Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Има ли формула за щастието и личното усещане за блаженство

Анна Стоянова: Няма формула за щастието

Как да живеем и с щастието, и със страданието - отговорите от Институт за терапия и експресивни изкуства

2
Анна Стоянова
Снимка: Мая Данчева

Архитект на щастието - така нарича себе си Анна Стоянова. Тя е един от преподавателите в проект "Щастие" на Институт за терапия и експресивни изкуства.

Щастието е емоционално възприятие на живота, което носи радост, приятна възбуда, блаженство. Щастието има много общо с усмивката, със смеха, със здравето дори. Именно по тях разпознаваме щастието. Смята се, че щастието осмисля живота ни. Дори Фройд е казал, че с времето подтискаме негативните спомени и в съзнанието ни остават само хубавите. Ако стъпим на тези негови изводи, излиза че цялото ни същество е настроено на щастие.

Философски, дискусиятта за щастието има корени още в Античността. Аристотел нарича това състояние на духа най-висше благо.

А, днес като че ли измерваме щастието с материалните блага, които притежаваме. Стандарта на живот се превръща в мерило и общоприета норма на щастие. Така де, когато човек има всичко, как да не е щастлив. Само, че в конкурентния свят, в който времето не достига се научаваме да подтискаме емоциите и това води до неудовлетвореност.

"Студът също може да се съизмерва с щастието. Аз живея на село, там всичко е бяло и красиво, това е също е част от сезоните и богатството на живота...
Съветвам хората да не гледат много новини. Там има много негагивни емоции и ситуации, а хората от първобитнообщинния строй са настроени да гледат повече към негативното, то задържа повече вниманието им, негативното ни привлича повече, защото искаме да се предпазим от опасности. Това е още от първобитния мозък, който не сме развили чак толкова много.
Затова все пак съветвам хората да не гледат новини, защото те влияят на нашето настроение и то не положително", каза в "Нощен Хоризонт" Анна Стоянова.
Анна Стоянова
По думите й, една от пречките за човек да бъде щастлив е, ако се чувстваме виновни, че някъде другаде хората страдат. Така както в момента в Украйна има война, когато има толкова бедни хора...само че това как ще помогне на тези хора, не е много ясно...
Само че, вината не е хубавото чувство, което да развиваме в себе си. Само ако ние се зареждаме със смислените неща, които ни радват и ни удовлетворяват, само тогава можем да бъдем ресурс за другите.

"Няма форумула за щастие. Щастието е най-вече лична отговорност - избор, провокация да погледнем към онези неща, които правят живота ни смислен, богат и пълноценен. Смислени неща, които правим за себе си и за другите.

Понякога получаваме щастие от постиженията си. Щастието е и в нашата нагласа към живота и как посрещаме всичко, което идва към нас. Защото в живота има и много негативни неща - и това е пъстротата на живота.

Ошо казва: "Живота трябва да се живее в неговата цялостност. Ще има моменти на щастие и моменти на страдание. И те трябва да бъдат живени. Не можеш да избираш. За да не се наруши ритъмът на живота, защото без ритъм -  животът няма да съществува...", разаказа още Анна Стоянова пред БНР.


В Института за терапия и ескпресивни изкуства вярват, че щастието се учи. С изграждане на навици за щастие. С творчество и осъзнаване на това, че щастието зависи от самия човек.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ферма за трюфели посреща туристи край Балчик

Ферма за трюфели в района на Балчик посреща туристи и се опитва да ги въведе в тайнствения свят на трюфелите.  "Тя е обособено място в естествена среда, където всеки турист да може да преживее емоцията от лова на трюфелите, които са скрито в земята съкровище", казват хората, които посрещат гости във фермата.  Причината трюфелите да са скъп и луксозен..

публикувано на 22.03.23 в 09:57
Полицейското куче Роки от Берковица

Да бъдеш Роки, но не Балбоа

Помощно средство , което след време се бракува – такава е терминологията в полицията, когато става дума за кучета на служба . Не защото инструкторите и водачите им не ги уважават или не са привързани към тях – напротив. Повечето живеят с кучетата, често ги осиновяват и така четириногите полицаи остават в семействата..

публикувано на 20.03.23 в 22:20
“Самоубийството на Ангел Кънчев“

Според историци Левски вижда у Ангел Кънчев свой последовател

В деня, в който се навършиха 151 години от гибелта на революционера Ангел Кънчев, русенският историк и изследовател д-р Веселина Антонова представи пред ученици от училището, което носи името на възрожденеца, нови и малко известни факти от живота му. В Русе името на Ангел Кънчев носят улица, читалище, основно училище, професионална гимназия и..

публикувано на 19.03.23 в 08:25

Проучването на историческия царски храм във Велико Търново бе описано в книга

Археолозите професор Николай Овчаров и професор Хитко Вачев описаха в книга резултатите от епохалното проучване, което направиха преди десетина години около историческия царски храм „Светите равноапостоли Петър и Павел“ във Велико Търново и разкриването на църквата „Св. Иван Рилски“, където до края на 15-и век са били съхранявани мощите на закрилника на..

публикувано на 19.03.23 в 07:00
Михаил Груев

Държавна агенция "Архиви" с нова изложба

До 26 март в Държавна агенция "Архиви" може да бъде разгледана изложбата "Осъждане и спасение. Съдбата на българските евреи 1940-1944 година".  Чрез снимки и документи експозицията показва реакцията на гражданското общество и на целия български народ, които протестират срещу антиеврейската политика на правителството.  Посетителит могат да видят и..

обновено на 19.03.23 в 06:51

С концерт "Сцена пълна със слънца" ще бъде отбелязан денят на хората със синдром на Даун

На 21 март се отбелязва Международния ден на хората със синдром на Даун. По повод деня, който ще се превърне в празник, в дом на културата Искър в „Дружба“ от 19 часа, с вход свободен, ще има концерт – интеграция, наречен "Сцена пълна със слънца" – от Коледа до Св. Константин и Елена“, постановка и хореография на Петя Григорова. Участие ще вземат..

публикувано на 19.03.23 в 05:54

Милин Джалалиев: Видеоигрите могат да бъдат отдушник на гнева

Играенето на видеоигри е свързано с някои негативни митове, докато съвременни проучвания по темата откриват положителни аспекти за личностното развитие и менталното здраве в следствие на тази широко популярна в съвремието ни развлекателна дейност. Около това се обединиха участниците в дискусия „Видеоигрите – митове и възможности“.  В събитието се..

публикувано на 19.03.23 в 05:00