Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Облагородяването на калните точки в София продължава

Десислава Билева, Иван Божилов, Йорданка Фандъкова
Снимка: Пресцентър на Столичната Община

Облагородяването на калните точки в София продължава. На инспекция в Столичния район "Илинден" бе кметът на София Йорданка Фандъкова, кметът на района Иван Божилов, заместник-кметът по екология Десислава Билева.

"Във всички 24 района на София се облагородяват така наречените кални точки, които се превръщат в регламентирани места за паркиране. До този момент 59 пространства са облагородени", каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

По думите на Фандъкова кметът на район "Илинден" Иван Божилов е един от най-активните кметове.

"Разработва своите проекти и ги защитава, включвайки се за трета поредна година в програмата за така наречените "кални точки" или облагородяване на пространства. Това е една от най-важните нови програми за подобряване чистота на въздуха".

Снимка: Столичната община

Преди три години е създадена тази програма. За тази година вече 39 проекта са подготвени, одобрени. Някой се изпълняват.

Иван Божилов, кмет на район "Илинден" допълни:

"Още четири места са определени за така наречените кални точки. Също така да благодаря на хората за съдействието от тяхна страна. Не паркираха хората автомобилите, докато се работеше, не ни запушваха улицата. Виждате колко е тясно, големи камиони трябваше да се движат".

Заместник-кметът по екология Десислава Билева заяви:

"Идеята за облагородяване на междублоковите пространства е именно да неутрализира тези кални източници, защото е голям проблем, защото чистота на въздуха е наш приоритет. Ние полагаме всички усилия да подобряваме качеството на въздуха в града. Вследствие на това до момента са дадени над 2 милиона само до 2020 и 2021 година".

За 2022 година в бюджета на Столичната община също са предвидени средства за кални точки. До момента сме дали над милион и 500 хиляди лева. Имаме един остатъчен ресурс от 600 хиляди лева. 

Повече можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Венцеслав Петков, ръководител на русенския Екомузей

Три музея изпълняват общ проект с цел популяризаране на дейността

За първи път в България три музея се обединяват и вместо да се хвалят кой е по-добър и кой разполага с повече и по-атрактивни експозиции, казват "Аз гарантирам за теб!". Всъщност това е името на проект, подкрепен от Национален фонд "Култура", който ще свърже Екомузея с аквариум в Русе, Природонаучния музей в Пловдив и Аквариума във Варна...

публикувано на 02.10.22 в 08:19
Есенното засаждане започва с 30 фиданки в двора на 33 Основно училище

30 фиданки бяха засадени в двора на 33 Основно училище „Санкт Петербург“

Около 5000 фиданки ще бъдат засадени до края на годината в градска среда. Есенното засаждане започва с 30 фиданки в двора на 33 Основно училище „Санкт Петербург“ заедно с всички ученици, в присъствието на директора г-жа Таня Иванова, кметът на район "Люлин" Милко Младенов. Новият план за развитие на София предвижда двойно повече зелени кътове..

публикувано на 26.09.22 в 18:13

Експерт: В енергийна криза законодателството за фотоволтаиците трябва да се промени максимално бързо

В България има доста промени в законовите и административни процедури за инсталация на фотоволтаични централи, но има какво още да се желае, така че да се постигне златна среда за този тип инвестиции. В ситуация на енергийна криза промените в законодателството трябва да се случат максимално бързо . Това мнение изрази пред БНР инж. Веселин..

публикувано на 23.09.22 в 10:12

На фестивала на планинарското кино в Банско ще бъдат показани 70 филма

От 21 до 25 септември 2022 година ще се проведе фестивал на планинарското и екстремно кино в Банско. Можете да видите 70 филма от 40 държави. " Ще се катерим, ще караме каяци, ще летим с парапланери, ще влизаме в пещери ", каза за БНР Натали Петрова, организатор на Фестивала. В Банско ще се поведе Лятна филмомания под зведите Тя заяви, че ще..

публикувано на 11.09.22 в 13:23
Резервата „Сребърна“ край Силистра

Почти 60% от езерото в резервата „Сребърна“ край Силистра е пресъхнало

Почти 60 % от около 7000 дка от водната повърхност на езерото в резервата „Сребърна“ край Силистра е пресъхнала вследствие на летните горещини и ниското ниво на река Дунав. Радостното е, че ситуацията макар и неблагоприятна за рибите, не е опасна за множеството видове птици, които обитават защитената местност. Така по-лесно рибоядните пернати си..

публикувано на 10.09.22 в 16:24

Моето семейство и други лешояди

Какво е престъпление срещу природата ? Със сигурност в определението влизат посегателствата срещу редки и защитени видове, трафикът и мъченията на животни, бракониерството, незаконните сметища и сечи, замърсяването на водите и много други организирани човешки занимания или неволни човешки грешки. По данни на..

публикувано на 08.09.22 в 23:29
Еко училище на Младежкия воден парламент

Ученици получиха нови знания за проблемите за опазване на природата

Десетото национално еко училище на Младежкия воден парламент се проведе в парк “Кайлъка“ край Плевен. В продължение на седмица млади еколози от цялата страна бяха истински научни изследователи по време на Десетото национално еко училище на Младежкия воден парламент. Това е организация, която обединява екоклубове от различни градове. Веселина..

публикувано на 14.08.22 в 18:38