Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биопроизводството у нас се е сринало неколкократно. Не се подпомагат производителите да преработват тук

Снимка: bgbio.org

Българската асоциация "Биопродукти" за пръв път участва във варшавското изложение на биопродукти. Това е едно от най-мащабните европейски специализирани изложения на биологично произведена продукция. Нашите производители имат възможност да се включат във форума с финансовото съдействие на Министерството на земеделието.

Целта е търсене на търговски контакти и разработване на нови пазари за българската продукция, тъй като благодарение на дългогодишната недалновидна политика този тип производство у нас през последните години се е свил неколкократно, коментира пред БНР Албена Симеонова, биопроизводител и председател на асоциацията. Според нея в Полша още помнят вкуса на българската земеделска продукция, изнасяна масирано преди години. 

В Полша делът на биопродукцията е почти 10 на сто. В България биопроизводството, което беше наближило 7% преди години, сега се е сринало докъм 1,5%, уточни Симеонова.

"Вярно е, че сме се свили до този срамен процент, но вносът на биологични продукти - изнесена от България продукция, преработена в Германия и върната в България, е много голям. Това е ниша, която ние трябва да запълним само на правителствено равнище, подпомагането да е сериозно на ниво земеделско стопанство, което подпомага оставането в селата на българския биопроизводител. След това подпомагане на ниво преработка на собствения продукт в собствената ферма и не на последно място – маркетингът в България. Това са неща, които са пропуснати с годините."

Снимка: Ани Петрова

Ако имаше възможност преференциално да се подпомагат българските производители да се преработят собствения биопродукт, нещата нямаше да стоят по този начин, смята тя. По думите ѝ в мамента у нас има една-единствена биокланица и няколко предприятия за преработка на плодове и зеленчуци за консерви и сокове.

"Буквално на пръстите на едната ръка винарни, които произвеждат биологично вино. Идват чужденците, купуват го на безценица. А ако бяха подпомогнати българските биопроизводители да могат да преработят собствената си продукция и след това да я реализират на пазара, нещата щяха да са различни."

Албена Симеонова е категорична, че за разлика от Европа, "където биопроизводството е на пиедестал", у нас този бранш се пренебрегва.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Пътувай с Хоризонт" в сърцето на Родопите

В горещите летни дни, алтернативата е планинският туризъм. "Пътувай с Хоризонт" тръгва на разходка в сърцето на Родопите, сред тишината и спокойствието на балкана, на 1200 метра надморска височина. В село Момчиловци срещаме гостоприемни домакини, свикнали да посрещат гости още от 90-те години на миналия век, когато селото се превръща в едно от..

публикувано на 07.07.24 в 14:49

Вършец - най-старият балнеолечебен курорт в България

Вършец е най-старият балнеолечебен курорт в България, известен с топлата си минерална вода и мек планински климат. Първата държавна минерална баня е построена през 1990 г.  Градът възниква около минерални извори и неговата история е свързана с балнеолечението за това свидетелстват откритите развалини от римски бани.  Град Вършец е разположен в..

публикувано на 07.07.24 в 10:10
Снимката е илюстративна

Ученици от варненската математическа гимназия създават уред за зеленчуци

Четирима ученици от варненската математическа гимназия "Д-р Петър Берон" са създали учебна фирма UV GREEN. Учениците отглеждат зеленчуци в кутия, уредът използва напоителна система с вода, която циркулира чрез сензори, запазвайки хранителните вещества в почвата, отглеждат се 7 растения едновременно, процесът е автоматизиран.  Те разказаха за БНР,..

публикувано на 06.07.24 в 10:10
Брегът на Синеморец, Странджа

Учени от БАН представиха нови методи за пречистване и екология

Учени от БАН предлагат нови методи за пречистване и екология. Представянето им стана по време на четвъртото издание на форума „Наука за бизнес".   С рециклирането на отпадъците при опаковането на лекарства се е заел доцент-доктор Иван Узунов. Той е от Института по обща и неорганична химия. Неговата статистика е, че количеството отпадък, който..

публикувано на 30.06.24 в 05:37
Туристическо дружество -

Туристическо дружество - "Лудите мечки" с обич към планините

В планината без бензин и асфалт, сред сянката на дърветата се диша по-свободно, мисълта е по-ясна и е много по-спокойно. Няма я суетата на морския бряг и купищата туристи. Не струва толкова скъпо, като другите почивки, но зарежда невероятно, дава нови сили и повишава тонуса на тялото. Изключително освежаващо е в летните жеги.  Сдружение..

публикувано на 27.06.24 в 12:46
Стоилко Апостолов

Интересът на земеделските стопани към биологичния сектор се повишава

Интересът на земеделските стопани в страната към биологичния сектор се повишава през последната година. Това отчетоха участниците в международна био-конференция, която се проведе в Пловдив. По данни на агростатистиката биологичните площи у нас са се увеличили с 35% спрямо предходната година . Броят на животните и пчелните семейства, отглеждани..

публикувано на 26.06.24 в 18:04
Грийнпийс България

Мартин Томов: Трябва ли Черно море да бъде морски резерват?

Трябва ли Черно море да бъде морски резерват ?  "Живо черно море" е зелената мисия на "Грийнпийс".  "Черно море е  море, в което има живот до дълбочина 200 метра, най-вече в по-плитките до 50 метра , тест много близо до брега. Това го прави  особено чувствително на различни заплахи . Ние с "Грийнпийс" вече  от година и половина започнахме..

публикувано на 18.06.24 в 15:55