Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичната община предоставя съдове за разделно събиране на отпадъци в училищата в София

В пилотния проект ще бъдат включени и детски градини

Кметът Йорданка Фандъкова в 51 училище
Снимка: Столичната община


Столичната община започва пилотен проект за предоставяне на съдове за разделно събиране на отпадъци от хартия, пластмаса и метал в училища. В пилотния проект ще бъдат включени и детски градини.

Първите контейнери, които ще бъдат разположени вътре в училищата, са предоставени на 51 СУ „Елисавета Багряна“, 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ и 73 СУ „Владислав Граматик“.

"Всички 175 общински училища и 195 детски градини постепенно ще получат съдовете за разделно събиране на отпадъците. Разделното събиране е най-интелигентният начин за управление на отпадъците и е важно, за да направим града си по-чист", каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно със зам.-кмета по екология Десислава Билева и председателя на Столичния общински съвет присъства на предоставянето на първите съдове за разделно събиране.

Кметът Йорданка Фандъкова в 51 училище

Учениците от четвърти клас участваха в образователни игри като отговаряха на въпроси за разделното събиране. Водещи на викторината бяха Ива Стефанова и Симеон Колев. 

"Децата знаят, че разделното изхвърляне на отпадъците е най-добрият начин за събиране на отпадъците. Затова аз и моят екип, зам.-кметът по екология г-жа Билева, имаме задача да работим за повишаване на разделното събиране на отпадъците в София и да направим града и планетата по-чисти", посочи също в думите си към учениците кметът Фандъкова.

След като бъдат събрани отпадъците в кошчетата, ще бъдат изхвърлени в съдовете, а оттам те се преработват в инсталациите за рециклиране и повторна преработка.

Кметът Йорданка Фандъкова в 51 училище

"Вие знаете много за разделното събиране на отпадъци и във вас е нашата надежда да направим града си по-чист" – каза и зам.-кметът по екология Десислава Билева.

"Най-важната грижа е да се научите да изхвърляте разделно отпадъците и да помогнете това да стане и вкъщи. Така всъщност няма да замърсяваме околната среда и ще покажем своето отношение към нея" – каза председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Ще бъдат предоставени над 1000 кошчета за разделно събиране на отпадъци с цел обучение и насърчаване правилното и отговорно събиране на различните видове отпадъци.

51 училище - София

Системата на Столична община за разделно събиране се прилага в сътрудничество с организацията по оползотворяване за разделно събиране на отпадъци от опаковки – „Все повече граждани използват контейнерите за разделно събиране".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Музеят на природата към Университета в Тел Авив

Световно известни изследователи предупреждават, че кораловите рифове са изчезващ вид

Всеки водолаз разказва, че най-красивите си преживявания е имал сред красотата на кораловите рифове . Но в последно време във всички морета и океани около екватора се забелязва явлението побеляване на кораловите рифове .  Белите корали са скелетите на коралите . Когато това се случва, то много затруднява цялата екосистема. Влияе върху рибите,..

публикувано на 13.08.24 в 10:22
Снимката е илюстративна

Ювал Ариха за екологични и дизайнерски решения в откритите градски площи

Когато бабите и майките на съвременните деца са били малки, най-любимото им занятие е било да играят на улицата и парковете,  да се пръскат с вода от чешмите , да играят на криеница край дърветата. В последно време местната власт се вълнува особено и от  глобалното затопляне, което най-много се чувства в големите градове .  "Наш патент..

публикувано на 12.08.24 в 11:11
Цар-Симеоновата градина

Какви мерки трябва да бъдат предприети за зеления ландшафт в Пловдив?

Жителите на Пловдив са свикнали с летните жеги . Много специалисти обаче вече предупреждават, че градът трябва да е по-добре подготвен за климатичните промени , които вече се усещат и призовават администрацията да реагира.  За това какви мерки трябва и могат да бъдат предприети в по-кратък и по-дългосрочен план разказва ландшафтния архитект..

публикувано на 11.08.24 в 08:30
Мартин Томов, координатор в

Как влияят климатичните промени на Черно море и защо е важно да има защитена морска зона в него?

Необичайно високи температури на морската вода бяха регистрирани по българското Ч ерноморие през настоящото лято. Какви са причините за това анализира Мартин Томов, който е координатор на кампанията "Живо Черно море“ в екипа на "Грийнпийс“ - България . Какви са причините за високите температури на морската вода и как влияе това върху..

публикувано на 10.08.24 в 07:10

Как да се грижим в жегите за цветята на балкона ни?

"Трябва да правим разлика между почвеното засушаване и атмосферната суша", подчерта в интервю за предаването "Чуй лятото" по програма "Хоризонт" специалистът по озеленяване Антония Василева  от Ботаническата градина на БАН.  " Почвеното засушаване много лесно може да го предотвратим чрез поливане, а атмосферното засушаване -  най-лесно..

публикувано на 08.08.24 в 17:40

Арх. Невена Цветкова за капковото напояване и подходящите дървета по улици и паркове в Пловдив

Пловдив, титулуван като Европейска столица на културата - винаги е бил горещ през лятото и в пряк, и в преносен смисъл.  Жителите на града са свикнали с жегите, които в Тракийското поле не са изненада, но това лято много високите температури, жарещото слънце и задухът продължават доста дълго време, а промяната е видима за всички. Масово изгорели..

публикувано на 07.08.24 в 22:34

Как се справят с огнената стихия в САЩ - страната с най-много и най-чести горски пожари?

Съединените щати са държавата, която оглавява световната класация по брой и честота на горските пожари . Те са концентрирани предимно в западната част на страната, като най-засегнатият щат е Калифорния , но множество пожари се наблюдават и в други щати като Орегон, Вашингтон и Аризона. През последните 5 години в третия по големина..

публикувано на 07.08.24 в 17:33