват 148 години от избухването на Априлското въстание . По този повод за героичното време в българската история след подвига на априлци говорим с Ивайло Шопски от Националното дружество "Традиция" . Отбелязваме 148-мата годишнина от избухването на Априлското въстание по стар стил Да се обърнем към народното..

публикувано на 20.04.24 в 18:17
Анна Йончева, основател на инициативата

Анна Йончева: Благодарна съм за всичко научено от семействата на деца с увреждания

Преди 5 години на една детска площадка в София една майка вижда как дете съветва друго дете да не играе с момиче в инвалидна количка, защото момичето е заразно. Така Анна Йончева решава да направи децата с увреждания видими, за да могат другите деца да свикнат с тях и да играят заедно.  Тя е фотограф-любител, основател на проекта „Различните деца“,..

публикувано на 19.04.24 в 15:53

"Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш". Проект на студенти от НБУ за незрящи

Студенти по журналистика от 4-ти курс в Нов български университет предизвикват въображението на незрящите, за да ги отведе там, където не могат да отидат. Това се случва в проекта "Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш", създаден от млади хора за техни връстници със зрителни проблеми. Премиерата на студентското радиопредаване беше..

публикувано на 19.04.24 в 11:15