Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Трифонова, Комисия за енергиен преход: България все още не е направила постъппления за офшорна възобновяема енергия

ВЕИ в Черно море - между интересите на инвеститорите и рисковете за морските обитатели

Димитър Куманов, "Балканка": Гърция все още няма нито една перка в морското си пространство

Снимка: БГНЕС

"Наративът, че зеленият преход е нещо, което би ни донесло по-скоро ущърб или се изпълнява като задължение, което ни се спуска от европейските бюрократи, е широко наложил се в България."

Това каза в интервю за БНР Мария Трифонова, заместник-председател на Комисията за енергиен преход. Комисията има аналитични и експертни функции и работи от лятото във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост. Трифонова е университетски преподавател и е част от екипа на Центъра за изследване на демокрацията.

Според нея съществува недостатъчно добра комуникация относно целите на този преход и възможните последствия, ако не бъде осъществен.

Над 50% от предвидените средства по механизма за възстановяване и устойчивост отиват за т.нар. зелен преход и декарбонизация на икономиката, припомни Трифонова.

Извеждане на въглищните централи от експлоатация до 2030 г. би било предизвикателство, смята Мария Трифонова.

"Такова политическо решение би било трудно да се вземе. Може би е добре да се търси решение по средата. Перспективата е регионална. Решението е свързано не само и единствено с България, а с това какво се случва в региона като цяло."

Според Трифонова все повече инвестиционни запитвания са свързани с възможността за добив на възобновяема енергия. 

Ние сме единствената европейска държава с излаз на море, която все още не е направила постъпления в посока на офшорната възобновяема енергия, посочи тя в предаването "Преди всички". По думите ѝ този сектор би означавал за страната ни нови икономически възможности, както и за генериране на "големи обеми възобновяема енергия".

Гърция също все още няма нито една перка в тяхното морско пространство – контрира Димитър Куманов от Сдружение "Балканка".

"Нека ни изпревари Гърция, нека минат пет години, да видим какво ще се случи, пък тогава ще си говорим! Защото Гърция има 14 000 км морски брегове, ние имаме 380."

Румънските инсталации също могат да блокират миграционния коридор на рибите, допълни той.

Природозащитните организации ръкопляскат на този закон или си траят, подчерта Куманов относно законодателните предложения на ГЕРБ и ДБ за ВЕИ в Черно море, за които "Балканка" е изпратила отрицателни становища. По думите му вече има и коалиция "офшорна", тъй като законопроектите на ГЕРБ и ДБ са почти еднакви, "а правителството на президента ги подкрепя".

Комисията по околна среда е отхвърлила предложенията, уточни Куманов.

Куманов определи оценките за въздействие и оценките за съвместимост у нас като "най-фалшивите на света, тъй като инвеститорите плащат за тях и никой им няма доверие".

Той изтъкна, че срещу България има наказателни процедури за ветропаркове в североизточната част на страната, защото са направени в нарушение на европейското законодателство.

"Много ясно чухме, че няма достатъчно данни за това какво ще се случи в Черно море. Няма данни какво ще се случи с делфините, с проходните пасажи риба. Тези турбини издават нискочестотни вибрации и шумове, които въздействат и върху човека, върху всяко живо същество. Всяко въздействие се отразява негативно на рибите. Като изчезнат рибите, птиците, които се хранят с риби, също ще пострадат. Ще пострада и ресторантьорството по морето, защото прясна риба в България няма да има. И туризмът ще пострада от това", коментира Димитър Куманов в предаването "Преди всички".

"Вие като отидете на един плаж, ще се радвате ли много на една красива гледка с 1000 перки в морето пред вас?"

Предстоят протести по тази тема, съобщи още Куманов.

Двете гледни точки чуйте в звуковите файлове. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Попчев: Инвестицията в гражданска енергийна общност ще е между 3000 и 5000 лева

Около 1,5 милиона са гражданите на ЕС, организирани в граждански енергийни общности. Още през 2019 г. ЕК излезе със законодателен пакет за чиста енергия,  обединяващ няколко директиви. Нашето законодателство позакъсня с около 2 години . Сега шлюзовете за практически действия на граждани и общини са отворени . Това казва в интервю за БНР Петър..

публикувано на 22.02.24 в 11:37

Доц. Николай Симов в търсене на нови животински видове във Виетнам

Мястото е Югоизточна Азия, в източния край на полуостров Индокитай. Между Китай, Лаос, Камбоджа и Южнокитайско море се намира Виетнам . Неговата площ е повече от 330 хиляди квадратни километра, а около 40 процента от нея е заета от гъсти екваториални гори, в които живеят множество растителни и животински видове. В тази източна част от..

публикувано на 12.02.24 в 15:51

Пчелари от осем държави на изложението в Плевен

Над 100 фирми участват в 21-вото Международно изложение "Пчеларство" в Плевен.  Изложението ще продължи до края на седмицата.  Освен договаряне, по време на изложението ще има презентации и дискусии по актуални теми в пчеларството. Поканени са лектори от Германия, Италия, Полша, Сърбия, Румъния и България, които ще представят своя..

публикувано на 08.02.24 в 10:06

Доклад чертае сценарии за отказа от въглища у нас. Какви са ползите?

Милиарди, спестени от здравна грижа – така доклад на Центъра за изследване в областта на енергетиката и чистия въздух измерва ефекта от бърз отказ на България от въглищата. Независимата международна научно-изследователска организация е изготвила изследването по поръчка на "Грийнпийс" – България. В нея влизат учени от различни държави по света...

публикувано на 05.02.24 в 10:30
Хотелският комплекс в Семково ще бъде превърнат в център за дистанционна работа и забавления

Планинският курорт "Семково" да се превърне в модерен и целогодишен туристически курорт

Жителите и гостите на Белица днес отбелязват поредния зимен празник , който се провежда в курорта „Семково“. Богата спортна и културна програма предвиждат организаторите, а към усилията на местната власт тази година се включиха и дигиталните номади, които превръщат стария и неработещ от десетилетия голям хотел в "Ко-ливинг център" .  До няколко..

публикувано на 28.01.24 в 10:05

Плевен - пионер в зеления обществен транспорт

Напрежението между автомобилите и градския транспорт е универсален феномен. Плевен е абсолютно забележителен пример за Европа – това е първият въглеродно неутрален град, със съвременен транспорт, с изцяло обновена токова мрежа , трябва да служи за пример. Това каза пред БНР социологът Любомир Пожарлиев от Института по регионална география..

публикувано на 26.01.24 в 11:04
Надбягването с институциите засега и в полза на инвеститорите и в ущърб на гражданите

Как инвестиционните намерения станаха по-важни от здравето на гражданите

През 2021 година здравните власти признаха за нормативен пропуск - възможността в населени места да се изграждат производства, които са опасни за здравето на хората и се ангажираха се да променят нормативната база така, че да защитят населението. Три години по-късно ситуацията не е по-различна. Пример от последните дни е инвестиционното..

публикувано на 26.01.24 в 10:28