Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неприятни изненади с априлските сметки за парно в София

Снимка: БГНЕС

Неприятни изненади с априлските сметки за парно в София провокираха омбудсмана Диана Ковачева да поиска извънредна проверка в "Топлофикация – София".

Април е пълен отоплителен месец, но не е по-студен отколкото други зимни месеци. За гражданите е необяснимо защо сметките са по-високи, изтъкна пред БНР Диана Ковачева. Тя посочи, че е получила множество жалби и сигнали от граждани.

Количеството произведена топлинна енергия за април е най-ниското от началото на годината, уточни тя.

Ковачева припомни случая с погрешно начисления ДДС през миналата година.

"Предстои моментът, в който ще започнат да излизат изравнителните сметки. Наистина е много важно да има проверка. Хората не могат да направят проверка какво количество топлинна енергия подава до сградата "Топлофикация", коментира омбудсманът в предаването "Хоризонт до обед".

"Хората имат съмнения. Не виждам никакъв проблем в това, че съм поискала проверка."

Предлаганите от топлофикационните дружества цени са скандално високи, смята още Диана Ковачева.

Има две жалби, откакто са излезли фактурите, съобщи омбудсманът на столичната "Топлофикация" Деян Дянков пред БНР, като напомни, че това са прогнозни сметки.

Всички месеци от декември до март бяха по-топли в сравнение със сезона 2021-2022 г. През април миналата година средномесечната температура е била 10,5 градуса, а тази година през април е била 9 градуса - това увеличава корекционния коефициент, каза той.

"Най-добре е да се мине към реален месечен отчет, да се отчита реално месечното потребление, подчерта Дянков. Така по думите му ще забравим веднъж завинаги за прогнозните сметки и корекционните коефициенти.

Ако някой има съмнение за високите си сметки, да се обърне директно към дружеството или към обществените му посредници, призова омбудсманът на столичната "Топлофикация". 

Двете мнения чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Средиземноморските държави от ЕС обсъждат конфликта в Близкия изток

9-те средиземноморски държави-членки на ЕС ще обсъдят последното развитие на военния конфликт в Близкия изток и ситуацията в региона. Това е част от работата на започващата днес в Никозия двудневна среща на техните министри по европейските въпроси. Сигурността в Средиземноморието, миграционните процеси и разширяването на Европейския съюз са..

публикувано на 02.10.24 в 08:43
Петя Алтимирска

Очакват се промени в еврозаконодателството за отглеждането на селскостопански животни

Очакват се промени в законодателството на Европейския съюз за отглеждането на животните в селското стопанство. Това заяви за БНР Петя Алтимирска , председател на Сдружение КАЖИ - "Кампании и активизъм за животните в индустрията" във връзка със Световния ден на селскостопанските животни, който отбелязваме днес. Над 80 милиарда животни са убивани..

публикувано на 02.10.24 в 08:08

Велизар Шаламанов: Решението в Близкия изток преминава през победата над Русия

" Русия има интерес да се разраства конфликтът в Близкия изток , защото това отвлича политическото внимание от агресията на Русия в Украйна. Това отвлича и ресурси в помощ на Израел, които могат да бъдат използвани в помощ на Украйна. От един момент нататък  това работи и против Русия". Това коментира пред БНР бившият министър на отбраната..

публикувано на 02.10.24 в 08:04
Васил Караиванов

Васил Караиванов: Няма проблем с данъците. Да обърнем внимание на разходната част

Дали и след 31 декември ще продължат нулевата ставка за хляба и брашното и 9% ставка за ресторантьорите и храните за бебета и малки деца, ще зависи изцяло от новия парламент. След изборите ще бъде ясно дали ще има нови ставки за тези стоки и услуги и какъв ще бъде бюджетът за следващата година. Това обясни в интервю за БНР Васил Караиванов -..

публикувано на 02.10.24 в 07:58

Програма на МОН за подпомагане на деца със СОП и с изявени дарби

Детските градини и училищата с предучилищни групи ще получават финансиране за подпомагане на деца със специални образователни потребности и с изявени дарби. Това ще стане със старта на програмата "Силен старт" на образователното ведомство. Финансиране ще има и за квалификация на педагогически и непедагогически специалисти, за интензивната..

публикувано на 02.10.24 в 07:57

Националната банка на Румъния: Целта за влизане в еврозоната е неосъществима в момента

Националната банка на Румъния не смята целта за влизане в еврозоната за осъществима в момента, заяви управителят ѝ Мугур Исъреску, цитиран от "Аджерпрес". Според него страна като Румъния не може да изпълни целите си, магистрали, инвестиции и други, с бюджетни приходи под 30 процента от брутния вътрешен продукт, а увеличението на приходите може..

публикувано на 02.10.24 в 07:55

Над 50 наши огнеборци отпътуват за Гърция, за да помогнат за борбата с пожарите там

Български огнеборци ще отпътуват днес за Гърция в помощ на колегите си в борбата с пожарите, съобщиха от МВР. Ще се включат 51 пожарникари и 11 единици техника в борбата с огнената стихия. Помощта е в рамките на Механизма за гражданска защита на Европейския съюз (ЕС), който Гърция задейства. Във вторник Асошиейтед прес предаде, че вече трети..

публикувано на 02.10.24 в 07:53