Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антонина Кенова: На МЗ не му е работа да отговаря за грижите за здрави деца до 3 - годишна възраст

"Последните сестри, които за завършили детски профил в медицинските университети, са се дипломирали в края на 80-те години"

Антонина Кенова
Снимка: Личен архив

Законопроект, предвиждащ самостоятелните детски ясли да спрат да съществуват и да преминат от здравното към образователното министерство, за да се стигне до по-интегрирани грижи, предизвика недоволството на медицински сестри, ръководства на детски заведения и родители. Вчера вносителите му отстъпиха крачка назад и признаха ,че са нужни повече дебати.

Румяна Железарова е директор на детска ясла „Шарено петле“ в Ловеч. Тя обясни пред БНР, че и трите директорки на ясли в града не са съгласни с предлаганите промени. Излезли са и с обща позиция.

„Смятаме, че яслите са важно звено в детското здравеопазване. В тях са осъществява връзка между психическото и физическото развитие на детето. Извършва се от медицински сестри, които са подготвени да работят в такива заведения и са със знания в областта на детската клиника. Това е период, който се характеризира с интензивно развитие. Децата са неукрепнали и податливи на различни заболявания“.

Грешно е да се счита, че децата от 10-месеца до 3-годишна възраст се развиват чрез обичайните дейности и процеси на обгрижване, посочи още тя в предаването  „Преди всички“.

„Това са ежедневни грижи чрез обучение с организирани ситуации, възпитание и надграждане на навиците с постоянство. Детето отива в детската градина в стабилно физическо и психическо състояние“.

 Александрина Кузманова, която е педагог в „Шарено петле“, също смята, че този законопроект няма да се отрази добре нито на децата, нито на педагозите.

„Децата в яслите са прекалено малки, за да остават на грижите само на педагози. Медицинската грижа е много важна за тях“.

Предложените промени пък се подкрепят от Антонина Кенова от Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система. Тя смята ,че съпротивата идва от неразбирането на текстовете в законопроекта.

Никъде не се казва, че медицинските сестри се  заменят с педагози. Всеки от тези специалисти има своето място в детската ясла. Промените целят преместването на яслите към МОН, за да има интегриран подход. МЗ е абдикирало от работата с детските ясли“.

Кенова разбира притесненията единствено на директорите на ясли, които ще престанат да заемат тази длъжност, ако детското им заведение се слее с някоя от съществуващите градини.

Липсата на медицински сестри съществува не само в детските градини, отбеляза още тя.

Трябва да направим промяната и да обучим кадри, които да се грижат за тези малки деца. Възможността педагог да работи в ясла е дадена през юли с Наредба 26. Когато в детската ясла няма медицинска сестра, на нейно място може да работи педагог. Тази нормативна възможност влиза в сила от 1 януари“.

Проблемът е в синдикатите, които подкрепят статуквото, обясни Кенова.

„Това е тяхната членска маса. Взимат членски внос. Стигаме до жестока съпротива при всяка промяна“

Стандартът за ранно детско развитие се пише от 6 години и затова е трудно той да бъде заложен в основата на промени в детските заведения.

„МЗ не участва в писането и не желае да го издава. В този случай е по-добре първо да променим закона“.

На здравното министерство не му е работа да отговаря за грижите за здрави деца до 3 - годишна възраст, убедена е тя.

Последните сестри, които за завършили детски профил в медицинските университети, са се дипломирали в края на 80-те години, отбеляза Кенова.

„След това профилът става общ“

Законопроектът трябва да бъде приет., казва тя.

„В цяла Европа няма грижа като нашата-с изцяло медицински специалисти. Време е да се реформираме“. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Без инциденти приключиха демонстрациите в Малмьо, израелската изпълнителка - на Финал

Без инциденти приключи късно снощи пропалестинска и произраелска демонстрации, организирани в шведския град Малмьо. Градът беше домакин на втория полуфинал от конкурса "Евровизия", в който имаше израелска изпълнителка. Според организаторите 12 000 души са участвали в пропалестинското шествие с искане Израел да бъде изключен от състезанието,..

публикувано на 10.05.24 в 07:52
Димитър Главчев

Главчев води българската поклонническа делегация в Света гора

Служебният премиер Димитър Главчев ще ръководи традиционната българска поклонническа делегация в Света гора за празника на манастира "Свети Великомъченик  Георги Зограф".  Днес и утре в Атон премиерът ще се включи във вечерната и нощната служба, както и в Светата литургия, и в литийното шествие с иконата на светеца. Главчев отказва..

публикувано на 10.05.24 в 07:49

Официален старт на предизборната кампания за вота 2 в 1

Официално в полунощ започна предизборната кампания за насрочените на 9 юни избори за народни представители в следващия парламент, и за български евродепутати. Тя ще продължи до полунощ на 7 юни. Кампанията стартира 30 дни преди изборният ден, и се води на български език. Гражданите, партиите, коалициите, инициативните комитети,..

публикувано на 10.05.24 в 07:41
Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева

Галя Кондева се среща с Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница

От Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница ще се срещнат днес със служебния здравен министър Галя Кондева. Срещата ще се проведе 10 дни след като тя предложи, а правителството одобри, решение за построяване на частната болница "Мама и аз" в София, което отмени след обществен и политически натиск. Обществен съвет..

публикувано на 10.05.24 в 07:39

Отведоха кандидат-депутат в полицията, отказал проба за наркотици

В София 48-годишен кандидат-депутат е отведен от полицията, след като е отказал да спре на полицейски сигнал. Инцидентът е станал късно снощи в столицата. Мъжът е отказал и проба за наркотични вещества, както и е обяснил, че има имунитет като кандидат-депутат. От МВР уточняват, че мъжът не е известен на полицията. Случаят е..

публикувано на 10.05.24 в 07:29

Планова профилактика на предавател

На 10 май  от 9 до 17 часа   ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателя на ултракъси вълни: ВАРНА 4  на честота 100.9 MHz, излъчващ програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта  binar.bg и на честота 88.1  MHz.

публикувано на 10.05.24 в 06:00

ООН: Светът е на ръба на климатична пропаст

Светът е на ръба на климатична пропаст, предупреди ООН. Реакцията на световната организация дойде в отговор на проучване на британското издание "Гардиън", в което водещи климатични експерти обявиха, че очакват глобалното затопляне да бъде доста по-голямо от международната цел то да бъде ограничено до 1,5 градуса по Целзий. Проучването обхваща близо 400..

публикувано на 10.05.24 в 05:26