Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Джуров и Стоян Караиванов - гости в сезона на Радиооркестъра

В програмата са рядко изпълнявани музикални творби

3
Снимка: БНР

На 21 октомври от 19 часа в зала "България" Симфоничният оркестър на БНР ще събере на една сцена един от най-уважаваните български диригенти - проф. Пламен Джуров, и един от най-бързо набиращите популярност млади музиканти в страната - бандонеониста Стоян Караиванов. Двамата избират да представят пред родните меломани интересни и малко познати произведения - сред тях позабравената „Поема-ноктюрно“ от българския композитор Хераклит Несторов, премиерата за България на „Tres movimentos concertantes” от Даниел Бинели, „Adios Nonino” от Астор Пиацола, а за финал - колоритната музика към драмата „Арлезианката“ от Жорж Бизе, съставяща две симфонични сюити.

Стоян Караиванов, който ден преди концерта отпразнува 25-ия си рожден ден, е първопроходец по отношение на свиренето на бандонеон в България. За около две години той направи така, че за него и инструмента, характерен най-вече за танго нуево, да се говори често и с възторг. През 2021 г. Стоян завършва майсторския клас на световноизвестения бандонеонист Хуан Хосе Мосалини. През 2022-ра работи с маестро Даниел Бинели, бандонеонист в секстета “Танго Нуево” на Астор Пиацола, както и с Хуанхо Мосалини, преподавател по бандонеон в консерваторията “Едгар Варез” в Париж. Бинели му поверява своя Концерт за бандонеон и симфоничен оркестър, който досега в Европа е изпълнявал само лично. 

Макар и толкова млад, нашият талантлив музикант вече мисли за бъдещето на инструмента в България - преподава на трима ученици, изнася концерти с квинтета "5/4 Танго" и в трио с пианиста Людмил Ангелов и тромпетиста Петър Македонски, а последният му проект е танго оркестър. 

Стоян Караиванов на церемонията
За забележителните си успехи Стоян Караиванов беше отличен с наградата "Олга Камбурова" 2021 в подкрепа на младите таланти, връчвана от екипа на предаването за класическа музика "Алегро виваче" по "Хоризонт" в рамките на националната анкета "Музикант на годината".
Едва ли има по-добър избор на диригент за тази програма от маестро Пламен Джуров, който е и композитор и има огромен опит в съвременния репертоар. Той винаги избира по-рядко изпълнявана и дори екзотична музика, когато гостува на Радиооркестъра, за радост на меломаните. 

Диригентът Пламен Джуров
Маестро Джуров и Стоян Караиванов гостуваха в предаването "Алегро виваче" преди концерта си със Симфоничния оркестър на БНР. Чуйте разговора в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Режисьорът на копродукцията Небойша Слиепчевич.

Лента с българско участие със "Златна палма" за късометражен филм

"Анора" на американския режисьор Шон Бейкър спечели "Златната палма" на заключителната церемония на тазгодишния филмов фестивал в Кан, а лента с българско участие грабна "Златна палма" за късометражен филм. "Ще продължа да се трудя в полза на киното" - каза сценаристът и режисьор Шон Бейкър, поемайки 77-ата "Златна палма", с която бе отличен филмът..

публикувано на 26.05.24 в 08:30

Васко Василев и солисти от 4 държави с концерт в Айфеловата кула по повод 24 май

Световноизвестният български цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън" ще изнесат класически акустичен концерт тази вечер в бутикова зала на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности ще свирят, а поводът е 24 май. Организатор е Българския културен институт в Париж. Французойка, японка, австрийка,..

публикувано на 26.05.24 в 08:21

Над 200 деца от Плевен бяха отличени в международни конкурси за рисунки

В Плевен представиха Арт инсталацията „Да направим света по-цветен и красив“ с творби на деца от арт школа „Колорит“. При откриването в художествената галерия „Илия Бешков“, арт ръководителят - художничката Майя Ананиева връчи и наградите на 200 деца, отличени в междунардни конкурси за рисунки. Иновативният и експериментален проект на..

публикувано на 26.05.24 в 06:06

"Да те целуне щастието" и Цветелина Стефанова

Цветелина Стефанова от София гостува за първи път в предаването " Рано в неделя". Завършила е руска гимназия, работи в офис. Предците й са поети и това личи веднага в перфектните и смислени стихове. Стихосбирката й " Да те целуне щастието" съдържа интимна лирика - жената огнена, слаба, копнежна, вълшебна, но най-вече дълбоко вярваща в силата..

публикувано на 26.05.24 в 06:00

Ангел Дюлгеров представи албума си "Самсара" - музика на друго ниво

След премиерата на  сингъла "Космическо привличане", китаристът и музикален продуцент Ангел Дюлгеров представи втория си авторски албум "Самсара", който излиза в дигиталните платформи и на винил. "Чувството да държиш собствената си музика на плоча е невероятно. И предния албум успях да направя на винил. Тази сутрин го пуснах за първи път у дома на..

публикувано на 24.05.24 в 13:34

Наградите "Аскеер" - за 33-ти път

публикувано на 24.05.24 в 07:30
Снимката е илюстративна

Минисериалът на БНТ "Дарителите" - истории, разказани със сърце

В продължение на четири дни от 22.30 ч. БНТ ще излъчи минисериалът "Дарителите". Началото е в понеделник, 27 май, по Канал 1 на обществената медия. Как се разказват истории за дарители от миналото, които да вдъхновяват днес? " Разказват се със сърце . Ако темата те вълнува, ако искаш да приближиш публиката до нея, правиш всичко по силите..

публикувано на 23.05.24 в 11:57