Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелският селскостопански институт „Вулкани“ е разработил програма за биологична защита на финиковата палма

Снимка: METTA/Facebook

Наричат Израел „страната на млякото и медът“, като под мед се разбира по-скоро силан- мед извлечен от фурми. А историята за отглеждането на финиковите палми в страната е странна смесица между разказ за героично минало, криминална история, достойна за холивудски филм и научна фантастика. Кореспондентите на БНР в Израел Феня и Искра Декало присъстваха на първия конгрес по морско и пустинно земеделие в морския курорт Ейлат, за който бяха дошли специалисти от 26 държави от Близкият изток, Африка и от Балканският полуостров, като 17 от тях бяха представени на ниво министри.

За Юдейската пустиня в древността са се водили невероятни битки, защото, ако си служим със съвременни понятия, това е бил източника на консерванти: сол от Мъртво море и мед от палмите около него. Там е виреел и един сорт фурми, достоен за императорска трапеза. Били са с дължина около 5-7 см. и божествен вкус. Продавали са се за равностойно по грамаж злато. Но след падането на Юдейското царство и геноцида след него, точно този сорт е бил „загубен“ по тези земи. Запазили са го в Месопотамия.

След възстановяването на еврейската държава през 1948 г. било решено едно от направленията на селското стопанство да е отглеждането на финикови палми от най-висш сорт. За целта е трябвало да бъдат открити евреи с опит в това производство. Възложили задачата на Мосад. Сътрудници от селскостопанския шпионаж били изпратени в няколко арабски страни. Роденият в Украйна Яни Авидов, който бил научил добре арабски, бил изпратен в Иран. Представял се за италиански търговец. Убедил доста евреи от пустинните области, които имали финикови плантации да се изселят в Израел. Проблемът бил във фиданките. Научил, че разсадник на интересуващия го сорт има в Ирак, но от страната е забранено да се изнасят дървета. Успял да спазари 70 000 фиданки и с помощта на контрабандисти да ги пренасят в продължение на седмица с лодки през реката до Иран. Там наел италиански кораб. Щом преминали Суецкия канал, заедно с пътуващите градинари, превзели кораба и въпреки съпротивата на екипажа го насочили за Хайфа, където разтоварили фиданките. И пътниците слезли. Част от дърветата били изсъхнали, но останали. Поставили началото на съществуващи и до сега плантации в източен Израел. Пред научно-изследователския институт била поставена задачата за подобряване на този сорт.

Пред щанда на научния институт по земеделие в пустинята Арава се редяха много желаещи да сключат договори за новите, селекцтирани в Израел фурми. Директорът на института Аялон Гадиел разказа:

"Фурмите, които отглеждаме са големи и вкусни. Селектирани са в страната, но вече се отглеждат и на други места по света. Плодовете се продават почти двойно по-скъпо от обикновените, защото са почти двойно по-големи и тежки. Търсят се не само заради големината, а и заради останалите параметри, които липсват в други форми. За мнозина са само екзотични плодове, но въпреки че са доста сладки ( наричат ги природен шоколад), помагат за смъкване на кръвната захар и холестерола. Пазарите им са освен в Европа и Америка, в Индия и Китай".

Вярно е, че почти криминално първите фиданки са пристигнали в съвременен Израел, но нашите вече са доста различни от тях. Разбира се, и ние го пазим от кражби. Когато са още ниски може да се краде, но те бързо избуяват и се берат с кран. А от птичките ги пазим със специална мрежа, с която закриваме гроздовете.

Палми, макар и от най-висш сорт, се отглеждат на много места по света. Израелският селскостопански институт „Вулкани“ е разработил програма за биологична защита. За това разказва Дана Баар.

"Може да сте виждали как красива, наглед здрава палма изведнъж рухва. Има бръмбар, който поразява палмите отвътре. Снася яйца и ларвите му лакомо унищожават сърцевината на дървото. В Израел може да се видят предаватели с големината на кибритена кутийка закрепени за всяко дърво, независимо дали палмата е в плантация или краси булеварди и площади. Те изпращат сигнал на компютър и конкретното дърво се подлага на биологическа защита, в зависимост на кой етап от развитието си е вредителя. Възрастните насекоми и техните яйца, третираме със специфична гъбичка, която ги унищожава. За ларвите, се използва микроскопични червейчета, които ги ядат".

Репортажа можете да чуете и в звуковия файл

По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ели Иванова

"52 исторически разходки из България" - 52 уикенда история сред природата

"52 исторически разходки из България" се казва новата книга на блогър - пътешественика Ели Иванова , създател на блога "Друми в думи".  Чрез нея авторката дава заявка да ни отведе до крепости, манастири, скални светилища и места, свързани със старата и по-новата история на земите ни. "Тази пета моя книга се различава от предишните по..

публикувано на 10.07.24 в 09:28

"Пътувай с Хоризонт" в сърцето на Родопите

В горещите летни дни, алтернативата е планинският туризъм. "Пътувай с Хоризонт" тръгва на разходка в сърцето на Родопите, сред тишината и спокойствието на балкана, на 1200 метра надморска височина. В село Момчиловци срещаме гостоприемни домакини, свикнали да посрещат гости още от 90-те години на миналия век, когато селото се превръща в едно от..

публикувано на 07.07.24 в 14:49

Вършец - най-старият балнеолечебен курорт в България

Вършец е най-старият балнеолечебен курорт в България, известен с топлата си минерална вода и мек планински климат. Първата държавна минерална баня е построена през 1990 г.  Градът възниква около минерални извори и неговата история е свързана с балнеолечението за това свидетелстват откритите развалини от римски бани.  Град Вършец е разположен в..

публикувано на 07.07.24 в 10:10
Снимката е илюстративна

Ученици от варненската математическа гимназия създават уред за зеленчуци

Четирима ученици от варненската математическа гимназия "Д-р Петър Берон" са създали учебна фирма UV GREEN. Учениците отглеждат зеленчуци в кутия, уредът използва напоителна система с вода, която циркулира чрез сензори, запазвайки хранителните вещества в почвата, отглеждат се 7 растения едновременно, процесът е автоматизиран.  Те разказаха за БНР,..

публикувано на 06.07.24 в 10:10
Брегът на Синеморец, Странджа

Учени от БАН представиха нови методи за пречистване и екология

Учени от БАН предлагат нови методи за пречистване и екология. Представянето им стана по време на четвъртото издание на форума „Наука за бизнес".   С рециклирането на отпадъците при опаковането на лекарства се е заел доцент-доктор Иван Узунов. Той е от Института по обща и неорганична химия. Неговата статистика е, че количеството отпадък, който..

публикувано на 30.06.24 в 05:37
Туристическо дружество -

Туристическо дружество - "Лудите мечки" с обич към планините

В планината без бензин и асфалт, сред сянката на дърветата се диша по-свободно, мисълта е по-ясна и е много по-спокойно. Няма я суетата на морския бряг и купищата туристи. Не струва толкова скъпо, като другите почивки, но зарежда невероятно, дава нови сили и повишава тонуса на тялото. Изключително освежаващо е в летните жеги.  Сдружение..

публикувано на 27.06.24 в 12:46
Стоилко Апостолов

Интересът на земеделските стопани към биологичния сектор се повишава

Интересът на земеделските стопани в страната към биологичния сектор се повишава през последната година. Това отчетоха участниците в международна био-конференция, която се проведе в Пловдив. По данни на агростатистиката биологичните площи у нас са се увеличили с 35% спрямо предходната година . Броят на животните и пчелните семейства, отглеждани..

публикувано на 26.06.24 в 18:04