Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нирмал Пурджа пред БНР: На осемхилядниците няма по-добри от нас, непалците

6
Нирмал Пурджа
Снимка: Нирмал Пурджа


Миналата седмица непалският рекордьор Нирмал Пурджа посети за първи път България и изнесе мотивационна лекция в столична зала. През 2019 г. той постави световен рекорд, като изкачи 14-те най-високи върха на планетата за едва 6 месеца и 6 дни*. През 2021 г., заедно с още 9 непалци, Пурджа направи първото в историята зимно изкачване на връх К2. Историята на бившия командос от британските специални служби е описана в книгата му "Отвъд възможносто", както и във филма "14 върха".

Разговаряхме през 2019 г., когато завършихте проекта си "Project possible" - по онова време хората в България все още не знаеха за Вас. Сега идвате като звезда, имате дори мениджър по комуникациите. Каква е причината за този успех?

Много неща. Отне ми 39 години да стигна там, където съм сега. Не само заради “Project possible”, а и по-назад - кариерата ми в британските специални части, онова, което начуих там, и още по-рано - кариерата ми на гурка. Всичко, което научих по пътя. 39 години работих здраво, за да стигна тук.

След “Project possible” и първото зимно изкачване на К2 изглежда се отдадохте повече на бизнеса си, отколкото на поставянето на лични постижения. Знаем обаче, че когато веднъж опиташ високия адреналин, трудно можеш да се откажеш...

Какво Ви кара да мислите така? Все още се катеря, изкачвам осемхилядници без допълнителен кислород. Аз съм единственият човек, изкачил Еверест и Лхотце без допълнителен кислород за един ден. Скачам с парашут от 6400 м, не мисля, че съм се отказал от личните постижения.

Нимс постъпва в армията

Снимка: Фейсбук страница на Нирмал Пурджа


Споменахте скоковете с парашут. Съвсем скоро бяхте в Хималаите, където правихте такива скокове. Какво е това за Вас - нова бизнес ниша или лично предизвикателство?

И двете. Всичко, което правя, първо е хоби, а ако много ми харесва, го превръщам в моя работа.


Интервю с Нирмал Пурджа през 2019 г., след поставянето на рекорда


Имате ли за цел някакъв нов рекорд?

Поставям рекорди отдавна. Дори без допълнителен кислород мисля, че вече имам 5-6 рекорда. Но това не е от толкова голямо значение. Бих искал, но само ако е някакъв новаторски рекорд, нещо, което се прави за първи път, а не да подобрявам чужди рекорди.


В момента Кристин Харила от Норвегия е на път да подобри рекорда Ви за най-бързо изкачване на осемхилядници. Какво мислите за този опит?

Много е добре, че хората поемат щафетата, че продължават това, което аз започнах, но не е същото. Онова, което направих, беше нещо напълно ново - измислих идеяата и я осъществих. Когато Райнхолд Меснер и Петер Хабелер изкачват Еверест без допълнителен кислород, това е било нещо напълно различно за времето си, за първи път. И аз съм изкачвал Еверест, както и други осемхилядници, без допълнителен кислород, но не мога да се сравнявам с Меснер, съвсем различно е. Но и в двата случая светът не вярваше, че това е възможно. Беше новаторско. Хората много бъркат тези неща. Същото е, както когато Армстронг стъпва на Луната, това беше новаторско, сега хората ходят на туризъм в Космоса. Но, да, приветствам това, което Кристин Харила прави, защото тя следва моите стъпки, а ако хората не те следват, значи това, което си направил, не си е струвало. Хубаво е, че хората надскачат границите на своите възможности.



Снимка: twitter.com/nimsdai


Има слухове, че някои клиенти са качвани с хеликоптер директно в някой от височинните лагери и изкачването на върха за тях започва от, да речем, Лагер 2. Вярно ли е това?

Ако това се прави, аз не бих го приел за изкачване. За мен изкачването важи от Базовия лагер до горе и обратно. Моите клиенти правят така.


Имате някои ВИП клиенти, като например принцесата на Катар. Правите ли уговорки с другите екипи, за да може ВИП-клиентите да се качват първи на върха или нещо подобно?

Асма е най-силният човек, когото съм водил в планината. Много е бърза. Изкачи Денали за 4 дни, Манаслу - без допълнителен кислород, после стъпи и на Канчендзьонга. В моята фирма всеки клиент си има личен шерп, който се изкачва със скоростта на клиента. Няма значение дали си ВИП, или не. Който се е аклиматизирал, атакува върха първи. Освен това, някои клиенти имат по двама шерпи, което прави изкачването още по-бързо, затова и те са първи на върха. Но няма такъв график, такова правило - ВИП клиентите да имат право да се качат първи.


Тази година имаше близо 500 пермита за Еверест, 13 смъртни случая и четирима изчезнали. Видяхме видеоклипове с натрупани отпдъци след експедициите, замърсяването е много голямо. Разбирам, че това са свежи пари за непалската икономика, но не рискувате ли твърде много? Не само живота на хората, но и околната среда?

Не мисля, защото колко души изкачват Мон Блан всеки сезон - над 6000. Виждате каква е разликата от 500 до 6000, при това Мон Блан е малък, а Еверест е огромен, така че има капацитета, просто това изисква много добро управление. Например, този сезон екипът шерпи се опита да фиксира парапетите доста рано, за да имат хората достатъчно дълъг прозорец от време за опити за изкачване на върха. Отпадъците не са от вчера там, не са само от тази или от миналата година. Еверест се изкачва от 70 години. Опитваме се да го изчизстим, но това отнема време. Единственият начин да намалим отпадъците е да повишим информираността и всеки да се включи в това. Ще отнеме време, но ще го почистим. Винаги има накъде да се правят подобрения, които да променят обстановката.



Снимка: Фейсбук страница на Нирмал Пурджа


Освен замърсяването, условията в планините се влошават и заради затоплянето на климата - повече лавини, повече цепнатини. Какво е бъдещето на високите върхове?

Ако не променим нещо сега, ако не поемем своята отговорност да спрем затоплянето на климата, ще трябва осемхилядниците да бъдат изкачвани със скално катерене.


Умеете да мотивирате хората, но какво правите с недостатъчно подготвените клиенти - така, че да не губят мотивацията си, но и да не се излагат на прекомерен риск?

Много е трудно да управляваш хора. Те прекарват в Базовия лагер по месец, някои имат изкачени един или два осемхилядника и искат да са лидери. Имайки опит от 35 експедиции на над 8000 м, не ти се иска да кажеш за нещо, че е невъзможно, винаги ги насърчавам, но е много, много трудно да ръководиш хора.


Всеки ли може да изкачи осемхилядник?

Всеки може, стига да няма медицински противопоказания. Въпреки че сме имали клиентка с множество усложнения и с астма, но успяхме да я качим на Еверест и да я свалим обратно долу. Преди човек да опита осемхилядник, е добре да е изкачил някой седемхилядник, за да провери височинната си поносимост, а също може да опита с някой по-лесен осемхилядник - Манаслу или Еверест.


Пурджа в България

Снимка: Издателство "Вакон"


Относно първото измно изкачване на К2 - изглеждаше като преломен момент за непалците. Като че ли искахте да покажете, че не сте просто носачи и помагачи на чуждестранните клиенти, но истински алпинисти...

Ние сме най-добрите в света. Това е безспорно. Мисля, че всичко това - от "14-те върха" до зимното изкачване на К2, доведе до подобна промяна. Дори Кристин Харила, всички се изкачват с шерпи и са водени от тях. Винаги съм искал да бъда честен, да казвам нещата такива, каквито са. По отношение на осемхилядниците непалските алпинисти са най-добрите и това го доказваме непрекъснато.


Това ли беше причината да организирате съвместното непалско изкачване на К2?

Да, знаете, че дотогава никой непалец не беше правил зимно изкачване на който и да е осемхилядник. Не, защото нямахме способностите, а защото не се нуждаехме от това, то нямаше смисъл, но после осъзнахме колко важно беше това, така че отидохме и го направихме. Не можем да се катерим като Алекс Хонълд или като други катерачи и алпинисти, които изкачват в алпийски стил шестхилядници и седмхилядници. Има много по-добри алпинисти от Европа, от Америка и от къде ли не по света. Но на осмехилядниците няма по-добри от нас.


Пурджа и Мингма Джи

След изкачването на К2. Снимка: Фейсбук страница на Нирмал Пурджа


Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

---

* Впоследствие беше обявено, че, както повечето хора, Пурджа не е бил на най-високата точка на два от тях - Манаслу и Дхаулагири, които той изкачи по-късно, през 2021 г. Това удължи рекорда му на 2 години. Предишният беше на корееца Ким Чанг-хо, който през 2013 г. завършва Хималайската корона за 7 години, 10 месеца и 6 дни.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Шабан Мустафа - трикратен златен медалист от Мадейра

Екстремните спортове 9 - 13 май 2024

Шабан Мустафа постигна тройна победа на Европейското първенство по планинско бягане за ветерани на остров Мадейра, Португалия. 46-годишният Шабан стана първи в късата дистанция - 8,9 км, във вертикалния километър във възрастовата група 45+ и в най-тежката дисциплина - 33км, с 2000 м положителна денивелация, където финишира с време 2:55:39 ч...

публикувано на 13.05.24 в 09:16

12.05.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 11.05.24 година 

публикувано на 12.05.24 в 08:15
Щремфел на връх Еверест

Андрей Щремфел: За Еверест бяхме готови да си жертваме пръстите, само и само да изкачим върха

Преди българските алпинисти през 1984 г. най-трудният път към Еверест - Западният гребен, е преминат цялостно от едва двама души. Словенците Йерней “Нейц” Заплотник и Андрей Щремфел са част от експедиция от тогавашна Югославия. И двамата са явления в алпинизма, но Заплотник загива при лавина 4 години след Еверест, докато се опитва да..

публикувано на 09.05.24 в 18:25

Проект "Нови идеи, нови възможности" започва Съюзът на народните читалища

Проект "Нови идеи, нови възможности" започва през тази година Съюзът на народните читалища, съобщи председателят на организацията проф. Николай Дойнов на пресконференция  по повод предстоящия празник на Народните читалища - 24 май. "Този проект има за цел да генерира нови идеи, които да се впишат в реалността, която предстои при..

публикувано на 07.05.24 в 18:23

Западният гребен на Еверест в неговата цялост - вече 40 години никой не си поставя тази цел след успеха на българите

Много е писано и говорено за първата национална експедиция до Еверест през 1984 г., когато петима българи изкачват върха по Западния гребен. Правени са много анализи, но в историята на алпинизма, а и в историята въобще, понякога истината излиза наяве десетки години по-късно. Или поне - части от нея. Преди година един от изкачилите..

публикувано на 06.05.24 в 13:22

05.05.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 05.05.24 година.

публикувано на 05.05.24 в 08:15
Варошкин по

Екстремните спортове 28 април - 4 май 2024

На първи май българският катерач и сертифициран (IFMGA) алпийски гид Виктор Варошкин стана вторият човек в света, преминал маршрут от най-високата категория в драй тулинга D16 в чист (DTS) стил . Става дума за катерене на скала със сечива и с обувки с котки, а линията “Parallel World” се намира в огромната пещера Tomorrow's World в сърцето на..

публикувано на 04.05.24 в 12:34