Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почти 60% от езерото в резервата „Сребърна“ край Силистра е пресъхнало

Изграждат се два нови понтона в гнездилището на къдроглавия пеликан

Резервата „Сребърна“ край Силистра
Снимка: личен архив

Почти 60 % от около 7000 дка от водната повърхност на езерото в резервата „Сребърна“ край Силистра е пресъхнала вследствие на летните горещини и ниското ниво на река Дунав.
Резервата „Сребърна“ край Силистра  Снимка: личен архив
Радостното е, че ситуацията макар и неблагоприятна за рибите, не е опасна за множеството видове птици, които обитават защитената местност. Така по-лесно рибоядните пернати си намират храна, защото според експертите  това е естествен процес, който се е наблюдавал и назад в годините.
Момчил Петров  Снимка: Незабравка Кирова
Повече от 10 години Момчил Петров наблюдава отблизо процесите и живота на флората и фауната в резервата „Сребърна“. Езерната чаша на езерото е на по-високо ниво от Дунав и затова според него се наблюдава процес на оттичане на водите от "Сребърна" в реката – процес наблюдаван и друг път в годините.

"Езерото "Сребърна" е едно относително плитко езеро, с голяма площ и малко понижение във водния стълб води до освобождаване на големи площи, пресъхване, което се заема много бързо от разнообразна, едногодишна растителност. Това понижение на нивото е неблагоприятно за някои организми - най-вече за водните организми- рибите, но тези видове, които живеят там са приспособени към тези изменения, а от друга страна е благоприятно за рибоядните птици, които лесно намират рибите там и се хранят с тях. През този период на засушаване наблюдаваме ежедневно присъствие на розови пеликани, които се хранят с рибите, има също така чапли, корморани, които се възползват от тази ситуация", каза за БНР Момчил Петров. 
 
За водната екосистема рекордно ниското ниво на речните води не е фатално.

Нормалното средно ниво на водата в езерото при високи нива на Дунав е от около 3 метра, но в момента е много по-ниско – на места едва достига до 2 метра.

"Трябва да се има предвид, че намаляването на водите площи в езерото се дължи на това, че то е относително плитко и съответно малкото понижение във височината води до отлив от големи площи".

Основният въпрос е как се чувстват пеликаните в резервата, тъй като те са основните обитатели.

"За тях е по-удобно по-ниското ниво на водата, улавят по-лесно риба, съответно хранителната им база е по-добра. За тях пониженото ниво до определени граници е благоприятен фактор. Тази година гнездовият период приключи в края на месец юли, птиците напуснаха".
Елена Илиева   Снимка: Незабравка Кирова

Добрата новина е, че туристическият поток не е спирал, каза директорът на Природо-научния музей в Сребърна Елена Илиева.

"Въпреки проблемите, които имат хората, интересът към "Сребърна" не е стихнал. Всеки ден от сутрин до вечер при нас имаше посетители".

Експертът от РИОСВ – Русе Момчил Петров заяви, че се изграждат и нови два понтона в гнездилището на къдроглавия пеликан, които предстои да бъдат поставени. Това означава, че се осигуряват условия за гнездене на повече птици в "Сребърна".

Повече можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да бъде спасен зоопарка в Благоевград чрез виртуална реалност?

Как изживяването и емоциите от посещението в зоопарк или в горски територии , обособени като центрове за защитени видове животни, да продължи до безкрай? Такава възможност дава развитието на дигиталните технологии чрез приложения и апликации, познати като образование във виртуална или добавена реалност . И ако в световен мащаб тези..

публикувано на 13.07.24 в 10:05
Снимката е илюстративна

Мариана Родер и нейната малка хижа в планината

Да поддържаш хижа и обслужваш посетителите изисква особено отношение, както към природата, така и към хората, които обичат да прекарват време в планината. Това занимание, обаче представлява на практика почти денонощен труд. Какво означава да работиш като хижар и то не къде да е, а в Швейцария?   " В Швейцария е много трудно да станеш хижар , това е..

публикувано на 13.07.24 в 09:35
Ели Иванова

"52 исторически разходки из България" - 52 уикенда история сред природата

"52 исторически разходки из България" се казва новата книга на блогър - пътешественика Ели Иванова , създател на блога "Друми в думи".  Чрез нея авторката дава заявка да ни отведе до крепости, манастири, скални светилища и места, свързани със старата и по-новата история на земите ни. "Тази пета моя книга се различава от предишните по..

публикувано на 10.07.24 в 09:28

"Пътувай с Хоризонт" в сърцето на Родопите

В горещите летни дни, алтернативата е планинският туризъм. "Пътувай с Хоризонт" тръгва на разходка в сърцето на Родопите, сред тишината и спокойствието на балкана, на 1200 метра надморска височина. В село Момчиловци срещаме гостоприемни домакини, свикнали да посрещат гости още от 90-те години на миналия век, когато селото се превръща в едно от..

публикувано на 07.07.24 в 14:49

Вършец - най-старият балнеолечебен курорт в България

Вършец е най-старият балнеолечебен курорт в България, известен с топлата си минерална вода и мек планински климат. Първата държавна минерална баня е построена през 1990 г.  Градът възниква около минерални извори и неговата история е свързана с балнеолечението за това свидетелстват откритите развалини от римски бани.  Град Вършец е разположен в..

публикувано на 07.07.24 в 10:10
Снимката е илюстративна

Ученици от варненската математическа гимназия създават уред за зеленчуци

Четирима ученици от варненската математическа гимназия "Д-р Петър Берон" са създали учебна фирма UV GREEN. Учениците отглеждат зеленчуци в кутия, уредът използва напоителна система с вода, която циркулира чрез сензори, запазвайки хранителните вещества в почвата, отглеждат се 7 растения едновременно, процесът е автоматизиран.  Те разказаха за БНР,..

публикувано на 06.07.24 в 10:10
Брегът на Синеморец, Странджа

Учени от БАН представиха нови методи за пречистване и екология

Учени от БАН предлагат нови методи за пречистване и екология. Представянето им стана по време на четвъртото издание на форума „Наука за бизнес".   С рециклирането на отпадъците при опаковането на лекарства се е заел доцент-доктор Иван Узунов. Той е от Института по обща и неорганична химия. Неговата статистика е, че количеството отпадък, който..

публикувано на 30.06.24 в 05:37