Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 4 - 11 декември 2022

8
Победители Dry Tooling
Снимка: Косьо Локмаджиев

Първата група от българската антарктическа експедиция вече е в полярната ни станция на о. Ливингстън. 10-членната група е пристигнала в четвъртък, след 10-часово плаване с чилийски военен кораб от съседния о. Кинг Джордж. Тя е част от 31-та национална експедиция на ледения континент. Всички полярници, които тръгнаха от България на 23 ноевмри, са в добро здраве и започват разконсервирането на базата “Св. Климент Охридски” след зимния сезон в южното полукълбо. След Коледа натам се очаква да отплава и следващата група. Тя ще е с българския научно-изследователски кораб “Св. св. Кирил и Методий", което отваря нова страница в историята на проучванията в Антарктида.


На скалите над гара Бов се проведе Държавното първенство по Dry Tooling. Първото място беше заето от Минчо Петков ("НСА"), а на второ и трето място се наредиха, съответно, Росен Аначков ("Планинец") и Тихомир Димитров ("Кайлъшка долина"). При жените първа стана Геновева Михайлова ("НСА"), на второ място се класира Мадлен Минчева ("Споделени планини"), а на трето - Евгения Илиева ("Тренелариум").

"Времето беше мокро и кално, но мотивацията на участниците беше на много високо ниво тази година. Има две нови звезди при мъжете - Росен Аначков е за първи път на стълбичката в тази дисциплина, а при жените - Мадлен, която беше хващала сечива само веднъж преди днешния старт. Третата жена също заслужава внимание - Жени е "прясна майка", беше с малкото бебе цял ден под скалите. Съдиите обявиха, че този сезон ще има още 2 състезания в дисциплината "драй тулинг" - купа "НСА" (в зала) и едно истинско ледено"- разказа веднага след финала Косьо Локмаджиев, който зае четвъртото място. 

Ангел Драганов, НСА:
" Организацията на състезанието беше на топ ниво. Въпреки лошите метеорологични условия, имаше много състезатели". 
Победителките по Dry Tooling

Следващата събота и неделя пък в х.Плевен се събират почитатели на зимния алпинизъм. Те ще участват в своеобразна приятелска алпиниада по маршрутите в “Северен Джендем”. 

Вечерта на 17 декември, събота, ще бъдат раздадени традиционните Годишни награди на Българското бегаческо общество.


По света
Влошаване на времето и снеговалежи попречиха на австрийката Барбара Цангерл да изкатери един от най-трудните трад маршрути в света - “Meltdown” 8c+ в Йосемити, САЩ. Или поне да продължи с опитите по него. Барбара и партньорът й Якопо Лархер прекараха няколко седмици в долината. И докато Якопо успя да запише третото преминаване на въпросната линия с характерна цепка, Барбара се затрудни, а после обяви, че се налага да си тръгнат, но че ще се върнат рано или късно.


Симоне Моро

Симоне Моро, както вече съобшихме, ще направи опит за зимно изкачване на Манаслу. Тази седмица обаче бяха разкрити някои подробности за плановете му. В интервю за италианския журналист Алесандро Филипини Моро казва, че е бил поканен да се включи преди това в експедицията на норвежката Кристин Харила до Чо Ою. Италианецът е проявил интерес, но е разбрал, че няма как да успее, тъй като ще пристигне в Кхумбу на 21 декември, а Харила закрива експедицията на 10 януари - твърде малко време за аклиматизация на Симоне, който се изкачва без допълнителен кислород (за разлика от Харила и шерпите).

Норвежката обаче обяви, че този път няма да използва допълнителен кислород, “ако времето позволява”. Тя ще направи с шерпа си, с 21-годишната британка Адриана Браунли (Adriana Brownlee) и още петима шерпи опит да изкачи върха по нов маршрут, по който непалците вече работят.

За Симоне Моро това ще бъде пети опит за зимно изкачване на Манаслу. Италианецът е осъществил най-много първи зимни изкачвания на осемхилядници - Шиша Пангма (2005 г.), Макалу (2009 г.), Гашербрум 2 (2011 г.) и Нанга Парбат (2016 г.). И този път Моро ще си партнира с испанеца Алекс Чикон.

Алекс Чикон и Симоне Моро

За италианеца тази година е специална - той е на 55 години, а преди 25 години започва с опитите си за зимни изкачвания на осемхилядници. Моро иска да добави още една петица, като осъществи петото си зимно изкачване, обясни Филипини пред БНР.


През януари 1984 г. поляците Мачией Бербека и Ришард Гаевски стъпват на Манаслу и това се счита за първото му зимно изкачване, макар преди началото на астрономическата зима - 21 декември, те да са достигнали вече 7000 метра височина.

Германецът Давид Гьотлер и италианецът Ерве Бармас са в Непал за изкачване в алпийски стил на някой от осемхиледниците там, но все още не са известни подробности за плановете им. През май тази година Гьотлер изкачи Еверест без допълнителен кислород, а миналата зима направи с Бармас опит за зимно изкачване на Нанга Парбат по Рупалската стена.

Ерве Бармас

Евре Бармас беше гост на Банско филм фест през 2019 г. Интервю с него можете да чуете тук.
---
Новините следете в рубриката на БНР "Екстремните спортове".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

25.08.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 25.08.24 година. "Тези с голямото си его сами се спъват в него!". Това е изречението на месеца, а негов автор е Иван Кулински от Угърчин.

публикувано на 25.08.24 в 08:15

Могъщата поезия на Никола Фурнаджиев

Никола Фурнаджиев е роден на 27 май 1903 година в Пазарджик. Сменя няколко специалности в СУ "Климент Охридски", накрая завършва философия и педагогика. На 20 години той става пряк свидетел на Септемврийското въстание 1923 година и на неговите жертви и е смятал, че България е била почти на границата на гражданска война. Това го потриса и той не може..

публикувано на 25.08.24 в 04:41

Клод Дебюси - геният в сянка

Клод Дебюси е гениален френски композитор, създател и най-голям представител на течението импресионизъм в музиката. Със своето творчество той тласка развитието на музикалното изкуство по нови пътища. В произведенията си той пресъздава мислите и настроенията с една нова чувствителност. Новаторството му се изявява навсякъде - и в областта на хармонията, и..

публикувано на 22.08.24 в 03:00
Гашербрум IV

Екстремните спортове 11 - 18 август 2024

Спасителна акция се провежда по склоновете на Гашербрум IV (7925 м) в Пакистан. Екип от елитни руски алпинисти е пометен от лавина, докато се е опитвал да свали тялото на сънародника си Дмитрий Головченко, изчезнал в района миналата година. Експедицията сега е водена от неговия партньор в редица изкачвания Сергей Нилов, а в състава й са Михаил..

публикувано на 18.08.24 в 15:44

18.08.2024 Законите на Мърфи

Рубриката от 18.08.24 година.

публикувано на 18.08.24 в 08:20

11.08.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката " Законите на Мърфи" от 11 август 2024г. 

публикувано на 12.08.24 в 09:46
Яня Гарнбрет

Екстремните спортове 4 - 11 август 2024

19-годишният британец Тоби Робъртс спечели златото на Игрите в Париж в комбинираната дисциплина в спортното катерене “боулдър и трудност” при мъжете. Първо състезателите премериха сили в боулдъра - там Тоби зае трето място, първи стана соченият за фаворит Анраку Сорато, на 17, от Япония, следван от американеца Колин Дъфи.  Снимка: Lena..

публикувано на 11.08.24 в 12:32