Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ще свикам Съвета за сигурност към министър-председателя следващата седмица"

Гълъб Донев: Действията на Русия са недопустими и пряко нарушават Устава на ООН

"Нямам информация "Газпром" да участва в търга за втечнен газ, заяви служебният премиер

Гълъб Донев
Снимка: Мария Филева, БНР

Ще свикам Съвета за сигурност към министър-председателя следващата седмица, предполагам в четвъртък, за да вземем конкретни решения и мерки и да сме готови за реакция.

Това заяви пред БНР служебният премиер Гълъб Донев.

"Обявената частична мобилизация от президент на Руската федерация води до ескалация на напрежението и до това държавите в Европа и тези, които са близо до конфликта между Русия и Украйна, да нямат сигурност за това доколко военните действия ще продължат и с какъв интензитет ще са. Едно такова действие на Русия е недопустимо, още повече, че тя е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и би трябвало да спазва стриктно Устава на ООН и да не сплашва с военна сила, която и да било друга държава, което е пряко нарушаване на Устава на Организацията", каза той и подчерта отново, че риск за националната сигурност на България има, но "няма пряка военна заплаха до този момент" за страната ни.

По думите му несигурността идва и от нарушаването на веригите на доставки на енергоресурси за Европа от Русия:

"Газовата тема е една от водещите в ЕС и поставя много въпросителни пред това как Европа и нейните граждани ще посрещнат идващите зимни месеци".

В предаването "Неделя 150" служебният министър-председател подчерта категорично, че България няма да признае резултатите от референдумите, които се провеждат в четирите региона на Украйна:

"Тези референдуми нарушават международното право, нарушават и Конституцията на Украйна. Ние в никакъв случай не можем да приемем едни резултати, които са постигнати в региони, където се водят военни действия. Изцяло против се и сплашването с използване на ядрено оръжие, колкото и то да има възпираща сила".

Гълъб Донев заяви, че страната ни подкрепя санкциите на ЕС срещу Русия да продължат, но:

"ЕС трябва да направи своя анализ за това санкциите да нямат обратна сила за страните от Европейския съюз. Всички санкции, които тепърва ЕС ще обсъжда, за да наложи, ще настояваме да преминат през задълбочен анализ, за да се видят всички плюсове и минуси от тях". 

Според него служебното правителство не се е забавило с позицията си по отношение на Русия:

"Прибързани действия не трябва да има, когато сме в условия на военни действия, които се водят в непосредствена близост до границите на България".

Позициите ни са в синхрон с нашите партньори в ЕС и НАТО, категорично изтъкна той и уточни:

"Ние твърдо заявяваме, че не подкрепяме военните действия на Русия в Украйна. Ние сме за това да се запази териториалната цялост и суверенитет на Украйна, тя да има право на свободно развитие, демократично развитие, каквото са избрали украинските граждани. Ние сме твърдо против войната и винаги сме настоявали да се търсят решения по пътя на дипломацията".

По повод вълната от напускащи Русия граждани Донев заяви:

"Това е по-скоро една хипотеза за България, отколкото реален факт. Трябва да има единен отговор на ЕС при една засилена бежанска вълна от Русия. Никоя страна не би могла сама да се справи с такъв проблем".

Няма отказ от преговори с "Газпром", каза служебният премиер:

"Не бих казал, че има отказ, тъй като имаме действащ договор, на оперативно ниво няма промяна в ситуацията. Между "Булгаргаз" и "Газпром" няма развитие в ситуацията".

По думите му искането на неустойки за нарушаване на договора за доставки на газ са търговски отношения и трябва да бъдат решени между двете компании - между "Булгаргаз" и "Газпромекспорт".

Голям е интересът към обявените търгове за доставка на втечнен газ, съобщи служебният премиер и добави:

"Нямам към момента информация "Газпром" да участва в търга. Фирмите, които имат интерес, са доста. В началото на октомври ще приключи търгът за доставката за ноември". 

България ще участва през октомври в търга за терминал на остров Ревитуса, за да си осигури слотове и капацитети за регазификация и съхранение на газ, подчерта още Гълъб Донев и обяви, че Интерконекторът с Гърция от 1 октомври ще влезе в търговска експлоатация.

"Булгаргаз" ще обяви и договор на газов хъб "Балкан" и за доставка на тръбен газ. Търсим пълната диверсификация, за да осигурим конкурентни цени на бизнеса и гражданите. През март ще приключи търгът и сключването на дългосрочен договор ще бъде от редовно правителство", каза служебният премиер. 

Енергоносителите са големият виновник за високата инфлация, подчерта той.

Интервюто на Явор Стаматов с Гълъб Донев в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл. Вижте и видеото от участието му!



По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Фермер: Няма недостиг на мляко в България, целта е внос на евтино сухо мляко от Украйна

От правителството и депутатите зависи докога ще продължава този нерегламентиран внос на сухо мляко най-вече от страни, които не са членки на ЕС . Това заяви пред БНР Димитър Шопов, председател на Асоциацията за развъждане на черношарена порода в България. Асоциацията обединява фермери, които произвеждат над 60% от млякото в страната...

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Проблеми с вноса на работна ръка за туризма, сигнали за искани подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Разхищаваме 68 кг храна годишно на човек от населението

Разхищението на храни е риск както за продоволствената сигурност, така и за околната среда. Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие близо 1/3 от храните, произведени по света, се губят или разхищават . В ЕС всяка година става дума за почти 59 милиона тона храни, а това се равнява на 131 кг отпадъци на човек годишно. Доклад на..

публикувано на 25.04.24 в 09:08
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16