Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Знаково за българската история читалище във Велико Търново се руши

Снимка: Здравка Маслянкова

Читалище "Надежда" във Велико Търново безвъзвратно се руши, а помощта от Общината и от Министерството на културата се бави. Читалището е знаково за българската история, защото върху неговата сграда за първи път е монтиран надписът "Съединението прави силата", в него са заседавали и първите български законотворци след Освобождението при приемането на Търновската конституция. 

Защо се стигна до тази ситуация и има ли благоприятен изход от кризата? 

Трагично и не от вчера е състоянието на покрива на читалището. Всички греди от носещата му конструкция са изгнили, а течовете са навсякъде. Зад сцената покривът е паднал, зее огромна дупка, фасадата от страната на читалищната библиотека се рони. Дойде лъч светлина при последното редовно правителство, което в края на юли тази година отпусна по линия на бедствията и авариите 431 141 лева на община Велико Търново за ремонти на читалището, заяви арх. Донка Колева, председател на читалището, и поясни защо началото на ремонта не се вижда на хоризонта: 

"Ние сме подали заявка, предоставили сме проектната документация, количествено-стойностната сметка в Общината, за да се проведе процедура по обществена поръчка, и включва аварийно-възстановителни работи по фасадите и покривите на читалищните сгради – историческия театрален салон и библиотечната сграда. Тези видове работа, които бяха заложени в количествено-стойностната сметка подлежат на актуализация. В момента предполагам, че служебно се извършва тази актуализация, за да бъде възложена обществената поръчка".  

Проектът за аварийния ремонт на читалището е от 2019 година, съгласуван е с Министерството на културата на следващата година, посочи арх. Колева. 

"Обявяването на обществената поръчка се бави, защото все още не е изработена техническата информация за проекта, което е необходимо и задължително условие за обявяването на обществената поръчка. Тази спецификация се изготвя от общинската дирекция "Строителство и устройство на територията" и от председателя на читалището", обясни за БНР Надя Петрова, директор на Обществените поръчки в Община Велико Търново. Директорът на строителната дирекция в Общината е в отпуск.  

Кога ще бъде обявена обществената поръчка не е ясно, а през това време парите, отпуснати по линия на бедствията и авариите, се обезценяват. Архитект Донка Колева поясни: 

"Изпълнители в тази област казват, че трябва да умножаваме по две, някои строителни дейности по три".  

Дори и утре да бъде обявена обществената поръчка за ремонта на читалището, е невъзможно процедурите да бъдат проведени и да има сключен договор с фирма изпълнител до края на 2022 година. Възниква въпросът - ще бъдат ли загубени 431 141 лева. 

"По това постановление на Министерски съвет от 21 юли тази година, с което се отпуска финансирането, е предвидено, че може сумата да бъде прехвърлена като преходен остатък за 2023 година, но трябва да се справим до тогава, иначе ги губим", коментира за БНР главният финансист на Община Велико Търново Мариян Маринов. 

Съдбата на читалище "Надежда" е такава – да се моли за оцеляването си още от неговото създаване през 1869-а година, коментира с болка неговият председател арх. Донка Колева: 

"Тази проблем с парите е бил, откакто се е създало читалището. Първият дарител е бил царят с първите 50 златни наполеона. Изглежда такава е съдбата на ръководството – винаги да има недостиг на пари. Вземани са заеми от лихвари. Как са се борили тези хора и читалището винаги е било на косъм дали да съществува, дали няма да му вземат оборудването, обзавеждането. Вярвам, че ще се справим". 

Реализмът обаче отстъпва пред оптимизма, защото ги няма многократно обещаваните 1,2 милиона лева от кмета на Велико Търново при предизборните кампании и от министрите на културата. Парите са за ремонт на театралния салон и сцената със смяна на неудобните и скърцащи седалки и паркет, с отстраняването на вонята от мухъл, с ремонта на огромната дупка зад сцената, която от читалището са замаскирали с предпазна мрежа и завеси, с доставка на нова озвучителна апаратура. Арх. Донка Колева обясни: 

"Дупката зад сцената е друг проект. Това е така нареченият - Проект за възстановяване на сценичната част на Народното читалище "Надежда". Той също е съгласуван, имаме строително разрешение, аз дори лично се притеснявам, че неговият срок ще изтече и ще се наложи наново да финансираме актуализация на проекта, ново строително разрешение – доста сложна процедура. До този момент два пъти сме кандидатствали в Министерството на културата с този проект, но не бяхме включени в програмите". 

От няколко години историци и политици лансират идеята всяко Народно събрание да провежда учредителното си заседание във Велико Търново, където е приета Търновската конституция. Ако тази идея се случи, може да се окаже, че няма да я има историческата сграда, където да се съберат съвременните ни законотворци. 

сградата на читалищната библиотека


снимки: Здравка Маслянкова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Реджеп Ердоган

Ердоган се обяви за употреба на сила срещу Израел, ако не спре нападенията си в Ливан и Газа

Президентът на Турция Реджеп Ердоган се обяви за употреба на сила срещу Израел, ако не спре нападенията си в Ливан и в ивицата Газа. След заседание с правителството в Анкара Ердоган обясни, че решението трябва да бъде взето от Съвета за сигурност на ООН, но в случай, че бъде наложено вето, може да се намеси и Общото събрание, съгласно приета на 3..

публикувано на 30.09.24 в 22:06
Израелски въдушен удар по Ливан, нанесен на 30 септември 2024 г.

Увеличават се сигналите, че израелските военни започват сухопътна операция в Ливан

Израелската армия е установила закрита военна зона около три гранични с Ливан населени места в Израел, предаде АФП, като се позова на изявление на армията. Районите около три кибуца на границата между Израел и Ливан - Метула, Мисгав Ам и Кфар Гилади, са обявени за "закрита военна зона" и навлизането в тях е забранено за цивилни. Това се..

публикувано на 30.09.24 в 21:54

Безработицата в монтанската община Якимово е седем пъти над средната за страната

Безработицата в монтанската община Якимово е седем пъти над средната за страната за месец август, сочи статистиката. В община Монтана хората без препитание са най-малко. 8.2 % е безработицата в дирекция "Бюро по труда“ Монтана за август, която включва пет общини в областта – Бойчиновци, Георги Дамяново, Монтана, Чипровци и Якимово. За..

публикувано на 30.09.24 в 20:05

От 1 октомври БНБ сваля основния лихвен процент на 3,43 на сто

Българската народна банка (БНБ) обяви основен лихвен процент (ОЛП, проста годишна лихва) от 3,43 на сто от 1 октомври.  Това съобщават от централната банка на страницата си в интернет. ОЛП е на ниво 3,54 на сто от 1 септември. През август основният лихвен процент беше 3,53 на сто, през юли -  3,63 на сто, а през юни беше в размер на 3,78 на сто,..

публикувано на 30.09.24 в 19:53
Теодора Иванова, председател на ДАЗД

Повече от 60 процента от случаите на агресия срещу деца са в семейна среда

Повече от 60 процента от случаите на агресия срещу деца са в семейна среда, отчетоха от агенцията за закрила на детето. Децата са подложени физическа и на емоционална агресия. И затова спортът е начинът за преборване, каза председателят на ДАЗД д-р Теодора Иванова. И припомни за телефона на Агенцията, на който може да получат помощ:..

публикувано на 30.09.24 в 19:45

На летище София пристигна първата група българи, евакуирани от Ливан

На летище София кацна правителственият "Еърбъс" с първата група евакуирани българи от Ливан.  Евакуираха част от българите от Ливан Днес екип на Държавния авиационен оператор отлетя за ливанската столица Бейрут, като с този полет започна поетапна евакуация на сънародниците ни.  Правителството ще евакуира поетапно българите от Ливан Така..

публикувано на 30.09.24 в 19:44
Хора, разселени заради израелските военни удари в Ливан, се събират в Бейрут, 30 септември 2024 г.

Евакуираха част от българите от Ливан

Евакуираха част от българите от Ливан с правителствения "Еърбъс". Самолетът излетя от София след 13:00 часа и кацна в Бейрут малко преди 15:00 часа. Правителственият самолет е излетял, за да прибере българите от Ливан Майки с деца и възрастни хора са в първата група сънародници, евакуирани от ливанската столица. Те  пристигнаха в София около..

обновено на 30.09.24 в 19:32