Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весела Чернева: Големият отзвук у нас на "историята с камиона" показва проблематична тенденция

На случилото се с културния център в Охрид не трябва да се гледа като на държавна политика, подчерта тя

Весела Чернева
Снимка: БГНЕС

"И двете страни правят компромиси. Едно споразумение не може да съществува, ако не е така. Истината е, че компромисите, които направи Северна Македония, са много по-големи. Това видяхме и от големите протести в момента на подписването на споразумението (т.нар. Френско предложение - б.р.), които се провеждаха в Скопие в продължение на дни. Втората по големина партия - ВМРО-ДПМНЕ, директно се обявяваше против това споразумение и то се превърна в главна точка на обществените страсти. В България имаше широк консенсус по споразумението с РСМ и аз мисля, че то беше голям пробив за България и съм горда, че участвах в неговото изготвяне".

Това коментира пред БНР Весела Чернева, директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика, съветник на бившия премиер Кирил Петков по външната политика, във връзка с посегателството на Българския културен център в Охрид и окачестви случилото се като хулиганска проява:

"Очаквам местните власти да си свършат работата. Това не е държавна политика и подбуждането на подобен тип действия не работи нито за бъдещето на РСМ, нито за двустранните ни отношения. България трябва да реагира твърдо и нашият Договор и Протоколът към него ни дават рамката и основанията как да правим това". 

В предаването "Нещо повече" Весела Чернева коментира споменаването от Русия на името на България, като една от страните, свързани с взрива на Кримския мост:
"Изглежда, че става дума за подвеждане на българското обществено мнение, доколкото българските служби дадоха ясен отговор, че цялата история с този камион е измислена".
По думите ѝ твърдението на руските служби за т.нар. "българска следа" служи за вътрешно руски разказ:
"За това как има участие на страна от НАТО във взривяването на Кримския мост. За съжаление, тази история има твърде голям отзвук в България. Способността на една такава измислена новина, 24 часа непроверена новина, да бъде толкова широко разгласена и обсъждане, така че да притесни хората и да ги накара да се страхуват, това ми се струва е истински проблематична тенденция".
Според нея българските власти още веднага е трябвало да заявят, че това е "произведение на пропагандната машина на Путин":
"Разбирам, че трябваше време на българските служби, но защо на българските политици не им стигна смелостта още веднага да кажат, че хората не трябва да се плашат. И че такъв тип новини могат да се разпространяват, но ролята на политиците и на медиите е да пазят обществото от това да изпадне в паника и непрекъснато да се оглежда дали някой не ни мисли злото". 

Интервюто на Диана Янкулова с Весела Чернева в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хиляди демонстранти в подкрепа на семействата на израелските заложници, участват в протестен митинг пред военния щаб на Кирия в Тел Авив, Израел, 01 септември 2024 г.

Хиляди протестираха срещу Нетаняху заради смъртта на шестима от заложниците на Хамас"

Хиляди израелци излязоха днес на протест в Тел Авив и Ерусалим срещу премиера Бенямин Нетаняху заради смъртта на шестима от заложниците на плестинската групировка Хамас, чиито тела са били открити снощи в подземен тунел в ивицата Газа. Открити са телата на шестима заложници, отвлечени от "Хамас" Лидерът на най-големия синдикат в Израел..

публикувано на 01.09.24 в 21:19

Локализиран е пожарът в района на бившите Пехотински казарми в Ямбол

Локализиран е пожарът, който пламна следобед в района на бившите Пехотински казарми в Ямбол.  Пожар гори в бившите "Пехотински казарми" в Ямбол Огънят е засегнал сухи треви и храсти. Пожарникари и общински служители обхождат мястото, за да не се допусне възпламеняването на вече загасени огнища. Причината за пожара още не е известна.

публикувано на 01.09.24 в 20:29

Отменено е частичното бедствено положение в дупнишките села Самораново и Бистрица

Отменено е частичното бедствено положение в дупнишките села Самораново и Бистрица, което беше въведено  преди седмица заради пожара под Черни връх в Рила, съобщи кметът на Дупница Първан Дангов.  Гасенето продължи повече от 10 дни, когато в планината се изля обилен дъжд. Районът обаче е под наблюдение за възобновяващи се огнища. Има улеи и места..

публикувано на 01.09.24 в 20:26

"Алтернатива за Германия“ печели вота в източногерманската провинция Тюрингия

За първи път крайнодясната „Алтернатива за Германия“ печели избори във Федералната република. В източногерманската провинция Тюрингия партията събира 33 на сто от гласовете в днешния регионален вот, сочат първите прогнозни резултати.  Миграцията и войната в Украйна се превърнаха в основните теми за избирателите.  "Алтернатива за Германия" е..

публикувано на 01.09.24 в 20:02
Президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

Партията на Алиев печели изборите в Азербайджан

Предсрочни парламентарни избори се проведоха днес в Азербайджан. По данни от екзит пол победител е управляващата партия "Нов Азербайджан", оглавявана от президента Илхам Алиев.  Но допитването, цитирано от агенция Ройтерс, показва, че мнозинството й в 125-местния парламент ще е едва от 63-ма депутати. В досегашния състав на парламента..

публикувано на 01.09.24 в 19:55

И в Пернишка област не се договориха за състава на РИК

И партиите в Пернишка област не се договориха за състава на Районната избирателна комисия - пак заради отделни предложения от двете крила на ДПС при само една квота за партията, съобщи областният управител Людмил Веселинов. Така и за Перник Централната избирателна комисия ще трябва да определи служебно състав на районната комисия от 13 души...

публикувано на 01.09.24 в 19:48

Доган е напуснал резиденцията в Росенец

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е напуснал резиденцията в Росенец. Това съобщи бТВ, чийто екип е бил  допуснат в имота от собственика Данаил Папазов. От разпространените кадри, че вижда, че р езиденцията и дворът са пусти.  Лоялните на Доган в ДПС зоват за "категорично дистанциране на българската политическа класа от Делян..

публикувано на 01.09.24 в 19:31