Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Христо Пимпирев: Антарктида е една голяма природна научна лаборатория

ЕС отпуска много средства за изследване на Арктика и Антарктика

Проф. Христо Пимпирев
Снимка: БАИ

"Антарктида е бъдещето на човечеството. Това е една земя - континент по-голям от Европа и Австралия, която е изключително красива", каза за БНР професор Христо Пимпирев, български учен и полярен изследовател, преподавател по геология в Софийския университет "Свети Климент Охридски".
В предаването "Графити по въздуха" той заяви:

"Антарктида е една голяма природна научна лаборатория.Тя не е засегната от антропогенното замърсяване. Това е късче чиста планета, която все още имаме и която много рядко може да се намери някъде. Много научни открития, които касаят света и цялото човечество, са открити там. Тук е открит изтънял озонов слой и се взеха мерки на световно ниво и в момента не се разширява тази озонова дупка. Тук най-ярко се виждат последиците от глобалното затопляне на планетата. Западна Антарктида губи от своята ледена обвивка. На Антарктида последиците от глобалното затопляне се виждат пряко".
Около 27 декември се очаква към Антарктида да потегли българският военен научно-изследователски кораб "Св. Св. Кирил и Методий".

"Трябва да сме горди, защото България за пръв път в своята морска история ще има военен научно-изследователски кораб, който ще излезе от Черно море".
Екипът, който отива на Антарктида, работи по сериозни научни проекти:

"Ние имаме специална, одобрена от Министерския съвет полярна програма и ние не отиваме да задоволяваме научно любопитство. Там работим по сериозни научни проекти, които са одобрени от специализирана комисия по полярни науки. Полярните региони са най-важните региони за цялата планета. Европейският съюз отпуска изключително много средства за изследване на тези две части на земното кълбо - Арктика и Антарктика. Проектите са насочени в две области - науки за земята, геология, геофизика. Българските учени повече от четвърт век изследваме движението на ледниците".
Проф. Пимпирев заяви, че Антарктида е "земният път на човека към Космоса":

"Тя е най-изолираният континент, отвсякъде обграден от студен южен океан. Температурите стигат до минус 90 градуса, което е температурата на Марс".

Повече можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На винен пикник край Искъра

Живописното врачанско селце Люти брод е изходна точка на маршрути за винен туризъм, организирани от "Веселите винари". " В нашия край може да се развива прекрасен винен туризъм , тъй като природата е дала, дала, та не е спряла. Както за вина, така и за история, култура, традиции, природни забележителности. Това е миксът, който прави един..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Екатерина Терзиева - Атанасова: Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България!

" Заслужава си да пропътувате не половин България, а цяла България няколко пъти, защото във всяко едно кътче от страната могат да бъдат намерени кулинарни богатства и скрити диаманти. Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България! ".  Това призова от ефира на БНР и предаването "Пътувай с "Хоризонт"" Екатерина Терзиева - Атанасова, която прави..

публикувано на 22.07.24 в 12:47

Милица Зикатанова: Виното е преживяване!

Виното е преживяване , заяви пред БНР Милица Зикатанова - собственик на винарска изба в Мелник.  Според нея единственият начин да променим мнението на Западна Европа за качеството на българските вина и да засвидетелстваме това високо качество е като показваме на чуждите пазари най-добрите примери , от бутикови винарни, които наистина проявяват..

публикувано на 22.07.24 в 12:03
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:37
Дончо Папазов

Дончо Папазов: Истински промени няма да има без масови протести

"Ще имаме истинско трайно решение само когато осъзнаем, че не може да има промени без масови протести . Тези протести ще избутат нагоре партия, която би направила промените и биха заставили другите." Това мнение изрази пред БНР мореплавателят Дончо Папазов. Той е категоричен, че всичко значимо в нашата политика от 90-те години насам идва..

публикувано на 21.07.24 в 13:36
Делян Георгиев

До края на месеца ще бъде готов паркинг до 15-а поликлиника в район "Изгрев"

За първи път в район "Изгрев" бе организиран тридневен фестивал по повод празника на района. Район "Изгрев" посреща празника си с тридневен фестивал - музикален, кулинарен и филмов Кметът Делян Георгиев разказа в предаването "Рано в неделя", че по традиция отбелязват празника на района на Петровден. "Получи се изключително добър тридневен..

публикувано на 21.07.24 в 07:18

"Лято в музея" започва във Враца

Какви настолни игри са играли древните римляни и какво освен забавление и приятни емоции в свободното време са им носели те? Отговори на тези и други въпроси ще бъдат дадени в музея във Враца в идния вторник. Тогава от 10:30 часа ще се проведе поредното занимание от инициативата за деца и младежи "Лято в музея". За идеята на тази..

публикувано на 21.07.24 в 06:54