Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Хлебаров: Ще могат да се търсят обезщетения за здравни вреди заради мръсен въздух

"ЕК публикува проектостандарти за качеството на въздуха"

Снимка: www.zazemiata.org

"Европейската комисия публикува проектостандарти за качеството на въздуха. ЕК излиза с предложения, следващата стъпка е Европейският парламент и Съвета излизат със свои позиции. След това започва т.нар. "триалог", дискусията по същество по самата директива, след което се приема окончателен вариант".

Това каза пред БНР Ивайло Хлебаров от еко сдружението "За Земята", екип "Въздух".

И посочи, че предложението на ЕК е дългоочаквано, тъй като след 2008 година, когато е въведено законодателството, научната информация, която е събрана досега, е изключително много:

"През последните десетина години качеството на въздуха и проблемите със здравето бяха на преден план в научната общност. Данните показаха, че европейските стандарти са много далече от защита на човешкото здраве и околната среда. СЗО излезе с насоки, които ЕК сега се опитва да въведе".

По думите му се очаква ЕП да поиска по-високи стандарти, но изрази съмнение, че членките на Съвета ще са на тази позиция, тъй като обикновено се опитват да разводнят законодателството.

В предаването "Хоризонт до обед" Хлебаров посочи, че ЕК вижда проблеми, които знаем, че ги има в България, като систематични и в други държави:

"Затова ЕК ще се опита още на ниво законодателство да постави основата те да бъдат разрешени. Едно от нещата е, че достъпът до правосъдие ще трябва да бъде даден още на ниво директива, за да няма различна интерпретация между членките. Вече се предвижда граждани или организации да търсят компенсации, обезщетения за нанесени здравни вреди от това, че не се постигат нормите за качество на въздух. Това ще е добро за хората, но трудно за общините заради продължаващото превишаване на нормите".

Според него което и правителство да е на власт, то трябва да припознае темата като важна.

Интервюто с Ивайло Хлебаров можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стефан Янев

Стефан Янев: Нонсенс е да отидеш да се похвалиш, че си лоялен член на НАТО

"Най-важният въпрос: това, за което съществува Алиансът, е начинът на укрепване на отбранителните способности на страните членки." Това мнение изрази в интервю за БНР Стефан Янев, бивш министър на отбраната, бивш служебен премиер и бивш военен аташе във Вашингтон. Той коментира срещата на върха на НАТО, която се провежда в САЩ. "В..

публикувано на 10.07.24 в 12:47
Калин Стоянов

Калин Стоянов: В МВР няма сигнали от членове на ДПС

До момента в МВР няма подадени сигнали от членове на ДПС.  Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов в отговор на въпрос във връзка с появилата се информация, че е имало натиск върху част от актива на ДПС от страна на съпредседателя Джевдет Чакъров и че ще бъдат подадени жалби в полицейските управления: "За момента, в структурите на..

публикувано на 10.07.24 в 12:44

ПП-ДБ отхвърли поканата на ДПС за преговори за правителство с втория мандат

"Продължаваме промяната" - "Демократична България" отхвърли поканата на ДПС за преговори за съставяне на правителство с втория мандат. "Смятаме, че вашият подход няма как да доведе до управление, което да работи в интерес на страната и да възстанови доверието на избирателите в институциите", се казва в разпространения от пресцентъра на..

публикувано на 10.07.24 в 12:42

Прокурор е задържан в Равда, бил в неадекватно състояние на бензиностанция

Прокурор от Районната прокуратура в Несебър е задържан във видимо неадекватно състояние на бензиностанция в района на Равда. Сигналът за инцидента е подаден рано тази сутрин. Прокурор Методи Велков се е държал арогантно с пристигналите на място полицейски служители. Той е отказал проби за алкохол и наркотици.  Задържан е..

публикувано на 10.07.24 в 12:13

Нови руски атаки срещу украинска енергийна инфраструктура

Русия отново атакува с дронове и ракети украинска енергийна инфраструктура. Във Вашингтон, където участва в срещата на НАТО, президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари за обещаните на Киев системи за противовъздушна отбрана. При руски ракетен удар срещу района на Одеса са загинали двама души и нанесени щети на пристанищна..

публикувано на 10.07.24 в 12:03
Кириакос Мицотакис

Гърция отново призова РСМ да спазва Преспанския договор

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис изрази опасенията на Атина за приемането на Република Северна Македония в Европейския съюз. Причината - Скопие не спазва Преспанския договор. На публичен дебат с бившия американски посланик в Атина, излъчен от държавната телевизия ЕРТ, премиерът Мицотакис изрази безпокойство по отношение европейския път на..

публикувано на 10.07.24 в 11:35
Цончо Ганев

"Възраждане": Единственият шанс за кабинет в това НС е да получим третия мандат

Единственият вариант за формиране на правителство в рамките на 50-ия парламент е предложеният от "Възраждане" с третия мандат. Това заяви зам.-председателят на партията Цончо Ганев. Той обвини "Продължаваме промяната", че с отказа да преговорят за подкрепа, провалят тази възможност: "Това е да застанем всички, които са се обявили срещу..

публикувано на 10.07.24 в 11:25