Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

15-то издание на литературния фестивал в Русе ще се проведе от 3-ти до 9-ти октомври

БНР е медиен партьор на събитието

Снимка: eliascanetti.org

15-то издание на литературния фестивал в Русе ще се проведе от 3-ти до 9-ти октомври. В продължение на една седмица в дунавския град ще гостуват автори от различни европейски страни, които ще представят пред публиката своите произведения. Всички събития ще се провеждат в Дом "Канети" и са безплатни. БНР е медиен партньор на събитието.

Литературният фестивал в Русе е онзи, който проправя пътеките към подобни прояви след това в София, Пловдив, Варна и другите градове с изявен вкус към културата. По традиция фестивалът представя аспекти от международната и местна литература и изкуство и ги предлага в достъпен за всяка възраст вид в приятна атмосфера. Тази година мотото е "Дъхът на Европа", а акцентът ще падне върху български автори, творящи на български език в страната и чужбина. Фестивалът ще бъде мястото, където българската и световната литература се срещат, допълват и обогатяват.

"Още в първите няколко дни на Фестивала ние съчетаваме участието на повечето партньори от културни институти. На 3 октомври ще бъде представен Чешкият център, с изложба и графична новела - „На конци. 1968. Една действителна история“, каза за БНР Виктор Кирилов.
По думите на проф. Пенка Ангелова някой от събитията са насочени към най-близката история.
"Опитът, който направиха в Чехословакия за социализъм в човешко лице и когато всички страни бяха изпратени там, за да потушат тази съпротива".
Пълната програма на литературния фестивал може да се види на сайта на Международно дружество "Елиас Канети", а вратите на Дом "Канети" ще бъдат отворени з