Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергана Хрисчева: Пожелавам си още уникални срещи в подкаста - "В центъра на системата"

3
Гергана Хрисчева - награда за Подкаст на годината на шестото издание на конкурса „За чиста журналистика Web Report" на Dir.bg

"За мен тази награда е сбъдната мечта", сподели за "Нощен Хоризонт" журналистът от БНР Гергана Хрисчева, която спечели специална награда на журито за Подкаст на годината на приключилото неотдавна шесто издание на конкурса „За чиста журналистика Web Report" на интернет портала Dir.bg, на който Българското национално радио е медиен партньор.

Гергана Хрисчева с награда за Подкаст в конкурса "За чиста журналистика" - Web Report

Отличието беше връчено за епизода -  „Трансплантирани за трансплантациите: Държавата абдикира!“ от авторския подкаст „В центъра на системата“ – поредица от епизоди на дългогодишният журналист и здравен репортер в програма „Хоризонт“ на БНР - Гергана Хрисчева, която понастоящем e автор и редактор в дирекция "Дигитални програми".

Хрисчева има още два авторски подкаста - тематичният подкаст - "Кожа и слънце" и подкастът, посветен на пандемията от Covid - 19 - "Covid ваксините", който също спечели отличие на конкурса "В името на живота - Даниела Сеизова" на Федерация Български пациентски форум.

Журналистът от БНР Гергана Хрисчева отличена с престижна награда 

Гергана Хрисчева: Казусът с детската болница продължава да ме вълнува

Подкастът на БНР "В центъра на системата" разказва пациентски истории, търси отговор на въпросите по различни казуси от здравната ни система, представя важните теми на здравеопазването от гледна точна на пациента.

"Искам специално да благодаря на "Нощен Хоризонт" и на Кармен Манукян, за доверието и отношението към толкова важните теми в здравеопазването, които се стремя да разнищвам във вече над 70 епизода от подкаста "В центъра на системата".

Конкурса „За чиста журналистика Web Report

БНР има над 30 аудиоподкасти в най-разнообразни сфери от култура до икономика и това е огромно богатство за националната медия. Аудиоподкастите са хит в Европа, във Великобритания, в САЩ. Най-голямото предимство на аудиоподкастите е, че те могат да бъдат слушани навсякъде, по всяко време, докато шофирате, докато си почивате и вършите обичайните си дейности.

Всъщност подкастите затова са толкова разпространени в държави, в които на хората им се налага с часове да пътуват до работа и обратно до домовете си.

Когато решавахме какъв да бъде подкаста след този, който беше конкретно посветен на пандемията - "Covid ваксините" във време, когато хората се нуждаеха от точна, проверена и най-нова информация за болестта и за ваксините, и който чрез БНР даде точно такава информация на широката общественост, се спряхме на здравен подкаст, който максимално широко да представи проблемите и успехите в здравеопазването.

Така се роди авторския подкаст „В центъра на системата“ - с лице, обърнато към пациената - пациентът в центъра на системата, разказа още Гергана Хрисчева.

Вече имам обратна връзка от много от пациентски групи, които слушат и споделят мнение - критики или похвали за епизодите в подкаста, благодарение на разпространението в социалните платформи на БНР.

А как се прави един успешен подкаст - след основната концепция и заглавие, темите трябва да бъдат уникални и не е нужно да следват потока на актуалната журналистика.

Те трябва да бъдат достатъчно добре представени чрез възможно най-много гледни точки от компетентни събеседници, които са доказали се професионалсти в своята област, що се отнася до здравеопазването, какъвто е моят подкаст.

Защото всяка невярна информация в медицината може да доведе до заблуди в обществото. А БНР е на висотата да представя качествена информация и чрез своите подкасти.

Видеоподкастите, които БНР започна също да развива, са още една стъпка към разнообразна и общестено полезна информация през дигиталното съдържание на БНР, съдържание, което може да се гледа след една, две или пет години, каквато е идеята на всеки добър подкаст.

Кои са най-слушаните подкасти по света, научих от моя събеседник, той беше и мой ководещ в едни от епизодите, посветени на сърдечните заболявания - младият кардиолог от болниац "Лозенец" д-р Петър Илиев, който освен, че е безкрайно отдаден на пациентите си, е и голям почитател на световните подкасти, както и на "В центъра на системата". Кой желае да нучи повече за това какво слушат лекарите в сводобното си време, нека си припомни епизода с д-р Илиев:

Д-р Петър Илиев и кои са най-слушаните здравни подкасти по света

Д-р Петър Илиев и Гергана Хрисчева

А кой беше най-отговорният ми епизод - този с колегите ми здравни журналисти, с ководещ доц. Антон Тонев.

Здравните журналисти за здравеопазването – с ко водещ доц. Антон Тонев

Любимият ми подкаст, един от любимите - разговора за щастието в навечерието на Коледа с доц. Михайл Околийски.

Доц. Михаил Околийски: Щастието е в малките неща

Но всички мои гости и всички, замесени в тези 74 епизода на подкасата заслужават това отличие, изтъкна още Хрисчева за БНР.

"Тъжното е, че дори след пандемията ние не разбрахме сякаш колко много имаме нужда един от друг. А агресията и неудовлетворението в здравеопазването са толкова много, защото обществото сякаш не разбира, че има и нелечими болести, че лекарите не са Бог, че и те са като нас и когато няма доверие, няма и развитие, няма добри резултати.
 Ние не понякога сякаш не стъпваме на здрава логика и изпадаме в емоции и наблюдавам, че последните години и лекарите се умориха да обесняват какво трябва да става, а пък то все да не става...

Загуби се и възможността да имаме реална статистика в здравеопазването, по ред причини, а когато няма актуални и точни база данни, не могат да се очертават мерки, нито стратегии за развитие, нито да се вземат правилните решения в здравеопазването.

А иначе си пожелавам още уникални срещи в подкаста - "В центъра на системата"!, обобщи журналистът от БНР Гергана Хрисчева.


Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Художникът Стойко Гъгъмов рисува портрети на известни личности на морските скали

Родом е от Асеновград, но живее в Пловдив. През лятото отсяда в Приморско.  Можете да го срещнете и в Китен или в Созопол, където е изрисувал скалите край морето с портрети на известни артисти и личности. Той е художникът Стойко Гъгъмов, който често рискува фасади на училища и общини без да взима пари за труда си. Знаят го и на остров Тенерифе, където..

публикувано на 04.08.24 в 08:24

Предизвестената смърт и случайното безсмъртие на културните феномени през очите на учен и дете

Как се раждат и умират културните феномени? Феномени ли са или просто продукти като наскоро загиналото легендарно ICQ? На 28 години платформата за съобщения, която някога ползвахме активно, официално умря. Разработчици се опитаха да реанимират месинджъра като предложиха на хората регистрация на старите акаунти на неофициален сървър, но..

публикувано на 30.07.24 в 17:40
Станислава Пирчева и Павлина Павлова

"Тервел - спасителят на Европа" - за славното минало на българите и поуките за днешния ден

Българската история е тема, която ни е близка и винаги ни вълнува. В "Нощен хоризонт" говорим за историята като урок и поука за днешния ден , в разговор с интересни събеседници и техните гледни точки. В един увлекателен и документално истинен разговор, писателката Павлина Павлова ни пренася в славното минало на България и разкрива нови и..

публикувано на 30.07.24 в 14:48
Анатоли Джоков в действие.

Олимпийски брейк в "Изотопия"

"През последните години брейкът стана доста масов затова и хората, които ръководят Олимпийските игри решиха да го включат в програмат, за да може повече млади хора да се включат. Брейкът винаги е бил атрактивен, интересен и неограничен. Може би това е една от причините тези хора от Международния олимпийски комитет да решат да го включат."..

публикувано на 29.07.24 в 19:22
Милко Клайнер

Олимпийската история на Русе и защо тя започва с колело?

До 11 август светът ще е Олимпиада и вниманието на всички ще е насочено към новите върхове на човешкия стремеж за по-бързо, по-силно, по-точно. Русе има своята олимпийска история и тя е украсена със злато, сребро и бронз, донесени през годините от кануистът Иван Бурчин, скачачът Христо Марков, стрелецът Таню Киряков и борците Валентин..

публикувано на 29.07.24 в 14:01
Якоб ван Бейлен

Световният колекционер на килими има 850 старинни български килима

Нидерландец, живеещ от десетина години във Велико Търново , колекционира български килими и мечтае да създаде Национален музей на българското килимарство .  Якоб ван Бейлен има 850 старинни български килима от 18-и до 20-и век. За него казват, че е к олекционерът с най-много килими в света , определят го и за по-българин от българите,..

публикувано на 29.07.24 в 10:27

Национален парк "Пирин" - богатство за (пре)откриване

В момента и чак до сепември Пирин е  най - посещаваната планина, предупреждава Георги Икономов. " Местата, които са най-натоварени в Пирин през лятото, това са заслон "Спано поле" и "Тевно езеро" . "Тевно езеро" е много мистично място, посочва Икономов и обяснява, че до него може да се стигне по различни маршрути. "Хората в планината..

публикувано на 28.07.24 в 21:13