Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Читалище „Надежда“ във Велико Търново изпълнява проект „Нови творчески пространства“

Павлина Владева, архитект Донка Колева, Виолета Белчева, маестро Диян Диханов, Марина Чамурквова
Снимка: Здравка Маслянкова

Историческото читалище „Надежда“ във Велико Търново все по-широко отваря вратите си за децата и организира тематични творчески ателиета и детски фотоклуб. Дейностите започват от тази есен и ще продължат до идното лято. Те са по проект „Нови творчески пространства“ и се финансират от Национален фонд „Култура“ с 14 900 лева. Набират се деца за заниманията, които ще бъдат безплатни.

С творческия проект се цели да се възстанови културната дейност в читалище „Надежда“ след последните две кризисни години на затваряне и ограничаване на дейността му заради пандемията от коронавирус, разказа председателят на читалището арх. Донка Колева. Идеята е да бъдат привлечени млади хора и ученици, които ще участват в любителски ателиета. 

Създаване на творческа лаборатория предвиждаме в 4 направления – хоровото изкуство, изобразителното изкуство, творческото писане и традициите. И новите творчески пространства на читалището – така наречените интерактивни детски кътове за четене със съответните работилници, наречени „Книжни духове“. Ще се създаде ново пространство за дигитална сцена, която сме нарекли „Надежда“. Участието в тези ателиета ще бъде безплатно“, разказа арх. Колева. 

Секретарят на читалище „Съгласие 1869 г.“ Мая Паскова участва активно в създаването на културни инициативиОт десетилетия към читалище „Надежда“ работи клуб по Битва култура, обединяващ майсторките на плетивата и везбата. Старите търновски майсторки ще предадат уменията си на децата, разказа председателят на клуба историкът Павлина Владева: 

Ще има една приемственост между нашите жени, които ще предават занаятите, които владеят, и изкуствата, които са свързани с различните празници. Тези ателиета ще бъдат по плъстене на жива вълна, българска шевица и плетива на една кука“. 

С изделията на децата в ателието по традиции ще бъде направен и благотворителен базар, каза още Павлина Владева.  

От читалище „Надежда“ канят за всяко от ателиета за безплатно обучение поне по 14 деца и още 30 за детския фотоклуб, поясни читалищният секретар Виолета Белчева: 

Графикът на ателиетата е плаващ. Започваме с хорово изкуство до края на годината. След това започва изобразителното изкуство в рамките на два месеца и половина. След това започваме творческото писане. На финала завършваме с ателиета „Традиция“ през април, май и юни“.  

Няма ограничения за децата и те могат да се запишат за няколко ателиета.  

Заниманията по хорово пеене в читалище „Надежда“ ще се водят от диригента на хоровете „Търновград“ и „Царевец“ маестро Диян Диханов. Хоровото изкуство в България съществува още от създаването на читалищата, затова и целта на ателието е да привлече млади хора от музикалните паралелки в града, които да научат повече за този музикален жанр, обясни маестро Диханов: 

Най-големият проблем е подмладяването на тези състави, защото в годините се оказва, че младите хора много трудно се приобщават към това самодейно изкуство. Хубаво е, че с този проект ще направим връзки с млади хора. Идеята е да се свържем с музикалните паралелки на училище „Емилиян Станев“ между 7 и 9 клас, да разпространим идеята за хоровото изкуство и самодейното изкуство и едновременно с това да направим с тях продукт – песен, с която да участват младите хора на заключителния концерт на 8 юни“.  

В три групи от по десет деца ще се осъществява практиката в новата дейност към читалището – Детски фотоклуб, разказа Марина Чамуркова, един от изявените търновски фотографи с дългогодишен опит. Вече са подадени първите заявки от децата, които задължително ще трябва да снимат с фотоапарат, а не с телефона си. По два часа дневно децата ще снимат и ще анализират своите творби, под нейното менторство. На две неща искам да науча децата, казва Марина Чамуркова – на културата на детайла и на подробностите от пейзажа. 

За мен фотографията се учи в процес на работа. Колкото повече се снима, колкото повече се работи и има критика, която да надгражда материала, който е заснет в началото, така се получават нещата и човек се учи. През цялото време ще се снима и ще се критикува, докато накрая стигнем до някакъв резултат за изложба“

Заниманията по рисуване ще се водят от художника Илиян Христов. Ментор на децата по творческо писане ще бъде литераторът Бисера Дживдерова. 

Всички изяви на отделните клубове ще бъдат популяризирани в дигиталното пространство, както и в медиите, предвиден е и филм, направен със закупена по проекта техника. През юни следващата година, когато читалище „Надежда“ ще отбележи 154 години от своето основаване, участниците ще се включат в концерт и изложба, където ще представят своето творчество.

Репортажа можете да чуете  и звуковия файл.


По публикацията работи: Радостина Билярска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Калинка Александрова Янчева

Рецепта за дълголетие - 99 годишната баба Калинче от село Варвара

" Да обичаш, да не мразиш никого, да не мислиш лошо" - това е най-добрата рецепта за дълголетие според 99-годишната баба Калинче от пазарджишкото село Варвара.  Калинка Александрова Янчева е родена на 13 април 1925 година . С нея ни среща адв. Николай Баташки, когото слушателите познават от месечното издание на Правната рубрика на..

публикувано на 18.07.24 в 16:53

Без сценарий - околоселските пътешествия на Десислав Лафчиев

"Идеята се зароди още във Факултета по журналистика. Тази тема със селата открай време ми е доста интересна. Исках да направя поредица за българските села ." Така обясни своята страст по околоселските пътешествия журналистът Десислав Лафчиев в интервю за БНР. " Без никакъв сценарий да тръгнеш към случайно село , без да знаеш какво ще..

публикувано на 15.07.24 в 11:09

Пътуване във времето с калоферската дантела и традиции, подчинени на род, Родина и роден край

"Аз като калоферец имам много причини да се гордея освен със славното историческо минало на града, но и с настоящето на града", каза за БНР Наньо Чолпанов от Народно читалище "Христо Ботев" - Калофер. Със стихове на Ботев и Яворов започна разговорът с Чолпанов, за който Калофер и България са раят на Земята . "Тук имаме уникална природа -..

публикувано на 15.07.24 в 11:08

Етнология на спорта "като истинския живот" - всичко, навсякъде, наведнъж

Европейското първенство по футбол и "Копа Америка" белязаха лятото на 2024 г., но истинската любов към царя на спортовете не се побира в календара и статистиката от големите първенства . Същността ѝ личи в селския и аматьорски "ритнитоп" , както са се изразявали в зората на играта по нашите земи, но и в очаквани и неочаквани..

публикувано на 14.07.24 в 19:24
Софийската синагога

Улица в Тел Авив ще носи името на главния равин на България Ашер Хананел

Тел Авив е един от най-бързо развиващите се градове в света. Уличка в Източната част  на града, която досега носеше само номер, вече е наречена на основателя на Еврейския исторически институт в София, сега част от Института по Балканистика при БАН, Ашер Хананел. Той е бил и главен равин на България по време на Втората световна война. В своето слово..

публикувано на 14.07.24 в 06:05

Как живеят хората в украинското българско село Камчик?

19-та световна среща на българските медии, организирана от БТА, отведе журналистите в украинското българско село Камчик. Как живеят хората там и как пазят в сърцата си вече близо 200 години България? Валентина Кашчи - единствената учителка по български език във Всеукраинския център за българска култура  Отзвук от 19-та Световна среща на..

публикувано на 13.07.24 в 07:15
Гергана Василева Румен Иванов

Гергана Василева - маратонецът с множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите

Гергана Василева е маратонец множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите.  От 15 години Гергана Василева живее с диагнозата множествена склероза, но болестта не й пречи да бъде маратонец, колоездач, съпруга, майка и журналист. Нито за миг тя не се отказва да  живее пълноценно. Предстоят й 6 маратона, на 6 континента заедно с Румен..

публикувано на 10.07.24 в 17:33