Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джонатан Лин, "Локхийд Мартин": Осемте Ф-16 за България са на производствената линия

Джонатан Лин, ръководител бизнес развитие за България в "Локхийд Мартин"
Снимка: Добромир Видев

Първите машини от осемте самолета Ф-16 за Българските военновъздушни сили се произвеждат, но датата на доставка остава 2025 г. 

Това каза Джонатан Лин, ръководител Бизнес развитие за България в "Локхийд Мартин". Той отговаря и за програмата Ф-16. Говори се за отсрочка във времето за отговора, който България трябва да даде за това дали би купила още осем изтребителя.

"Българските Ф-16 са на производствената линия в завода ни в Грийнвил, Калифорния. Към момента по програмата за производството на Ф-16 очакваме следващата година да започнат първите изтребители да излизат, за да може да правят първите тестове полети. Очакваме това да стане в началото на 2023 година. И тогава да видим реално първите Ф-16 блок 70 да летят. Те няма да бъдат българските машини, които се очакват. Но дори и самият факт, че вече можем да кажем, че тези машини ще излязат от производствената линия и ще правят своите тестови полети, е достатъчно голям напредък. Нямаме проблеми с производството на Ф-16 блок 70", каза Джонатан Лин.  

На първите тестове ще има ли и български пилоти? 

"Начинът на работа на договора определя и процедурата. Вашият договор е между две правителства. Затова работата на компанията ни е да тестваме изтребителите и да ги предадем на американското правителство. Тогава вече американското правителство ще работи с България. Но хубавото в цялата работа е, че и вие вече имате един пилот, който е преминал етап на обучение за управление. Втори, който навлиза в тренировъчната програма. Още трима ще ги последват. Затова виждаме доста сериозна активност от пилотите ви, които се готвят да управляват бъдещите Ф-16".  

Остава ли датата 2025 г. за доставка на първите машини? 

"Договорката, направена през правителството на Съединените щати и с българската страна, е 2025-а. Това е годината, в която ще получите тези изтребители. Тази дата не е била променяна. Разбираме, че забавянето на доставката е заради това, което се случи заради Covid и другите неща. Но смятаме да спазим договорката, която имаме. А това е 2025 г.".  

За следващите осем Ф-16 какви разговори имате?  

"През юли изпратихме писмо към българските власти и направихме това предложение. Крайният срок за отговор е 1-ви ноември. Но се работи и за удължаването на срока, за да може да проучат предложението. Разбираме и положението на сегашното правителство в процеса. Но има предложение за подписване".  

Датата първи ноември може да бъде удължена. Имаше и въпроси по договора, нали?  

"Може да бъде. Работим с американското правителство и с българското правителство. Но тази „точка във времето“ зависи от американското правителство. Договорът е между правителствата. И затова не мога да се произнеса. Още по времето, когато беше предоставен този документ на страната ви, министърът на отбраната ви е посочил нещата. Но продължаваме разговорите в България с правителство и с министерството, за да продължи процесът".

С платени вече над два милиарда лева за първите осем изтребителя и обявена цена от 2.97 млрд. лева за вторите…. Критиците казаха, че това са адски много пари.

"Министърът ви на отбраната преди време посочи колко ще струва новата оферта. Но това е договор между две правителства и това е цената, която е дало американското правителство. По отношение на цената трябва да знаете, че дори да е такава, тя има много допълнителни неща, които се включват в нея, и не е всичко това свързано с „Локхийд Мартин“. При една такава сделка вие не се договаряте само с компанията, с американското правителство, но и с още много производители, които са част от това споразумение и процеса".  

Политическата ситуация в България обаче не е в полза на това да се вземат каквито й да било решение за новите самолети. Нямаме редовен парламент, например.

"Не съм нито политически анализатор или геополитик, за да мога да коментирам този въпрос. Но мога да кажа, че ако получите и следващите осем изтребителя, вече ще имате ескадрила, с която да може да оперирате. За военновъздушните сили на България е важно да има този пълен набор от изтребители. Пилотите ви ще извървят този нужен процес на обучение.

В България имаме чудесен проект с Академията на военновъздушните сили. Там тренираме хората, които ще преподават на бъдещите пилоти. Предоставяме специалисти. Този проект се развива добре. А желанието ни е България да може да поддържа и да оперира тези военни самолети в рамките естествено на суверенното въздушно пространство". 

А има ли възможност за сътрудничество по програмите, в които компанията ви участва и за изследването на Марс? 

"Аз мога да говоря само за изтребителите. Не съм специалист по космическите проекти. Но ако България иска да бъде част от нещо, най-добрият начин е да попита".  

Интервю на Добромир Видев с Джонатан Лин можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети, които предизвикали и пожар. Президентът на Украйна Володимир Зеленски използва случая, за да..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана В хода на процедурно гласуване тази вечер в Камарата на..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено на среща в Министерския съвет.  Правителствената информационна служба уточнява, че по време на..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на Продължаваме промяната провеждат среща с членове и симпатизанти на партията.  НС реши: Министърът..

публикувано на 19.04.24 в 21:54