Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петко Ковачев: Значителна част от българските домове могат да са енергийно независими

Снимка: Pixabay

Застъпническа кампания за енергийна независимост на всяко домакинство започват две неправителствени организации у нас - Общественият център за околна среда и устойчиво развитие и инициативата "Зелени закони". Двете организации ще предложат законови промени за ускоряване на прехода на българската енергетика към микс, в който да преобладават различни възобновяеми енергийни източници.

В момента има всички условия процесът по проектиране и изграждане на инсталации за лично ползване, при добра политика и улеснено законодателство, да се случи в твърде бързи темпове, смята Петко Ковачев от "Зелени закони".

"Ако не на всяка къща, то поне в една значителна част от българските домове."

Сега пречките са най-разнообразни. Законодателството все още не позволява кратък процес на инсталиране на ВЕИ, обясни той.

По думите му тук процесът все още отнема между година и две, докато в западните и някои централноевропейски страни говорим за месеци. 

Яснотата, че парламентите напоследък не живеят дълго, е препятствие пред приемането на цялостни нови закони, каквито са нужни в тази посока, заяви още експертът.

При КЕВР има нужда от много сериозни промени, особено засилването на контролните ѝ функции върху търговията с енергия на борсата, каза Петко Ковачев в предаването "Преди всички".

"А също така да се прецизират и нейните регулаторни функции. Виждаме, че комисията стана едва ли не държава в държавата. Виждаме скрити зависимости от различни политически и икономически лобита върху дейността на комисията."

Цялото интервю по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Зелен данък" в Кипър вдига разходите на домакинствата със 121 евро годишно

Средно 121 евро на година се очаква да бъде допълнителната тежест за всяко домакинство в Кипър от въвеждането на "зелен данък" върху стоки и услуги. Прилагането му започва през лятото на тази година като първа част от мащабна реформа за създаване на модерна интегрирана данъчна система.  В началната фаза екологичното данъчно облагане ще..

публикувано на 03.03.24 в 11:32

Петър Попчев: Инвестицията в гражданска енергийна общност ще е между 3000 и 5000 лева

Около 1,5 милиона са гражданите на ЕС, организирани в граждански енергийни общности. Още през 2019 г. ЕК излезе със законодателен пакет за чиста енергия,  обединяващ няколко директиви. Нашето законодателство позакъсня с около 2 години . Сега шлюзовете за практически действия на граждани и общини са отворени . Това казва в интервю за БНР Петър..

публикувано на 22.02.24 в 11:37

Доц. Николай Симов в търсене на нови животински видове във Виетнам

Мястото е Югоизточна Азия, в източния край на полуостров Индокитай. Между Китай, Лаос, Камбоджа и Южнокитайско море се намира Виетнам . Неговата площ е повече от 330 хиляди квадратни километра, а около 40 процента от нея е заета от гъсти екваториални гори, в които живеят множество растителни и животински видове. В тази източна част от..

публикувано на 12.02.24 в 15:51

Пчелари от осем държави на изложението в Плевен

Над 100 фирми участват в 21-вото Международно изложение "Пчеларство" в Плевен.  Изложението ще продължи до края на седмицата.  Освен договаряне, по време на изложението ще има презентации и дискусии по актуални теми в пчеларството. Поканени са лектори от Германия, Италия, Полша, Сърбия, Румъния и България, които ще представят своя..

публикувано на 08.02.24 в 10:06

Доклад чертае сценарии за отказа от въглища у нас. Какви са ползите?

Милиарди, спестени от здравна грижа – така доклад на Центъра за изследване в областта на енергетиката и чистия въздух измерва ефекта от бърз отказ на България от въглищата. Независимата международна научно-изследователска организация е изготвила изследването по поръчка на "Грийнпийс" – България. В нея влизат учени от различни държави по света...

публикувано на 05.02.24 в 10:30
Хотелският комплекс в Семково ще бъде превърнат в център за дистанционна работа и забавления

Планинският курорт "Семково" да се превърне в модерен и целогодишен туристически курорт

Жителите и гостите на Белица днес отбелязват поредния зимен празник , който се провежда в курорта „Семково“. Богата спортна и културна програма предвиждат организаторите, а към усилията на местната власт тази година се включиха и дигиталните номади, които превръщат стария и неработещ от десетилетия голям хотел в "Ко-ливинг център" .  До няколко..

публикувано на 28.01.24 в 10:05

Плевен - пионер в зеления обществен транспорт

Напрежението между автомобилите и градския транспорт е универсален феномен. Плевен е абсолютно забележителен пример за Европа – това е първият въглеродно неутрален град, със съвременен транспорт, с изцяло обновена токова мрежа , трябва да служи за пример. Това каза пред БНР социологът Любомир Пожарлиев от Института по регионална география..

публикувано на 26.01.24 в 11:04