Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Блумбърг":

Активите на ВТБ в Швейцария минават в ръцете на братя Велчеви

Активите на Външно-търговската банка на Русия в Швейцария се купуват от бившия финансов министър на България в правителството на Симеон Сакскобургготски - Милен Велчев, и неговия брат Георги, съобщи агенция "Блумбърг". Става дума за базираното в Швейцария звено за търговия със суровини на руската ВТБ. 

Руската банка беше една от първите финансови институции, включени в санкционните списъци след началото на войната в Украйна. 

От "Блумбърг" научваме и че заради санкциите компанията не може да извършва плащания и дори да наеме адвокати, които да защитят интересите й. 

Според журналиста от вестник "Капитал" Николай Стоянов информацията на "Блумбърг" не е изненада:

"Конкретните лица може би за нас са новост. Но руските банки, като цяло от началото на войната в Украйна, всячески се опитват да излезнат от инвестициите си в Европа и в другите пазари, където са под санкции, което важи и за европейските банки в Русия, които всячески се опитват да излезнат и да прекъснат връзки с минимални загуби. Логиката за сделката очевидно е това". 

В предаването "Хоризонт до обед" журналистът припомни, че още от миналата година поделението на ВТБ е започнало практически да спира дейност и да съкращава голяма част от служителите си. По думите му сумата не е била нещо особено. Доста съмнително е доколко реално тази компания ще може да продължи да работи в същите темпове като преди, коментира той. 

Стоянов припомни също, че Милен Велчев не е чуждо лице за ВТБ:

"Реално той от години управлява представителството на ВТБ Капитал в България. Дори се опита да закупи и него от ВТБ през миналата година, но сделката се провали именно заради санкциите".

Според него Велчев познава този бизнес и е видял перспектива да продължи да развива това дружество, особено ако го придобива на една вероятно ниска цена предвид това, че излизането на руската банка е под натиск.

През последните месеци имаше и други сделки, в които руски финансови институции излизаха от инвестиции в Европа, така че тази сделка не е прецедент, коментира журналистът. 

Той не вижда дълбока политическа връзка, защото по думите му Милен Велчев е излязъл от активната политика. Освен това не вижда и потенциал за голям успех на НДСВ на предстоящите избори.

Според него опитите за руско влияние в България не минават през официални плащания и сделки.

ВТБ е изцяло контролирана от руската държава и играе голяма роля във финансирането въобще на руската индустрия, коментира Николай Стоянов. По думите му банката е основен механизъм във финансовата система на руската икономика. 

БНР потърси Милен Велчев за разяснение по информацията на "Блумбърг", но той отказа. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Атанас Кръстанов: Без държавна агенция няма да можем да се справим с нито едно природно бедствие

Пресилено е да се каже, че е провал начинът, по който държавата се справи с пожарите на някои места, но действително не можаха да се справят както трябва .  Това е мнението на Атанас Кръстанов - специалист по природни и индустриални бедствия. Всяка година се повтарят абсолютно едни и същи неща , подчерта той пред БНР и заяви категорично, че..

публикувано на 23.07.24 в 14:18
Стопкадър /

Димитър Стоянов: Кабинетът "Главчев" оказва много сериозна подкрепа на Пеевски, може би заради компромати

"Няма как да не се съглася, че политическата система в този ѝ вид е в много тежка криза. Явно се вижда как кабинетът на Главчев оказва много сериозна подкрепа на Делян Пеевски през министрите, които очевидно са негови в този кабинет и които Главчев отказва да смени. Можем да подозираме, че тази подкрепа се гради върху компромати, които Пеевски има..

публикувано на 22.07.24 в 14:30

Д-р Кремена Пармакова: При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б

При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б, независимо на кой континент се намира избраната дестинация. Това обясни в интервю за БНР д-р Кремена Пармакова, началник на отдел "Надзор на заразните болести" в здравното министерство. Комбинираната ваксина срещу двата вируса се открива най-трудно в аптеките у нас , показа..

публикувано на 22.07.24 в 09:38

Кой и кога ще угаси политическите пожари?

Цялото интервю слушайте и в звуковия файл.

публикувано на 21.07.24 в 12:38

Мартен Волтеринк за изборите в Европа и САЩ: Удобни лъжи и неудобни истини

Изображението на окървавеното лице на Доналд Тръмп, вдигнал победоносно юмрук на фона на американското знаме, докато охраната му го извежда след опита за покушение срещу него се превърна в символ на кампанията му за връщане в Белия дом.  Не закъсняха и карикатурите за случилото се, както и тези за все по-неубедително представящия се конкурент..

публикувано на 20.07.24 в 10:35

Сирени за въздушна тревога в Кипър заради 50-годишнината от турската инвазия

Сирени със сигнал за въздушна тревога звучаха в Кипър в 5.30 ч. тази сутрин – точния час, в който преди 50 години започва турската инвазия в страната . 50 топовни салюта откриха тържествата в северната част на острова по случай 50-годишнината от "мирната операция" на Турция. За участие в проявите за първи път едновременно на тази дата на..

публикувано на 20.07.24 в 07:55

Георги Еленков: Има контрол върху пожара край Свиленград

Има контрол върху пожара. Локализирани са отделните огнища и се наблюдават постоянно от пожарната. Екипите са на място.  Това заяви пред БНР Георги Еленков - председател на Общинския съвет в Свиленград.  Той увери, че няма риск за хората и населените места . " Горят само и единствено малка част гори, останалото са храсти, треви и..

публикувано на 16.07.24 в 10:10