Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ще облекчат ли живота на хората с увреждания подготвени законодателни промени за ТЕЛК?

Снимка: БГНЕС

Без спиране на добавките за хората с ТЕЛК в периода на преосвидетелстване предвижда законопроект, подготвен от екипа на омбудсмана и внесен от депутати от ГЕРБ-СДС. Според него, когато даден човек е подал заявление за ново ТЕЛК решение най-късно месец преди изтичане на старото, а комисията не е успяла да се произнесе преди това изтичане, подкрепата по Закона за хората с увреждания ще продължи да се изплаща, докато излезе новото решение.

В момента много хора с ТЕЛК остават без тази социална добавка, както и без инвалидна пенсия за два, три, четири месеца, а понякога и за година, твърдят от организациите, които представляват хората с увреждания.

Да не бъде спирана месечната финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания – това предвижда законопроектът, внесен преди три дни в деловодството на парламента. Сумата, която получават хората през тази година, варира от 29 до 235 лева, според вида и степента на увреждане, като тези размери се променят, когато има увеличение на линията на бедност.

От национално представителните организации на хората с уврежданияподкрепят така формулираната поправка, въпреки че тяхното предложение било до 3 месеца преди изтичане на срока на ТЕЛК да се започва документалната процедура по преосвидетелстване, за да не се получава времевият луфт, който в момента може да стигне и до 12 месеца. С промяната, предложена от омбудсмана, ще се избегне и връщането на пари, когато на даден човек с увреждане се намалят процентите в ново ТЕЛК решение, обясни за БНР Веска Събева, заместник-председател на Националния съвет на хората с увреждания. 

За инвалидните пенсии обаче спирането остава възможно - това засяга всички хора в трудоспособна възраст, които имат отпусната инвалидна пенсия поради общо или професионално заболяване. В такава ситуация изпада преди няколко седмици 39-годишната Виктория. Тя е с детска церебрална парализа и епилепсия, 100% намалена работоспособност, но ТЕЛК-ът й не е пожизнен и е изтекъл на 1 ноември. Подава документи в края на август.  

"Подадох си навреме документите за преосвидетелстване и след месец отидох да си потърся писмото в комисията, където се явявам. Когато видях – датата е чак за 23 януари 2023 г. Получава се близо три месеца от единия до другия ТЕЛК. Новото решение влиза в сила месец след това, значи на 23 февруари. От 1 ноември пенсия не получавам", разказа Виктория.

Инвалидната пенсия не се спира, ако човек обжалва излязло вече решение на ТЕЛК, обясни Веска Събева. Тя обаче посочи друг проблем, който засега не намира решение. 

"Когато ТЕЛК-овото решение изтече, тъй като държавата осигурява пенсионерите с медицинската експертиза, с трайните увреждания, тези хора спират да бъдат здравноосигурени и по този начин те изпадат от здравната система. Как да си получат скъпо струващите лекарства, как да отидат да проверяват своето заболяване, как да си направят изследванията дори за ТЕЛК? Такъв проблем има при хората, които са здравно неосигурени, а са и сериозно болни. Те няма как да отидат на лекар и да направят тези изследвания, които им се искат, за да отидат да се освидетелстват на ТЕЛК."

Друг текст в законопроекта на ГЕРБ-СДС, който води до промяна в Закона за здравето и е бил сред исканията на организациите на хората с увреждания, е свързан с обжалването на решение на ТЕЛК и сегашната възможност за безкрайни процедури.  

"НЕЛК да се произнася окончателно, а да не връща отново в ТЕЛК. Защото много често се връща в същия ТЕЛК, в същата комисия, а тя дава същия процент. И започва омагьосан кръг, който хората не заслужават да го изживяват. НЕЛК се произнася окончателно и оттам нататък, за да се обжалва дадено решение на НЕЛК, се отива на съд", отбеляза Събева.

Ако бъде гласуван така предложеният законопроект, ще бъде разширена групата на хората с увреждания, имащи право на максималната добавка по Закона за хората с увреждания – 235 лева месечно. Там ще бъдат военноинвалидите с поне 90 процента намалена работоспособност и чужда помощ, както и хората със същите проценти, които получават наследствена пенсия поради смърт на родител. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сергей Станишев

Сергей Станишев: Големият грях на Корнелия Нинова е, че лиши българите от силна лява партия

Големият грях на лидера на БСП Корнелия Нинова е, че е лишила българите от силна лява партия. Това коментира по време на среща с журналисти бившият президент на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.   По думите му предстоящият конгрес на социалистите ще покаже дали БСП е „жива“. Сергей Станишев, който се раздели с лидерството в..

публикувано на 27.01.23 в 16:03

Кислородолечение у дома - кога?

Апаратите за терапия с кислород в домашни условия са заложени в списъка на медицинските изделия на Здравната каса от 2021 г., но до края на миналата година не е имало търговци, желаещи да предоставят такива по договор с обществения фонд. Това съобщи пред депутатите от здравната комисия д-р Йорданка Пенкова, изпълняващ длъжността управител на..

публикувано на 27.01.23 в 10:48
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: България може да се превърне в блокчейн хъб и да привлича много инвестиции в тази сфера

България със своя IT капацитет и специалисти би могла да се превърне в блокчейн хъб, да привлича много инвестиции в тази сфера и това да бъде индустрия с голяма добавена стойност. Това мнение изрази в интервю за БНР  Михаил Кръстев,   член на Съвета по икономически и публични политики. "Дубай се е превърнал в такъв блокчейн хъб. Там властите..

публикувано на 27.01.23 в 07:52

Диана Видева: Трябват стандарти, за да има ефективна помощ за жертвите на домашно насилие

Столични общински съветници внасят предложение за включване на общински лечебни заведения към Меморандум за сътрудничество, засягащ превенция и отговор към домашното насилие и помощ за жертвите за предотвратяване на рецидиви в случаите на домашно насилие. Поканата за включване на общинските болници в меморандума идва от Сдружение "Асоциация Деметра"...

публикувано на 26.01.23 в 10:06
Весислава Антонова

Весислава Антонова: Много трудна мисия е да отстояваш ценностите на обществената медия

Днес честваме 88-та годишнина от създаването на БНР. Много трудна мисия е да отстояваш ценностите на обществената медия , заяви пред БНРВесислава Антонова, която е член на Националния съвет по журналистическа етика и преподавател в УНСС. Тя е била част от екипа на програма „Хоризонт“. Милен Митев: БНР може да помогне да се свали бариерата..

публикувано на 25.01.23 в 18:03

Училището - казарма, или място за развитие? Ще превърнат ли санкциите родители и учители във врагове?

Образователната система е създадена да образова, подкрепя и спазва правата на децата. Санкциите противопоставят учители и родители и ги кара да водят война помежду си. Това мнение изрази пред БНР Мария Брестничка от Националната мрежа за децата.  Според нея вместо да се търсят начини учителите и родителите да се обединят, наказанията ги..

публикувано на 25.01.23 в 11:25

Кметове пазаруват лекарства за цели села. Докога 1/3 от аптеките ще са само в три големи града?

Без достъп до лекарства продължават да бъдат стотици жители на малки населени места у нас. По данни на Изпълнителната агенция по лекарствата към 2021 г. броят на аптеките у нас е бил 3300, като една трета от тях са концентрирани в София, Пловдив и Варна . Според анализ на Института за пазарна икономика в 20 общини няма нито една аптека,..

публикувано на 24.01.23 в 11:43