Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Русия постави НАТО като имагинерен враг в Украйна, което не е така"

Ивайло Калфин: Международната общност да е подготвена, че Путин може да използва ядрен арсенал

"България получава около 4 пъти повече средства от ЕС, отколкото внася"

Ивайло Калфин
Снимка: www.mlsp.government.bg

"Няма съмнение, че международната общност няма да приеме резултатите от референдумите, които се провеждат в Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие. То не е и нормално - референдуми, които са в условията на окупация, излизат сигнали, че се ограничава движението на хората, принуждават се да гласуват и т.н. Те се правят не за да ги признае някой, а за да има оправдание руският президент, когато тези части от Украйна бъдат обявени за руска територия. Тънка е разликата дали да блъфира, или наистина да използва ядрения си арсенал, както подчерта, че не блъфира".

Коментара направи пред БНР Ивайло Калфин, бивш външен министър, бивш вицепремиер и социален министър, изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд. 

"Никой, логично мислещ, не предполага, че Русия би могла да използва ядрено оръжие, но виждаме, че войната минава в една фаза, в която Путин няма какво да губи и ще използва всичко, което има на разположение. Не знам дали ще прибегне до тази последна мярка, но ще бъде много зле, ако след това международната общност е изненадана, че се е случило. Така че трябва да има готовност и за такъв вариант", каза още той. 

Бившият външен министър на България изтъкна, че да се говори за неутралитет на страната ни не е сериозно:

"Ние не сме част от конфликта Русия-Украйна. Путин, след като видя, че не може лесно да се справи с Украйна, вече каза, че воюва с НАТО, със Запада. Русия постави НАТО като имагинерен враг в Украйна, което не е така. Международната общност помага на Украйна да защити територията си. Няма война Русия - НАТО, България не е част от война".

Според него има настроение и в България, и в други страни - да спрем с помощта за Украйна, за да приключи бързо войната, но "това означава Русия бързо да постигне целите си":

"Очевидно идеите на Путин са да разширява територията на Русия. Не мисля, че има вариант, в който това да бъде прието. И тук вече България не би трябвало да бъде неутрална. Когато се говори за запазване на териториална цялост, не би трябвало да поставяме под въпрос въобще дали България приема този принцип на международните отношения".

Калфин подчерта, че Русия е загубила огромна част от влиянието си в международните отношения:

"Един от проблемите е, че Русия е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Това е най-авторитетната организация, която би трябвало да се изказва по такива проблеми, включително запазването на териториалната цялост. С поведението си Русия ликвидира тази функция на Съвета за сигурност, той вече не може да работи ефективно".

По думите на Калфин позицията на служебното правителство на България е ясна и е заявена от външния министър Николай Милков от най-високата трибуна - ООН, заклеймявайки агресията на Русия срещу Украйна. 

В предаването "Неделя 150" бившият вицепремиер и социален министър коментира казуса със спрения руски газ за България и призивите за преговори с "Газпром":

"Тези призиви са несериозни. "Газпром" не държи евтин газ, който да достави на България, това не е опция и няма да бъде алтернатива. "Газпром" ще използва газа за политическо оръжие и с това някои партии у нас с удоволствие ще се заиграят. Общо взето - ако слушате Кремъл, можете да получите някоя троха, което е обидно за България и не би трябвало да се допуска. Не очаквам преговори с "Газпром" да доведат до резултат и до алтернативен евтин газ за страната ни".  

Ивайло Калфин обясни, че в Европа руският газ не може да бъде изцяло заменен, тъй като няма световно производство, което да може да компенсира газа от Русия:

"Тя обаче не може да пренасочи доставките си от Европа към Китай и Индия, примерно. По логистични причини Русия не може да го продава там в такива количества". 

ЕС е все по-обединен и пропагандата, твърдящо обратното, не се основава на факти, категоричен беше изпълнителният директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд:

"България без ЕС щеше да е много по-бедна и изостанала държава. Ако някой си поставя, че Русия е алтернатива и близки връзки с нея, ще трябва да го разочаровам - няма пример за такава държава освен ако не искаме да живеем като Беларус. България няма друга алтернатива, а самостоятелно развитие, без да участваме в ЕС, за нас би било фактор за още по-голямо изоставане. Сега поне имаме всички инструменти, за да се избутаме от последното място, но на най-напредналата общност. Иначе изпадаме в абсолютно друга орбита".

Калфин категорично посочи, че България получава около 4 пъти повече средства от ЕС, отколкото внася, освен това тя получава и влияние в световен мащаб.

Интервюто на Явор Стаматов с Ивайло Калфин в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христо Иванов

Христо Иванов: Към момента няма съгласие за кабинет

До този час само един от съпредседателите на "Демократична България" Христо Иванов е пристигнал в парламента за преговорите за съставяне на кабинет между двете основни политически сили ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. "Днес да сме реалисти", бе лаконичен пред журналисти той. От думите му стана ясно, че на срещата снощи, продължила до 21 часа – не е..

публикувано на 19.03.24 в 09:14

350 военнослужещи от три държави на учение "Родопи – 24"

Над 350 военнослужещи от три държави започват учение у нас. Съвместната подготовка "Родопи – 24" ще тренира бойни действия и оцеляване в планината продължение на няколко дни . Подобно учение не се провежда за 1 път, казва командирът на 101 алпийски полк в Смолян полковник Стефан Димов. Тази година заедно с военни от Пловдив 24-та..

публикувано на 19.03.24 в 08:41
Александър Маринов

Проф. Александър Маринов за ротацията: Боричкат се две козлета. Във водата ще паднат всички на моста

"Имаме боричкане на две козлета. Проблемът е, че не само двете козлета ще паднат в реката, във водата, а и всички, които са на моста ." Това описание на настоящата политическа ситуация направи пред БНР политологът проф. Александър Маринов, преподавател в СУ "Свети Климент Охридски". Създава се впечатление за театър, но кризата е..

публикувано на 19.03.24 в 08:25

На специална церемония: Обявяват носителите на наградите за социално отговорен бизнес

Носителите на годишните награди за социално отговорен бизнес ще бъдат обявени тази вечер на тържествена церемония, организирана от Българския форум на бизнес лидерите. В 21-вото издание на конкурса се състезават близо 130 социални инициативи на повече от 80 компании. Годишните награди за отговорен бизнес са стимул за насърчаване на политиките..

публикувано на 19.03.24 в 08:24
Емил Соколов

Емил Соколов: Не трябваше да се преговаря без Бойко Борисов

"Отчитам една грешка - за мен не трябваше да се сяда на масата на преговорите без Бойко Борисов ". Това мнение изказа пред БНР политологът Емил Соколов, който беше кандидат за депутат от ПП-ДБ на изборите за 49-о Народно събрание.  "Той в момента е в една много удобна позиция - на страничен наблюдател, който когато нещо не му харесва, бламира..

публикувано на 19.03.24 в 08:21

Премиера на на операта "Хората на Борг" във великотърновския театър

Във великотърновския театър тази вечер е световната премиера на операта "Хората на Борг" от австрийския композитор Хелмут Нойнам. Това е първата 12-тонова опера, написана в тази хармонична система, което я превръща в музикален експеримент от световно значение. Под диригентската палка на маестра Бистра Диляноф ще се изявят 15 солисти, хор и..

публикувано на 19.03.24 в 08:16
Агенцията за социално подпомагане

Наградите "Социален работник на годината" се връчват днес

По повод Световния ден на социалната работа, който се отбелязва днес, ще бъдат връчени наградите "Социален работник на годината". С тях се  отличават служители от териториалните поделения на Агенцията за социално подпомагане. Призовете ще бъдат връчени от социалния министър Иванка Шалапатова и нейните заместници, от членове на парламентарната..

публикувано на 19.03.24 в 08:03