Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За основните астрономически явления в новата книга - „Гид на любителя астроном 2023“

Пенчо Маркишки затова как бие сърцето на слънцето и увеличават ли се слънчевите петна

3
Лятното небе е от Обсерваторията в Рожен
Снимка: Личен архив

Настъпи астрономическото лято и в деня на лятното слънцестоене, най-дългият в годината, разказваме за основните астрономически явления.

"Лятното слънцестоене е времето, когато слънцето се издига най-много над небесния екватор и осветява на-добре северното полукълбо на земята, най-перпендикулярно падат неговите лъчи там и това дава тлакък климатът да се затопли и да настъпи лятото", разказа за "Нощен Хоризонт" Пенчо Маркишки, физик от Националната астрономическа обсерватория Рожен при БАН.

Пенчо Меркишки

"На този ден слънцето огрява дъната на кладенците в градовете, които се намират на тропика на Рака или стълбовете не хвърлят сенки - това е слънцестоенете и от този ден нататък денят започва да намалява бавно, но само с по няколко секунди на ден, като това се ускорява и темпът става по-бърз през есента...

Слънцето излъчва светлина, която не топли, виждаме я всеки ден, но освен това слънцето излъчва радиосигнали, други видове лъчения късовълнови, в ренгена, в гамалъчени, които обхванати с определени сензори на космически апарати, могат след това да бъдат преобразувани в различни звуци, да бъдат чути или пък да бъдат превърнати в диаграми, така че можем да чуем как бие сърцето на слънцето..., сподели още за "Хоризонт" Пенчо Маркишки.

Преслав

"На всеки 11 години слънцето си обръща полюсите, слънчевата активност се променя и по неговата повърхност се виждат все повече слънчеви петна...Това бележи симптом, че в слънчевите недра има още неизучени процеси, поясни още физикът.

Основните на астрономически явления са залегнали в новата му книга „Гид на любителя астроном 2023“

"На 3 юли ще е най-ниското луностоене, тогава Луната ще е в Стрелец, като е интересно, че Луната през лятото е ниско до хоризонта, докато през зимата и около 22 декември Луната стои най-високо в хоризонта, на 70 - 75 градуса над южния хоризонт, преминавайки през съзвездието Бик, разаказа още ученият.

Пенчо Маркишки е роден през 1970 г. в Шумен. Неговият интерес към астрономията датира от ранните му ученически години и през 1985 г. става повод да започне да практикува фотография и астрофотография. През студентските му години в Шуменския университет астрономията и оптиката остават негови приоритетни области, а първата му професия „Контролно-измервателни прибори и автоматика“ му помага в конструирането на оптични прибори. Така се появяват първите негови стационарни и преносими инструменти за фотографски астрономически наблюдения.

Пенчо Маркишки е автор на много публикации в национални и чужди научнопопулярни издания, посветени на оптиката, астрофотографията и астрономията. От 2008 г. работи като оптик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН. По-късно постъпва на работа и в катедра „Астрономия” към Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Биляна Дудова ще се бори на репешажите за бронза

Биляна Дудова ще участва на репешажите за бронза в категория до 62 килограма за жени от турнира по борба на Олимпадата в Париж, след като победилата я по-рано на четвъртфиналите Ирина Коляденко от Украйна надви трикратната световна шампионка и сребърна медалистка от Токио 2020 Айсулу Тинибекова от Киргизстан на полуфиналите. Коляденко взе реванш срещу..

публикувано на 09.08.24 в 21:46

Проф. Теодора Чамова: След вдишване на райски газ човек може да загуби съзнание

Употребата на райски газ преди шофиране е опасна, тъй като може да наруши концентрацията и да доведе до пътни инциденти – това разказа в интервю за предаването „Хора, пътища, автомобили“  проф. Теодора Чамова от Клиниката по нервни болести в университетската Александровска болница. По думите й през последните 10 години този газ все по-често..

публикувано на 06.08.24 в 13:34

Ваня Стайкова: Здравословният секс е антидот на болестите

„Около 70 процента от гледаемостта на темите в канала „Попитайте Ваня“ идва от мъжката аудитория. Мъжете се интересуват най-много от теми за потентността, ерекцията и какво харесват жените в секса“. Това разказа в интервю за предаването „Летни нощи“ по Хоризонт Ваня Стайкова, приложен психолог и създател на Youtube канал за междуличностни и..

публикувано на 06.08.24 в 09:56

БДЖ между миналото и бъдещето

Така рекламираният влак София – Бургас пътува 5.55 часа. Според разписанието на БДЖ от 1973-74 г. същият влак по същия маршрут се е движел за 4.40 часа – с онази техника, в онези години, а това е съществена разлика. Това коментира пред БНР експертът по управление и цифровизация на железопътния транспорт Людмил Иванов. Т. нар...

публикувано на 30.07.24 в 11:11
Боян Благоев

Боян Благоев - варненецът общински змиеловец, който се страхувал от змиите

Боян Благоев е единственият в страната общински змиеловец , заема тази длъжност от 4 години, има и лиценз за дейността от МОСВ. Той е родом от Лом, но от 30 години живее във Варна.  " На сезон хващам между 5 и 8 пепелянки, като сега улових такива в Аксаково, Виница, на сметището във Въглен, каза за "Рано в неделя" Благоев по повод увеличения..

публикувано на 29.07.24 в 13:32

Граждански протест в подкрепа на саудитски дисидент от центъра в Бусманци

Граждани се събраха пред пред Административния съд София – град с настояване да бъде освободен саудитският дисидент Абдулрахман ал-Халиди. Причина за протеста е отказ на Държавната агенция за бежанците да го освободи от безпрецедентното му задържане в центъра за мигранти в Бусманци в продължение на почти 3 години, макар Върховният..

публикувано на 25.07.24 в 11:01

На винен пикник край Искъра

Живописното врачанско селце Люти брод е изходна точка на маршрути за винен туризъм, организирани от "Веселите винари". " В нашия край може да се развива прекрасен винен туризъм , тъй като природата е дала, дала, та не е спряла. Както за вина, така и за история, култура, традиции, природни забележителности. Това е миксът, който прави един..

публикувано на 22.07.24 в 14:12