Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Игов: Целият смисъл на образователната система трябва да се промени

Снимка: Таня Милушева

Целият смисъл на образователната система трябва да се промени, каза пред БНР психологът Иван Игов. 

"Има една теория, според която на 15-20 години се сменят основно обществените стереотипи и нагласи и поради тази причина можем да говорим за появата на ново поколение, свързано с технологии и всякакви други неща. В края на 90-те години се появи поколението Z. Сега вече е поколението алфа. Това са дигитални поколения. Те са възпитавани и развивани по съвсем различен начин отколкото ние и поради тази причина те са различни. Разликата е в начина на учене и възприемане на света", обясни той в интервю за предавато "Хоризонт до обед".

По думите му децата мислят по различен начин и учат като пъзел:

"Взимат различна информация от заобикалящия ги свят, най-вече от дигитални източници, и ги подреждат като пъзел, но спрямо своите потребности и спрямо своите нагласи, т.е. те създават един собствен свят и на базата на това учат. Няма какво да направим, такъв е светът, не можем да изхвърлим дигиталната ера и да се върнем отново към ерата на учебниците и тетрадките". 

Необходима е коренна реформа в цялата система и в много страни по света тя вече се прави, подчерта психологът.

Един изпит закрепостява децата и ги вкарва в един коловоз, изказа мнението си Иван Игов по отношение на националното външно оценяване след 7-и клас. 
"Какво мери този изпит? Ако мери знания - то тогава къде са доказателствата за това? Има специални въпросници, тестове, те се мерят на валидност и надеждност за това какви са знанията. Има цял център към Министерството на образованието - там са едни и същи хора вече от 20 години сигурно, пробутват едни и същи изпити и най-често слагат критериите, след като са направили резултатите, за да могат някак да се вместят в нещата. Университетите искат хора, които могат бързо да овладяват нова информация и да я прилагат правилно", коментира психологът. И попита:

"Ние какви точно изпити правим - не знам. И защо го наричаме външно оценяване, като системата мери сама себе си? Аз ако реша да се премеря себе си, разбира се ако трябва да се направя по-добър - ще си вдигна резултатите, ако от това зависи заплатата ми - ще го направя. Има съвсем ясни правила за това как се правят отделните видове тестове. Тези тестове не се правят по никакви правила и са без критерии - те се слагат след изпитите".

В света всичко под 50% се смята за неиздържан изпит, подчерта той. Изцяло трябва да се прегледа и реформира този въпрос. Според него с това трябва да се занимаят хора, които разбират от психодиагностика

"Всичко останало е непрофесионално от хора, които нямат никакви знания за това какво правят". 

Всичко трябва да се ревизира, да се вземе онова, което досега е работило, и да се надградят нещата с научни методи, смята Игов. 

НВО е еднократен изпит, отбеляза психологът и добави, че може да се случи така, че в този ден да не се чувстваш добре. 

"След този изпит те набутат в едно училище, в което не искаш, какво правиш след това?".

Според него трябва да се даде възможност на децата и на образователната система да бъдат по-гъвкави

Като друг проблем Игов посочи, че 90% от младите учители бягат от училище

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МВнР призова българите в Иран незабавно да напуснат страната

Министерството на външните работи призовава българите в Иран незабавно да напуснат страната заради нарастващото напрежение в региона. От ведомството препоръчват на сънародниците ни да се придържат стриктно към инструкциите за сигурност на местните власти, редовно да се информират за обстановката, да избягват военни обекти или струпване на..

публикувано на 03.10.24 в 10:12

Младите българи излизат от дома на родителите си на 30. Защо?

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, или 4 години след средното за ЕС, сочат данните на Евростат за миналата година. Сънародниците ни се нареждат след връстниците си от Хърватия, Словакия и Испания и делят четвъртото място с младите италианци. Средната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно..

публикувано на 03.10.24 в 06:38
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България . Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването  "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи": "Българският младеж е оптимист за развитието на България, оптимист за..

публикувано на 02.10.24 в 16:48

Има по-голяма чувствителност към насилието над жени, но случаите растат

" Има по-голяма чувствителност сред обществото, че насилието над жени е съществен проблем . Последните социологически изследвания показват, че 84% от българите смятат, че имаме сериозен проблем, конкретно и с домашното насилие. За жалост обаче случаите продължава да нарастват. Има 50% ръст на новообразуваните досъдебни производства ". Това заяви..

публикувано на 02.10.24 в 10:52

Около 25% от българите вземат бързи кредити, малко над 1/5 спестяват

73% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след средата на 2021 г. Това регистрира социологическо проучване на агенция "Тренд", извършено по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).  "Правилната форма означава първо да платим на бъдещото себе си, чак тогава да харчим остатъка. При..

публикувано на 02.10.24 в 09:13

Кампания: Агресията в училище може да се преодолее със спорт

Със спорт може да се преодолее агресията в училище. Това е посланието на кампанията на Държавната агенция за закрила на детето "Бъди смел, бъди добър". Б ългарски олимпийци се включиха в инициативата в столичното 140-то училище "Иван Богоров". Ивет Горанова е част от кампанията. Какво по-добре от час по физическо, ако упражненията ти ги води..

публикувано на 01.10.24 в 11:35

"В Северна България – от Видин до Русе, няма никой". Лицево-челюстните хирурзи са на изчезване

Специалността лицево-челюстна хирургия у нас е в криза. За това алармира д-р Лиляна Димитрова, специалист с 40-годишен стаж. "Останаха малко. Вероятно работещите са не повече от десетина. Всички останали вече са пенсионери ", пояснява д-р Димитрова пред БНР. Специалността е в криза . Точките, в които са достъпни подобни специалисти, са..

публикувано на 01.10.24 в 06:59