Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата "Хора като нас" и борбата със стигмата върху психичните проблеми

изложба Хора като нас
Снимка: Credo Bonum Gallery

В Международния месец на психичното здраве се организира изложба с каузи и послания в негова подкрепа. Тази вечер в столичната галерия "Кредо Боно" проектът "Хора като нас" представя 18 фотографски портрета на застъпнички за психично здраве. С лицата и думите си те търсят отговор на това какво е да си психично здрав.

Каузата е голяма, защото у нас има стигма по отношение на всичко, свързано с психичното страдание, обясни пред БНР Цветелина Йосифова, която е  психотерапевт, университетски преподавател, председател на Българското общество по психоанализа и ръководител на Виртуална клиника за психотерапевтична помощ Kabinet.bg

"Все още го държим скрито. Пандемията даде шанс на цялата тази професионална сфера и психичното здраве излезе на преден план. Не мисля, че то е било някога обект нае политическия дневен ред у нас. Нашата цел е да осветлим тази кауза и да я направим не толкова далечна за обществото".

Всяка от 18-те жени, събрани от този проект, е лидер на обществено мнвение в своята сфера, обясни тя в предаването "Хоризонт до обед".

"Всяка от нас споделя от първо лице за собствените си прлеживявания, страдания и път. Сред тях има и такива, които никога не са имали досег с психотерапията, но споделят виждането, че това е основно човешко право. Всеки трябва да има възможност да получи навременна помощ, когато изпитва такова страдание".

Вихрен Георгиев е автор на  фотографиите. Освен снимките, дамите дават своя принос и чрез интервюта, в които отговарят и на едни и същи въпроси.

"Те са много обширни. Публикуват се на сайта на Kabinet.bg и в People of Sofia. По време на изложбата могат да се прочетат с QR код".

Много поколения са живели във времена, когато за чувства се е говорило изключително рядко или изобщо не се е правело, обясни психотерапевтът.

"Това е дало отпечатък и на следващите поколения, защото начинът, по който човек се чувства, е част от цялостния му облик. Този, който разбира  и може да назовава чувствата си, е здрав. Тези, които ги премълчават, имат по-труден живот. Това е голяма кауза. Тя не може да се разреши с една изложба и няколко информационни кампании. Трябва все повече да присъства в нашето ежедневие".

Възприемаме психичното страдание като нещо, което ни уязвява и излага, обясни Цветелина Йосифова.

"Когато нещо в нашия живот е нарушено - не можем да живеем, работим и обичаме по същия начин, трябва да се замислим"

В моменти на кризи - като Covid-19 и войната в Украйна, психичното страдание се разпростира върху цялата общност, обясни тя.

У нас психотерапевтичната професия не е регулирана, допълни Йосифова.

"Нямаме и законодателство. Не е лесно да се говори за нея. Не се поема от Нациоиналната здравно- осигурлителна каса. Достъпна е, но трябва да се плаща допълнително".

Цветелина Йосифова изброи и лицата на изложбата.

"Сред тях е Надежда Дерменджиева, която е изпълнителне директор на Българския фонд за жените; Ирина Недева - радиожурналист и застъпник на каузата от години; Мая Донева - била е изпълнителен дериктор на "Карин дом", а сега е генерален секретар на европейска организация за правата на хората с увреждания; Марион Дърова, която е хореограф; Антоанета Колева -  издател; Мартина Апостолова е актриса;  Ангелина Рангелова - детски учител;  Мила Бобадова е ветеринарен лекар; Лиля Драгоева - изпълнителен директор на ресурсен център "Билитис";  Глория Филипова - застъпник на ЛГБТ общоността; Мила Манчева - изследоватнел в областта на социалносто включване и миграцията; Красимира Хаджииванова - блогър и Велислава Попова, която е главен редактор на вестник "Дневник"

На телефон 0800 20 202 всеки, който се нуждае от безплатна психотерапевтична помощ, може да си запише час, стана още ясно в предаването.

Цялото интервю на Валерия Николова с Цветелина Йосифова може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК отпуска 80 млн. евро за по-бърз интернет в Гърция

Европейската комисия отпуска 80 милиона евро за по-бърз интернет за гърците.  В сравнение с България интернетът в съседната страна е по-бавен и по-скъп, сочи европейско проучване. С ваучери до 200 евро гърците ще си осигурят високоскоростен интернет съгласно европейската схема за "гигабитови ваучери". Право на тази помощ имат физически..

публикувано на 23.07.24 в 11:52
Жители на сградата я напуснаха след инцидента.

Двама загинали след срутване на балкон в Неапол

В неаполския квартал "Скампиа" се срути външен балкон на една от емблематичните в него жилищни сгради. Загинали са двама души, ранените са 13, от които 7 деца. След много силен тътен комуникационният балкон на ниво трети етаж на жилищната кооперация наречена "Синята платноходка" заради нейната форма и цвят, се срутва върху комуникационните..

публикувано на 23.07.24 в 11:44

5 медала за българските ученици от най-престижното състезание по математика в света за 2024 година

Най-добрите български ученици по математика спечелиха 5 медала с участието си в най-престижното състезание по математика в света за 2024 година. На 65-ата Международна олимпиада по  математика  българският национален отбор спечели 3 сребърни и 2 бронзови медала и почетна грамота, съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки, цитирани..

публикувано на 23.07.24 в 11:08

Премиерът: Процедурата за временно управляващ посолството ни в Украйна е спазена

Служебният премиер Димитър Главчев потвърди, че Николай Ненчев, бивш министър на отбраната, е назначен за временно управляващ посолството ни в Украйна. Главчев е категоричен, че за това не се изисква указ от президента и процедурата е спазена. "Няма чак толкова много желаещи да отидат там за посланици. Това е формата, която съм преценил, че..

публикувано на 23.07.24 в 11:00
Христофор Караджов

Христофор Караджов за вота в САЩ: Спринт за Камала Харис, беше най-логичният кандидат

"Това е абсолютно осъзнато решение на Байдън, което не му се удаде лесно. До събота буквално е казвал – не, ще стоя", обясни в интервю за БНР  проф. Христофор Караджов, преподавател в Калифорнийския университет. Завръщането на Тръмп на власт би било колосален провал за демократите и той е послушал съветниците си, допълни той...

публикувано на 23.07.24 в 10:59
Атанас Зафиров

Зафиров: Намаляват шансовете за успех на третия мандат

Според изпълняващия функциите председател на БСП Атанас Зафиров все повече намаляват шансовете за успех на третия мандат за съставяне на правителство, но въпреки това трябва да се положат усилия за диалог за намиране на общи решения: "Нека да изчакаме президента да реши на кого го връчва. Като гледам заявките на всички партии, всички декларират,..

публикувано на 23.07.24 в 10:55

Симеон Кичуков: Олимпийските игри са шансът на България да се появи на картата

Олимпийските игри са шансът на България да се появи на картата . Това заяви пред БНР спортният журналист Симеон Кичуков.  " Очаквания има. Силно се надявам поне да може да се повтори представянето ни от игрите в Токио с много силната художествена гимнастика, с доброто представяне на бокса. Традиционно има големи очаквания към борбата, която..

публикувано на 23.07.24 в 10:52