Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Производители на храни и други изделия участваха на празника на Смилянския фасул

90 пана участваха в конкурса за създаване на оригинално пано от смилянски фасул

Снимка: Радостина Чернокова

20-то издание на празника на смилянския боб се проведе в родопското село Смилян. Бяха раздадени юбилейни грамоти на жители, организации, фирми и медии, сред които и Българското национално радио, допринесли за утвърждаването и развитието  на празника.
Смилянски фасул   Снимка: Радостина Чернокова
Сефадин Чикуртев, основател на празника и председател на кредитната кооперация в Смилян.

"Благодаря на организаторите, които организират сега този празник и за това, че запазиха традициите, конкурсите. Знам колко усилия са вложили". 

Смилянски фасул   Снимка: Радостина Чернокова
На празника присъстваха фермери и производители от горното поречие на Арда, а също и от други райони на страната. Имаше 18 щанда.

Илия Годев, секретар на Читалище "Проф. д-р Асен Златаров 1927" в Смилян каза:

"Присъства момчето от Златоград, което е известен производител на мед и пчелни продукти. До него е дърворезбар и дървопластик също от Златоград. Тук са хора от ферма за производство на млечни и месни продукти от биволско месо от Бачково".

Пано от смилянски фасул Снимка: Радостина Чернокова
На празника са присъствали и представители на читалището "Изгрев" от село Баничан, в което е направен първият приют за магарета в страната.

"Многократен носител на отличия за българска шевица, шарените плетени чорапи от Баничан".

Силвия Тютюнарова и Албена Хаджиева споделиха:

"Взех първо място за най-атрактивен щанд на производител".


"Пожелавам на децата да имат добри добиви, да не виждам празни градини, в които расте бъз и коприва. Който е дарен със здраве нека да отглежда и смилянски фасул и картофи и ще остане доволен".

Пано от смилянски фасул  Снимка: Радостина Чернокова
Баба Ася също е сред отличените и е уверена, че населението ще продължи с традицията за отглеждане на фасула, прославил селото в страната и чужбина.

"Смилян се препитава само с картофи, фасул, няма да умре, но за продаване не знам дали ще има".

Милкана Йорданова е сред основателите на празника, председател на журито в детския конкурс за най-оригинално пано на празника на фасула и направи равносметка за годишнината му:

"Има какво да се надгражда, още повече не е фасулска работа. Това е една работа, която иска постоянство и да си вдъхновен, защото много пъти вдъхновението липсва".

Пано от смилянски фасул  Снимка: Радостина Чернокова
90 пана участваха в конкурса за създаване на оригинално пано от смилянски фасул. Сред наградените са групи в детски градини  от Смилян, Перник, София. Първа награда спечели паното "Смилянски полет" на братята Калин и Калоян Беделеви на 8 и 12 години.

"Избрахме няколко неща в интернет, които бяха направени с мъниста, а не с фасул и те си харесаха една птица с широко разтворени крила и решихме да я направим с фасул. Аз също много я харесвам", каза майката на децата.

Пана от смилянски фасул   Снимка: Радостина Чернокова

Призът в конкурса за най-вкусно и оригинално ястие от смилянски фасул получи Малинка Гавазова с бобена яхния, в тиква и хляб с фасул.

Снимка: Радостина Чернокова
"Фасулът първо трябва да го накиснем и се вари във втората вода със зеленчуци, моркови, чушки, лук, домат, в тиквата после се запича. Това е боб в тиква. Веднъж бях направила паниран зелен боб и също хайвер от смилянски боб".

Повече можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ангел Иванов (вдясно) в разговор с протойерей Кръстин Апостолов, предстоятел на храм

"Той е, неговото име е...": "Епархийски глас" в "Изотопия" преди избора на нов Български патриарх

Три седмици по-късно: от светски към църковен вот. Преди историческия избор на нов +Български патриарх: Какво означава за нас това и как и къде църковните традиции намират място в ежедневието ни, както и къде се срещат и противоречат ли си православието и съвремието? По тези и други въпроси в "Изотопия" си говорим с Ангел Иванов - писател,..

публикувано на 29.06.24 в 11:22
Даниела Ненова

Даниела Ненова между театъра и любовта към птиците

"Живея извън града, извън Синсинати в гората, място, което рехабилитира хищни птици. Понякога хората се учудват как мога да съчетавам природа и гори, и планини с театър, защото едното изисква голям град, другото изисква спокойствие, но аз съм си намерила място, което съчетава и двете, каза за "Хоризонт" 33 годишната актриса Даниела Ненова гост в 51..

публикувано на 25.06.24 в 10:57

Сприхав и без гащи... Защо 90-годишният Доналд Дък остава попкултурна икона?

Това пък е пародия на "Лошото момче" на Били Айлиш в изпълнение на плюшен Доналд Дък със собствен канал в YouTube . Музикалните пародии с патока са плод и на изкуствен, и на естествен интелект, но не са новост. И в киното, и в игрите, и в комиксите Доналд има сатирични двойници, за част от които Disney се разправя в съда с..

публикувано на 24.06.24 в 22:12

Запазената марка на село Паскалевец е самодивската еньовска ракия

В село Паскалевец, община Павликени, са превърнали делниците в празници. Баби, снахи и внучки пазят и предават българските традиции и обичаи. Селото е създадено преди повече от 550 години и има интересна история. Било е околийски център, а негов мирови съдия е бил прословутият Марко Тотев. Хората в Паскалевец са дружелюбни и с чувство за..

публикувано на 23.06.24 в 06:35

От Враца до Севиля: Постелекторален изотопски преглед

Спецификите на политическите процеси у нас и цялостно в Европа не остават незабелязани от "Изотопия". Изборите за депутати в Европейския парламент няма да направят изключение. Затова решихме да ви поведем на една следизборна разходка, която да ни запознае с някои локални и континентални процеси.   Какво ви очаква: От Испания до Кипър, където ще си..

публикувано на 21.06.24 в 14:38

Следкарнавално: Габровци ще продават вече ненужни макети на политици

Карнавалът в Габрово отшумя, но неговите организатори не спират да се шегуват като обявяват, че ще разпродават кукли на политици - от тези, които видяхме точно преди месец във веселото шествие. Парламентарните избори минаха, някои политически лидери още осмислят резултатите от вота, други вече си подадоха оставките. Габровци обмислят..

публикувано на 21.06.24 в 06:50

Разорани и унищожени полски пътища в Златаришко. Земеделци се жалват, реакция няма

Неправомерно усвоени общински полски пътища в Златарица създават проблеми на земеделски стопани да обработват земите си и да приберат реколтата, създават се предпоставки за пожари и за конфликти между производителите . В Златарица кметът миналата година разрешава на брат си безплатно и безпроблемно да разоре и засее полските пътища. Братът..

публикувано на 20.06.24 в 08:59