Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светослав Живков: Смесеното гласуване неутрализира плюсовете и мултиплицира минусите на вотa

"Нито машините, нито хартиите избягват възможностите за фалшификация, когато секционните комисии са кухи"

Светослав Живков
Снимка: Таня Милушева

Комбинирането на машинното и хартиеното гласуване неутрализира позитивите и мултиплицира негативите на двата типа гласуване.

Това заяви в интервю за БНР Светослав Живков, преподавател в Историческия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и изследовател на изборните системи.

"Не съм безусловен фен нито на машинното, нито на хартиеното гласуване. Истината е, че и двете крият рискове, и двете имат своите плюсове. Но комбинацията от тези две механики на гласуване по-скоро би мултиплицирала негативите."

Нито машините, нито хартиите избягват възможностите за фалшификация, когато секционните комисии са кухи, коментира преподавателят в предаването "Преди всички".

Машините не пречат на фалшификациите, категоричен е Светослав Живков. Той поясни, че ако се опираме на презумпцията, че има секции, контролирани от една партия и отделните представители вътре са фиктивни, нищо не пречи в дадената секционна комисия в края на изборния ден членовете ѝ да гласуват "10 или 20 пъти на машината"

Инициаторите на промените в лицето на ГЕРБ и БСП разглеждат настоящия парламент като един отиващ си парламент, смята Живков.

"Това, което води политическите играчи зад фасадата на идеалистични мотиви – да увеличим избирателната активност, да дадем шансове на по-голям брой избиратели да гласуват, стоят интересите на партиите и да се подобри изборният резултат. Това не означава автоматически с фалшификация."

Кой знае каква голяма драма няма, и по света е така. Проблемът е, че в България промените се случват прекалено често и без да се преценят ефектите на отделните регулации, отбеляза Светослав Живков.

"Защото един път или два пъти парламентарни избори не са достатъчни, за да приветстваме, или да заклеймим една или друга практика."

Ако се абстрахираме от чисто партийното говорене, сред известни групи хора съществува недоверие, че резултатът би могъл да се фалшифицира със софтуерна намеса при отчитането, посочи Живков.

По думите му доказателства за това няма, но няма и такива за фалшификации при хартиеното гласуване, което преди време бе отменено с този мотив.

"От тази гледна точка би било полезно да се въведе ръчно отчитане на машинните резултати, но проблемът е, че е направено по изключително безумен начин. Би било полезно, ако се гласува изцяло машинно и тогава да се броят тези хартийки, тези притеснения да отпаднат."

Зад претенциите на част от формациите, че чрез изборни технологии минимизират рисковете като контролиран вот – ПП и ДБ, стои тяхната неспособност да изградят партийни структури по места, изтъкна преподавателят. Според него е илюзия, че чрез техника и законови промени "ще се неутрализира тази кухост на партийните организации".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екатерина Терзиева - Атанасова: Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България!

" Заслужава си да пропътувате не половин България, а цяла България няколко пъти, защото във всяко едно кътче от страната могат да бъдат намерени кулинарни богатства и скрити диаманти. Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България! ".  Това призова от ефира на БНР и предаването "Пътувай с "Хоризонт"" Екатерина Терзиева - Атанасова, която прави..

публикувано на 22.07.24 в 12:47

Милица Зикатанова: Виното е преживяване!

Виното е преживяване , заяви пред БНР Милица Зикатанова - собственик на винарска изба в Мелник.  Според нея единственият начин да променим мнението на Западна Европа за качеството на българските вина и да засвидетелстваме това високо качество е като показваме на чуждите пазари най-добрите примери , от бутикови винарни, които наистина проявяват..

публикувано на 22.07.24 в 12:03
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:37
Дончо Папазов

Дончо Папазов: Истински промени няма да има без масови протести

"Ще имаме истинско трайно решение само когато осъзнаем, че не може да има промени без масови протести . Тези протести ще избутат нагоре партия, която би направила промените и биха заставили другите." Това мнение изрази пред БНР мореплавателят Дончо Папазов. Той е категоричен, че всичко значимо в нашата политика от 90-те години насам идва..

публикувано на 21.07.24 в 13:36
Делян Георгиев

До края на месеца ще бъде готов паркинг до 15-а поликлиника в район "Изгрев"

За първи път в район "Изгрев" бе организиран тридневен фестивал по повод празника на района. Район "Изгрев" посреща празника си с тридневен фестивал - музикален, кулинарен и филмов Кметът Делян Георгиев разказа в предаването "Рано в неделя", че по традиция отбелязват празника на района на Петровден. "Получи се изключително добър тридневен..

публикувано на 21.07.24 в 07:18

"Лято в музея" започва във Враца

Какви настолни игри са играли древните римляни и какво освен забавление и приятни емоции в свободното време са им носели те? Отговори на тези и други въпроси ще бъдат дадени в музея във Враца в идния вторник. Тогава от 10:30 часа ще се проведе поредното занимание от инициативата за деца и младежи "Лято в музея". За идеята на тази..

публикувано на 21.07.24 в 06:54
Ирена Киркова

Ирена Киркова: Чувството за вина ни пречи да си починем ефективно

"Според определението "почивка" е възстановяване на силите след умора или продължителен труд , или свободно от редовната работа време, разказа за "Нощен Хоризонт" психологът от Варна Ирена Киркова . Тя е от Българската школа за психоанализа. "В контекста на психологията обаче, почивката в най-общ план се разглежда като дейност, която успокоява и..

публикувано на 18.07.24 в 09:15