Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Родителят трябва да отвори очи и уши за детските въпроси"

Доц. Райна Захариева: Забравяме да учим децата на състрадателност, съпричастност, грижа

"Трябва да развиваме индивидуалността, а не индивидуализма и да премахнем сравнението", категорична е тя

Деца от 124 Детска градина "Бърборино" в София
Снимка: Евелина Стоянова

"Трябва да развиваме индивидуалността, а не индивидуализма. Трябва да премахнем сравнението в общуването и вкъщи, и в градината". Това заяви пред БНР Райна Захариева - доцент по педагогика, доктор по психология, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски", преди Националния форум за предучилищно образование, който ще се проведе утре.

"Това поражда завист, съперничество, съревнователност. Ти се съревноваваш с другия и не гледаш какво богатство носиш в себе си. /.../ Моята насока към учителите винаги е била - вижте групата в детската градина като група, в която има 10 подгрупи. Някои деца говорят по-добре, други могат да рисуват, трети - пеят, четвърти - танцуват, други се интересуват от животни, от растения, други измислят игри, друг е лидер на групата, т.е. те имат възможност да насочат и родителя в този аспект. На това се опитвам да науча - дайте добрата новина на родителя - може да не е добър по математика, но е отличен в организиране на игри и творчество, не е добър по български език, но е добър по друго. Трябва да се вгледаме в това, което носят децата", обясни тя в интервю за предаването "Хоризонт до обед".


Според нея законодателната рамка, която регулира предучилищното образование, ограничава и педагозите, и децата, и родителите, които стават много нахъсани за ранни постижения на децата:

"Едно нахъсване на децата, без да се върви към техния естествен потенциал, талант, който всяко едно дете носи. То го проявява по най-уникалния начин точно в първите години - в неговите игри, разговори, след това се намесва образователната система, желанието да покажеш кой си и нашият талант се изкривява по пътя на завършване, на финала на образователната система. Имаме различни деца, те имат различни способности. Това, което спира развитието на потенциала, е именно ограничението в програмата, в държавните стандарти".

Доц. Захариева посочи, че имаме 7 образователни стандарта в областта на детската градина: 

"Те обаче не включват емпатия, желание за помощ и всички човешки качества. Забравяме за това да учим децата на една състрадателност, съпричастност, емпатия, на истинска грижа. Те попълват книжки, като в повечето случаи се съревновават кой е по-добър. Това ги спира, затруднява проявата на техния истински потенциал".

Възрастните трябва да си поставим границите, когато общуваме с децата, категорична е тя. Живеем в нова епоха, в която електрониката е много засилена навсякъде, напомни експертът, но добави, че едно дете се развива, само когато общува с възрастния.

Ако никой не говори с детето, а то само гледа екрана, децата получават стимули, предупреди тя и изказа мнение, че родителите би трябвало да получат истинска помощ и подкрепа, за да може детето, тръгвайки на градина, да се чувства по най-добрия начин. Според нея трябва да се говори с родителите за тяхната отговорност, да говорят с децата и да не ги ограничават в себеизява. 

"Родителят трябва да отвори очи и уши за детските въпроси вкъщи. А в детската градина трябва да има време и пространство за игри, за себеизява. Децата там трябва да проявят повече себе си, да усвоят език, начини на общуване, да изразят емоцията си, да ги научим на себеуважение, достойство и уважение към другите. Възрастните трябва да бъдат достойният модел". 


Темата е важна, защото всички сме в двете роли - и деца, и родители, подчерта доц. Захариева и обясни: 

"Ролята родител е цял живот. Тя е много важна и за двете страни. Ние не сме готови да бъдем родители, родителството се събужда в различен момент при различните майки. Раждаш едно дете, но още нямаш отношение към него. Тази любов, която започва да се заражда, след като детето е до теб, това е един дар на човечеството да събуди истинската безусловна любов вътре в нас".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Константин Илиевски

Симфоничният оркестър на БНР с празничен концерт за Деня на независимостта

Светлин Русев ще е солист в празничния концерт на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Константин Илиевски, посветен на Деня на независимостта на България. Събитието е на 18 септември от 19:00 ч. в Голямата зала на Софийската опера и балет. Концертът се организира от БНР и Сдружение "Реформ Юнион Клуб"  с подкрепата на Столична община...

публикувано на 09.09.24 в 12:39

Майка на две деца има нужда от спешна операция и лечение в чужбина

Майка на две деца има нужда от спешна операция, за да спасят крака ѝ. Надя Лашева преподава на деца английски език. Преди седмица чува тежката диагноза – рак на костите. Историята на Надя започва така: " Ракът на костите е много агресивен, нямам време, а загубих четири месеца в търсене на диагноза! Аз съм Надя - учител..

публикувано на 06.09.24 в 14:58
Марио Мишев

Марио Мишев: Днешните политици нямат моралното право да изричат "Съединението прави силата"

Ние сме късметлии, че като народ имаме богата история и можем да избираме какво да разказваме . Не всеки народ разполага с тази привилегия – да има древна история. Това каза в интервю за БНР Марио Мишев, съосновател на сдружение и издателство "Българска история". По думите му, родолюбието е въпрос на вътрешно усещане и в миналото то е..

публикувано на 06.09.24 в 08:26
Донка Михайлова

Донка Михайлова: ВИК инфраструктурата вече е въпрос на национална сигурност

"Необходим е сериозен ресурс, необходима е  нова управленска философия на ползването на водните ресурси , на реконструкцията на ВИК-мрежата в страната, защото можем да определим като "безумие", че в  много български общини 80% от водата изтича и само 20% се използва рационално . Тези 80% изтичат, защото  мрежата е крайно амортизирана ...

публикувано на 05.09.24 в 11:14

Милена Захариева: Детските столчета по новия регламент няма да са по-скъпи

От началото на септември са в сила нови правила за детските столчета в колите . За продажба ще се предлагат изделия само по новия стандарт, но старите също ще могат да се използват, докато не дойде време за тяхната подмяна.  Пред БНР Милена Захариева от Фондация "Деца на борда" обясни, че това не са нови и по-скъпи столчета . Просто всички..

публикувано на 05.09.24 в 10:54
Доц. Росен Калпачки

Доц. Росен Калпачки: Необходим е регистър на пациентите с инсулт

Възрастта на човек с инсулт не е критерий, който да води до неприлагане на модерно лечение при по-старите пациенти. По-скоро доста хора остават извън системата заради това, че най-близката до тях болница не е пригодена да предложи съвременно лечение. Това обясни в интервю за БНР доц. Росен Калпачки, ръководител на най-големия специализиран център за..

публикувано на 05.09.24 в 09:31

КНСБ: Максималният осигурителен доход за 2025 г. да е 4000 лв.

КНСБ предлага максималният осигурителен доход за 2025 г. да бъде увеличен от 3750 на 4000 лв. Предложението е във връзка с предстоящите обсъждания на бюджета за догодина. Става дума за повишение със същия процент, с който нараства средногодишно средната работна заплата за страната. Това каза пред БНР експертът от синдиката и заместник-председател..

публикувано на 03.09.24 в 13:20