Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще облекчат ли живота на хората с увреждания подготвени законодателни промени за ТЕЛК?

Снимка: БГНЕС

Без спиране на добавките за хората с ТЕЛК в периода на преосвидетелстване предвижда законопроект, подготвен от екипа на омбудсмана и внесен от депутати от ГЕРБ-СДС. Според него, когато даден човек е подал заявление за ново ТЕЛК решение най-късно месец преди изтичане на старото, а комисията не е успяла да се произнесе преди това изтичане, подкрепата по Закона за хората с увреждания ще продължи да се изплаща, докато излезе новото решение.

В момента много хора с ТЕЛК остават без тази социална добавка, както и без инвалидна пенсия за два, три, четири месеца, а понякога и за година, твърдят от организациите, които представляват хората с увреждания.

Да не бъде спирана месечната финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания – това предвижда законопроектът, внесен преди три дни в деловодството на парламента. Сумата, която получават хората през тази година, варира от 29 до 235 лева, според вида и степента на увреждане, като тези размери се променят, когато има увеличение на линията на бедност.

От национално представителните организации на хората с уврежданияподкрепят така формулираната поправка, въпреки че тяхното предложение било до 3 месеца преди изтичане на срока на ТЕЛК да се започва документалната процедура по преосвидетелстване, за да не се получава времевият луфт, който в момента може да стигне и до 12 месеца. С промяната, предложена от омбудсмана, ще се избегне и връщането на пари, когато на даден човек с увреждане се намалят процентите в ново ТЕЛК решение, обясни за БНР Веска Събева, заместник-председател на Националния съвет на хората с увреждания. 

За инвалидните пенсии обаче спирането остава възможно - това засяга всички хора в трудоспособна възраст, които имат отпусната инвалидна пенсия поради общо или професионално заболяване. В такава ситуация изпада преди няколко седмици 39-годишната Виктория. Тя е с детска церебрална парализа и епилепсия, 100% намалена работоспособност, но ТЕЛК-ът й не е пожизнен и е изтекъл на 1 ноември. Подава документи в края на август.  

"Подадох си навреме документите за преосвидетелстване и след месец отидох да си потърся писмото в комисията, където се явявам. Когато видях – датата е чак за 23 януари 2023 г. Получава се близо три месеца от единия до другия ТЕЛК. Новото решение влиза в сила месец след това, значи на 23 февруари. От 1 ноември пенсия не получавам", разказа Виктория.

Инвалидната пенсия не се спира, ако човек обжалва излязло вече решение на ТЕЛК, обясни Веска Събева. Тя обаче посочи друг проблем, който засега не намира решение. 

"Когато ТЕЛК-овото решение изтече, тъй като държавата осигурява пенсионерите с медицинската експертиза, с трайните увреждания, тези хора спират да бъдат здравноосигурени и по този начин те изпадат от здравната система. Как да си получат скъпо струващите лекарства, как да отидат да проверяват своето заболяване, как да си направят изследванията дори за ТЕЛК? Такъв проблем има при хората, които са здравно неосигурени, а са и сериозно болни. Те няма как да отидат на лекар и да направят тези изследвания, които им се искат, за да отидат да се освидетелстват на ТЕЛК."

Друг текст в законопроекта на ГЕРБ-СДС, който води до промяна в Закона за здравето и е бил сред исканията на организациите на хората с увреждания, е свързан с обжалването на решение на ТЕЛК и сегашната възможност за безкрайни процедури.  

"НЕЛК да се произнася окончателно, а да не връща отново в ТЕЛК. Защото много често се връща в същия ТЕЛК, в същата комисия, а тя дава същия процент. И започва омагьосан кръг, който хората не заслужават да го изживяват. НЕЛК се произнася окончателно и оттам нататък, за да се обжалва дадено решение на НЕЛК, се отива на съд", отбеляза Събева.

Ако бъде гласуван така предложеният законопроект, ще бъде разширена групата на хората с увреждания, имащи право на максималната добавка по Закона за хората с увреждания – 235 лева месечно. Там ще бъдат военноинвалидите с поне 90 процента намалена работоспособност и чужда помощ, както и хората със същите проценти, които получават наследствена пенсия поради смърт на родител. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Варна

Великден наближава... Пътуванията тази година са 10-15% по-скъпи

Майските празници са началото на морския туризъм , каза пред БНР Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори. "При Великден за много от нас има значение дестинацията и от гледна точка на отбелязване на празника. Затова най-предпочитана дестинация е Гърция - и заради морето, и заради факта, че гърците също са..

публикувано на 19.04.24 в 10:43

Погром в птицевъдството - 40% от кокошките носачки са засегнати от птичия грип

Само за седмица заради птичия грип са били унищожени над половин милион кокошки у нас. " Ситуацията ескалира изключително бързо. От октомври миналата година до момента заради огнища сме унищожили над 2 милиона птици – кокошки носачки, през последната седмица около 380 000 бройлери. При кокошките носачки вече са засегнати над 40% ",..

публикувано на 19.04.24 в 10:25
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Президентът да ги остави да се варят в собствен сос!

Има различни интереси, които стоят зад правителството и тези интереси трябва да се напаснат . Зад правителството стоят ГЕРБ и ДПС. Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Петър Чолаков във връзка с напрежението около смяната на министри в служебното правителство скоро след като то бе сформирано. Очаква се среща на "Дондуков" 2 за..

публикувано на 19.04.24 в 08:37
проф. Даниел Вълчев

Проф. Даниел Вълчев: Правната ни система е като човек на силни лекарства без връзка с оплакванията

" След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек, на когото са предписали силни лекарства, които нямат нищо общо с неговите оплаквания. Те   са разбалансирали целия му организъм и той се чувства все по-зле, а лекарите взаимно се обвиняват в шарлатанство ".  Това заяви пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на..

публикувано на 18.04.24 в 14:10

Мария Тончина: Нямаме традиции на доброволчество

Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности . Това е значително по-ниско в сравнение с други европейски страни. Средностатистически в ЕС тази цифра е над 20%.  Фондация "От нас зависи" започва инициативата "Дай 5!", за да насърчат доброволчеството сред младите хора . Според Мария Тончина от..

публикувано на 18.04.24 в 10:51
Снимката е илюстративна.

24 май ще бъде обявен за Ден на България в Британска Колумбия

" България ще има специален ден в Британска Колумбия и в град Ванкувър. 24 май ще бъде обявен за Ден на България ". Това обяви пред БНР Велислава Панова, генерален консул на България в Торонто. Тя посочи, че тази година Дните на България в Канада , които предстоят на 19 април, се организират за трета поредна година. "В Британска..

публикувано на 17.04.24 в 07:46
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

Смяната на външния министър е странно решение, което води само до един извод – че правителството очевидно е политическо, а не експертно , както се очаква от едно служебно правителство. Тези дни нямаше нищо, което да даде основания да се говори за промяна във външнополитическата доктрина на страната, категоричен е дипломатът относно думите..

публикувано на 16.04.24 в 08:05