Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Щерева: Без спорта нямаше да съм този човек

Ако не беше спортът в моя живот, нямаше да бъда този човек, който съм сега. Думите са на певицата и писателка Ваня Щерева, която гостува в подкаста “Campio” с водещ Христо Денев. Щерева е завършила спортното училище “Георги Бенковски” във Варна със специално лека атлетика, висок скок. Години по-късно любовта й към спорта е все толкова силна. А идолът й в детството е бил Людмила Андонова - Спортист номер 1 на България за 1984 година, когато поставя световен рекорд на висок скок 2.07 м. и я нарежда на четвъртото място във вечната ранглиста на тази дисциплина. Три години по-късно Стефка Костадинова подобрява това постижение в Рим - и до днес недокоснато.

“Идолът ми беше Людмила Андонова. Много я харесвах. Имам албумчета от детството си, пълни със снимки от вестник “Старт”. Людмила Андонова, Стефка Костадинова, Йорданка Благоева. Скоро ги гледах във Варна. Не ми дава сърце да ги изхвърля. Спомням си, че Йорданка Благоева беше дошла на един спортен лагер да ни води тренировка и беше много яко”, спомня си Ваня Щерева. 

"Спортът е моя много любима тема. Той се съчетава с всичко, задължителен е. Ако не беше спортът в моя живот, нямаше да бъда този човек, който съм сега. Аз от първи клас съм метната на стадиона. До пети лека атлетика, после спортна паралелка, след това спортно училище. Така че този юношеският период ми е минал в спорт - в състезания, медали. Много добре помня чувството, докато тичаш на стадиона и имаш да направиш 20 обиколки. Любимото ми дежавю е мирис на окосена трева. И чувстваш, че си много уморен, но в същия момент знаеш, че твоите връстници са някъде по кафетата и пушат цигари и ти става много яко. И си викаш: “Аз пък се боря, гоня някаква цел, ще го победя това, ще взема някакъв медал”.  

В един момент, може би преди 7-ми клас ни разпределяха по дисциплини и мен ме избра треньор за хвърляне на диск. Беше страшен рев. “Как може? Сега ще стана с много широки рамене. Ще ми излязат мустаци!”. Всичките тия истории, но така бяха решили. И майка ми тогава ходи да се моли на треньора по висок скок и той ме взе. Получи се много хубаво. С него си имахме много дълъг състезателен път - Енчо Янев. 

Когато завърших училище и една година ме приеха в Шуменския театър. По време на едно представление играех няколко роли и имаше голяма пауза между излизанията ми на сцената. Имаше едно барче и там течеше някакво световно първенство по лека атлетика, на което скачаше Стефка Костадинова. И аз съм застанала там и започвам да рева нечовешки. Такава носталгия имах към скачането, че едвам се завърнах на сцената да си довърша пиесата. И до ден днешен като видя висок скок и нещо в мен се преобръща.

Преди години, докато пеех, в първата част на музикалната ми кариера, защото сега ще започне нова, реших, че искам да скачам висок скок. И начинът беше да се снимам във видео клип как скачам. Спомням си, че Руши Видинлиев ме облече в една дълга синя рокля и наехме НСА. Ей, на тези снимки се разцепих от скачане. Голям кеф беше”, каза още Ваня Щерева. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Новак Джокович

Новак Джокович взе и олимпийското злато

Носителят на 24 титли от Големия шлем Новак Джокович спечели и олимпийското злато. На финала в Париж сърбинът се наложи над испанеца Карлос Алкарас със 7:6 и отново 7:6, в мач продължил 2 часа и 52 минути. Така Джокович добави към легендарната си кариера и последното нещо, което липсваше в списъка му от постижения - олимпийския златен..

публикувано на 04.08.24 в 18:43
Божидар Саръбоюков

Божидар Саръбоюков отпадна в квалификациите

Божидар Саръбоюков отпадна в квалификациите на скок дължина на турнира по лека атлетика на Игрите в Париж. 19-годишният дебютант на Олимпиада завърши 14-и в класиране със 7.87 метра, като остана само на 4 сантиметра от място във финала, за който се класираха най-добрите 12 от пресявките. Младокът направи два неуспешни опита, след което в..

публикувано на 04.08.24 в 15:29

Светлана Каменова приключи на четвъртфиналите участието си в Париж

Състезателката ни по бокс Светлана Каменова не успя да спечели втори медал за България от Летните олимпийски игри в Париж.  На четвъртфиналите представителката ни в категория до 57 килограма допусна поражение от поставената под номер едно в дивизията Лин Ю Тин /Тайван/.  Каменова не успя да си гарантира място на почетната стълбичка и минимум бронзово..

публикувано на 04.08.24 в 12:32
Божидар Саръбоюков

Двама българи на Олимпиадата днес

Тридесет и един комплекта медали ще бъдат раздадени по време на 9-тия ден на олимпийските игри в Париж. Двама българи ще вземат участие на Игрите днес.  В турнира по лека атлетика, Божидар Саръбоюков ще участва в квалификациите в сектора на скок дължина, които започват точно в 12-сет часа.  Квалификационната норма за финала във вторник е..

публикувано на 04.08.24 в 10:23

Барселона победи Реал Мадрид в контрола

Отборът на Барселона се наложи с 2:1 над Реал Мадрид в контролна среща. Макар и с неофициален характер, мачът в Ийст Ръдърфорд предизвика голям интерес, а двата тима се постараха да оправдаят очакванията.  Барса стигна до успеха с две попадение на Пау Виктор , а за Реал се разписа Нико Пас . Срещата беше прекъсната още в началото заради..

публикувано на 04.08.24 в 06:50

Медалистите от осмия ден на Олимпиадата в Париж

Медалисти от осмия ден на Олимпийските игри в Париж - 29 финала: спортна стрелба, 25 метра пистолет, жени: 1. Джи-ин Ян (Република Корея)   - 37 точки 2. Камий Йеджейевски (Франция)   - 37  3. Вероника Майор (Унгария)      - 31 ловна стрелба, скийт (мъже): 1. Винсънт Ханкок                - 58 точки 2. Конър Лин Принс (САЩ)         - 57  3. Мен Юан Ли..

публикувано на 04.08.24 в 06:38

Лудогорец разгроми Арда

Лудогорец постигна очаквана победа над тима на Арда в среща от 3-тия кръг в Първа футболна лига. Разградските футболисти доминираха през по-голямата част от двубоя и спечелиха с 5:1 Старши треньорът Георги Дерменджиев беше дал почивка на голяма част от своите титуляри. Головата серия откри Сон в 8-та минута след подаване на Дани Групер. В 44-та..

публикувано на 03.08.24 в 23:07