Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За цветовете и вкусовете на шоколада и кои са най-екзотичните съчетания в сладкото изкушение

За веганските шоколади и кои са заместителите на какаото

Снимка: Pixabay

Когато говорим за шоколад си представяме основно три вида  тъмно-кафяв (натурален), светло кафяв (млечен) и бял. В Академията на шоколадиерите в Израел палитрата е много по-шарена.

За цветовете и вкусовете на шоколада разкава за БНР в "Закуска на тревата" Ронен Афлало, собственик на Академията на шоколадиерите в Израел. Според него шоколадът е не толкова ,,вкусен деликатес“, а суровина за тези, които виждат в него нов клон на изобразителното изкуство или за изработване на невиждани до сега бижута. Цените на подобни ,,произведения“ са като за колекционери. 

"Всяко дете  познава вкуса на млечния шоколад,с който родителите поощряват негови тепостижения. С напредване на годините предпочитанията, а и възможностите, слагат превес на натуралния шоколад, в който няма грам краве мляко, но има голям процент какао.
През последните години си пробиват път и вегенските шоколади, в които се използват заместители на животинското мляко: соево, кокосово, бадемово и т.н. Така, че нюансите на кафеникавото са безкрайни. За зелените шоколади се използват различни допълнения, като водорасли, мента и дори кориандър.
Розовите шоколади са от така наречените какаови зърна Руби, които след определена обработка, дават своя натурален цвят. Аз предпочитам да постигна този ефект, като към бял шоколад добавям малини. Разнообразието от цветовете са много и аз ги добивам по различен начин. С часове мога да показвам как.

Най-много са поръчките за бонбони от шоколад с японски лимончета или с тахан халва. Моят принос е изглеждащото, на пръв поглед авангардно съчетание на шоколад с ягоди и кореандър." посочи Ронен Афлало и допълни:

В последните години по света, започнаха да произвеждат и заместители на самият шоколад, например от лешници, рошковите или фурми. Но нищо не може да ме застави да изневеря на голямата си любов – шоколада от какао. Нещо повече, в Израел, експериментално започнаха да произвеждат какао, с цел да намерят как да запазят този заплашен от изчезване вид.


Заради световното затопляне, болести и вредители, много от дърветата в какаовите плантации на Южна Америка и Африка изсъхват. Цената на какаото расте. Дори, търговците предупреждават,че тази култура можа да се окажа „изчезващ вид“.

Предизвикателството пое израелският селскостопански институт „Вулкани“край Тел Авив. Въпреки,че какаото не е традиционна земеделска култура за еврейската държава, нейни учени станаха консултанти за селекциониране на сорт, който да е устойчив на климатичните предизвикателства, а в същото време да е подходящ за бутикови шоколади. Ето какво разказва д-р Елен Грабер институт „Вулкани“:  

"Изучаваме как да подхранваме с торове и рационално да поливаме какаовите дървета.

Институтът „Вулкани“ е специализиран в пустинно земеделие. Около екватора в Африка и Латинска Америка се забелязва засушаване. Заради него цели какаови плантации могат да загинат.


Съществува и убийствен вирус, който също заплашва да унищожи този отрасъл, който дава препитание на стотици хора и доставя толкова обичания от всички шоколад.

При нас се правят опити, как научно правилно да се отглеждат какаовите дървета и да не се разчита природата сама да се справи с екстремалните условия, които са се създали. Имаме сме парници, които в които поддържаме температури и влажност като при тропически климат. Опитваме се да открием и как да предпазим от зараза или да лекуваме вече заболелите растения.

Преди да се захвана с изучаване на какаовите растения, бях химик, който се опитва да пречисти силно замърсени почви. Използвам натрупания опит и по отношение на какаовите плантации, които не рядко се намират в райони, които са със силно замърсени почви и води. Много уважавам Ронен Афлало, който няма научна титла, но е безценен консултант за вкуса при новосъздадените селекции", разказа още Грабер.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи измерения на световната кулинарна култура.... Дълбоко в хранителните табута навлиза Автономията за..

обновено на 25.04.24 в 13:06
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Ивайло Шопски

Ивайло Шопски от НД "Традиция" за очите към Дунава в българската история

Днес се навършват 148 години от избухването на Априлското въстание . По този повод за героичното време в българската история след подвига на априлци говорим с Ивайло Шопски от Националното дружество "Традиция" . Отбелязваме 148-мата годишнина от избухването на Априлското въстание по стар стил Да се обърнем към народното..

публикувано на 20.04.24 в 18:17
Анна Йончева, основател на инициативата

Анна Йончева: Благодарна съм за всичко научено от семействата на деца с увреждания

Преди 5 години на една детска площадка в София една майка вижда как дете съветва друго дете да не играе с момиче в инвалидна количка, защото момичето е заразно. Така Анна Йончева решава да направи децата с увреждания видими, за да могат другите деца да свикнат с тях и да играят заедно.  Тя е фотограф-любител, основател на проекта „Различните деца“,..

публикувано на 19.04.24 в 15:53