Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Много е вероятно посаденото последните два дни да се разгърне с неочакван мащаб"

Илия Вълков: Министър Велкова каза думи, които не би трябвало да използват управляващи държава

"Спасява я на този пост ниският интерес на хората към ставащото в държавата"

Илия Вълков
Снимка: Иван Русланов

"Финансовият министър използва думи, които не би трябвало да бъдат използвани от официални лица, особено заемащи толкова отговорни постове в управлението на държавата - фалит на държавата. На фона на фалиращи банки в САЩ и Европа, от гледна точка на публичната комуникация, това е абсолютно недопустимо. ... Единственото нещо, което би спасило финансовия министър на този пост, е ниският интерес на хората към това, което става в държавата". 

Това каза пред БНР Илия Вълков, преподавател по журналистика в УНСС. Той припомни:

"След като докладът за финансовото състояние на страната, който беше обсъден вчера (15 март) в Министерския съвет, изтече в няколко медии, служебният министър Росица Велкова даде пресконференция. ... Днес (16 март) в телевизионно интервю тя опроверга всичко, което беше казала вчера, и каза, че изводите от доклада са били извадени от контекста. Не знам дали този доклад е качен на сайта на Министерството на финансите, за да могат всички, които имат интерес, да се запознаят с него. Не мога да разбера дали това е комуникационна неопитност, или е случайно създадено, но със сигурност започва да се променя ходът на предизборната кампания, да се вкарват насила теми, които е много вероятно да променят дори резултатите накрая". 

Според него е странно да заемаш 7 месеца един пост и в един момент да бъдеш озадачен от резултатите, които са постигнати.

По думите на Илия Вълков институциите са направили всичко възможно хората да не се интересуват от политичаския живот и "въобше да не надавт ухо за инвънредни пресконференции на предсатвители на такива важни институции".

Той изтъкна, че е парадоксално това, че БНБ е трябвало да опровергава министъра на финансите:

"Институции, които би трябвало да си сътрудничат в тези тежки времена, да спорят по такъв начин помежду си".   

Илия Вълков коментира и извънредната пресконференция на прокуратурата днес (16 март):

"Прокуратурата даде една доста интересна пресконференция, на която също се споменават участници в предстоящите избори, както и на пресконференцията на финансовата министърка Росица Велкова. Без да искат, а може и да е планирано и осмислено, се прави един доста бутафорен и институционално побългарен римейк на фамозния филм "Всичко, навсякъде, наведнъж". Струпват ни се много неща, трудни за осмисляне. Изглежда като подреден хаос, който може да се отрази на кампанията преди вота на 2-ри април. ... Много е вероятно това, което беше посадено последните два дни, да се разгърне с неочакван мащаб". 

Интервюто на Диана Янкулова с Илия Вълков в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пореден празник на минералната вода в троянското село Шипково

В троянското село Шипково за поредна година организират празник на минералната вода. Един от най-старите ни балнеолечебни курорти започва функционирането си от далечната 1912 г., а с лечебните свойства на минералната вода привлича посетителите си. За това местните хора си организират и празник на минералната вода, който ще започне тази вечер..

публикувано на 03.08.24 в 10:30

В София тръгва нова туристическа автобусна линия

Нова туристическа автобусна линия с номер 200 тръгва от днес в София, съобщават от Столичната община. По линията ще се движат двуетажни автобуси през уикендите до 15 септември. Целта е да се улесни достъпът до туристически обекти. Автобусите ще се движат в центъра на града с начална и крайна спирка "Площад "Св. Александър Невски""...

публикувано на 03.08.24 в 10:13
Фотоколаж: Силвия Петрова

Международните новини на седмицата

Тази седмица се засили опасността от широкомащабна въоръжена конфронтация в Близкия Изток. Политическият лидер на "Хамас" Исмаил Хания беше ликвидиран в сряда в столицата на Иран - Техеран. Палестинската групировка обвини Израел за удара по апартамента му.  Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви в сряда, че в последно време страната..

публикувано на 03.08.24 в 10:05
Държавен фонд

ДФЗ утвърди ставките по помощта de minimis

Ставки по помощта de minimis са утвърдени от Държавен фонд "Земеделие". Те се отнасят за стопаните, които отглеждат картофи, черупкови плодове и култивирани гъби. С наличния бюджет ще бъдат подпомогнати над 4 хиляди хектара картофи и над 7 хил. хектара черупкови плодове. 13 млн. лв., е бюджетът, който фонд Земеделие ще разпредели по..

публикувано на 03.08.24 в 09:20
с. Славейно

В Славейно продължават честванията на 121-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание

Честванията на 121-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание продължават в родопското село Славейно. Тази година се отбелязват и 120 години от гибелта на знаменосеца Кольо Шишманов. Честването ще започне в църквата "Св. Пророк Илия", с панихида в памет на загиналите в Илинденско-Преображенското въстание.  Програмата предвижда..

публикувано на 03.08.24 в 09:05

Водачът на почистващата машина извадил раненото дете в Созопол с подръчни средства

Операторът на почистващата машина е реагирал много бързо и 9-годишното дете, което се е заклещило в барабана ѝ на централния плаж в Созопол, е извадено с подръчни средства.  Това заяви в ефира на БНР Кирил Спасов, представител на фирмата концесионер на плажа. Той допълни, че с подръчни средства е отрязана част от металния кош и малчуганът е..

публикувано на 03.08.24 в 09:00

След убийството на деца в Саутпорт: Трима полицаи ранени при сблъсъци в Съндърланд

Трима полицаи бяха ранени, а осем души бяха арестувани при сблъсъци в североизточния английски град Съндърланд, свързани с нападението с нож в училище по танци в Саутпорт в понеделник, при което бяха убити три деца. Според местната полиция служителите ѝ са били подложени на сериозно насилие. Кадри по британските телевизии показаха как тълпа..

публикувано на 03.08.24 в 08:55