Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драмите пред НЕкоалицията. Какви ли още обрати ни чакат?

Снимка: БГНЕС

Откакто е сформирано това правителство, то непрекъснато е в състояние "пред разпад". И въпросът е не дали, а кога, според прогнозите на неговите лидери. 

Засега корабът се клатушка, удрян от вълни политическо его, но някак крета.

Първият по-сериозен трус дойде в края на миналата седмица, когато от ПП-ДБ се разсърдиха заради три неща - отказ на техният правосъден министър Атанас Славов да бъде изслушан в Правна комисия, отхвърлянето на проекта им за промени в Антикорупционната комисия и внесената процедура за правила за избор на управители на БНБ, Сметната палата и Здравната каса. Последва размяна на реплики – Кирил Петков и Бойко Борисов:

"Няма как да продължи и да има политическа стабилност и дълголетие този парламент и това правителство, ако ГЕРБ продължават с плаващите мнозинства, така че ние едва ли не да сме като смокинов лист отпред, а те отзад за важните неща за обществото да си ги прокарват с други мнозинства", каза Петков. 

Борисов отговори: "Мразя такива сравнения - смокинови листове. Някак малко отиваме все в една такава сфера, която не ми е интересна. Назначиха си министри, премиери. Нарушиха всичко. Дадохме им мандата. Сега от кое искат да ни лишат?".

Последва бойкот на пленарното заседание. Кирил Петков:

"Тази сутрин групата на ПП и ДБ няма да влезе в зала".

Христо Иванов се закани: "Нека никой не си мисли, че ще има в България правителство-параванче с нашата подкрепа".

Ответната реакция на Бойко Борисов: 

"Излиза, че ни плашат, че ще падне правителството. Ако искате пак служебно правителство на Радев, свалете го. Аз няма да сваля правителството". 

И отправи контраобвинения: "Никой от вас не се съмнява, че ротация няма да има".

Последва ултиматум – готовност за радикални действия, ако от ГЕРБ не се подпишат под документ със 7 условия – сред тях обсъждане на назначенията в регулаторите, довършване на съдебната реформа, промени в Изборния кодекс и в службите, че дори и обща позиция за референдума на "Възраждане" срещу въвеждане на еврото.

"При неизпълнение на тези 7 гаранции, ние ще поискаме оставката на това правителство", каза Кирил Петков.

От ГЕРБ дойде контраидея: "Да се напише коалиционно споразумение, където да се реши всичко".

Така завърши седмицата и подкарахме новата. Три дни срещи, които започват и завършват по един и същи начин – документът ни е по-добър от документа ви, подпишете нашия. В арсенала влезе и личната кореспонденция, родила термина за управляващата НЕкоалиция – сглобка.

В понеделник – два часа и половина разговори в парламента, включително с ДПС за конституционните промени. Резултатът – разминаване. 

Вторник – нова среща, този път лидерска. На влизане от ПП-ДБ звучаха бодро. Резултатът от новите два часа и половина преговори е, че трябва да преговарят регулярно.

С поемане на отговорност за местните избори, издигайки свой кандидат за кмет на София – Васил Терзиев, който освен да гради детски градини и инфраструктурата на кварталите, си постави цел да остави в миналото "18-годишното кално управление на ГЕРБ", което разгневи Борисов и в сряда беше направена крачка назад:

"Колкото по-бързо забравим вчерашната среща, толкова по-добре. Тя не произведе нищо, освен още една нова разделителна линия".

Все пак и ГЕРБ отбелязаха точка – Брюксел одобри именно техният кандидат – Илиана Иванова, за еврокомисар на мястото на Мария Габриел.

На този фон ротационните премиери Денков-Габриел уверяват през ден:

"Ако процесите не вървят, ще си подам оставката", предупреди Денков. Същото дойде и от Мария Габриел.

Въпреки кавгите разговорите за промени в Конституцията вървят, в тях неизменно участва ДПС, чийто виден представител Делян Пеевски вчера също направи крачка:

"Правя крачка назад в името на България и Конституцията, защото промените са неотложни".

И пак въпреки уверенията, че срещи за промяна в Конституцията ще бъдат проведени и с други партии, такива досега не е имало, а в изявленията на останалите в парламента – "Възраждане", БСП и ИТН, твърдят, че и покани не са получили. Вместо това вчера всички се обединиха срещу "Възраждане". Повод стана пост във Фейсбук на лидера на формацията Костадин Костадинов. За пръв път в историята ни заради пост в социалната мрежа се стигна до специално изявление в МС. На премиер и двама министри – на вътрешните работи и на правосъдието. 

Сега на дневен ред е бюджетът – със заложен 3 % дефицит, с 8,7 на сто инфлация, 12% ръст на пенсиите и МРЗ без увеличение. Остава ни да проверим дали управляващите ще се разберат поне за държавната план-сметка.

Впрочем вчера се разбраха – с гласуване „въздържал се“ депутатите от ПП-ДБ не допуснаха в зала да се гледа имунитета на Бойко Борисов. Иронията е в това, критикуваха "Възраждане" и ги причислиха към скрито мнозинство заради тяхно гласуване „въздържал се“ за избора на Пеевски за член на Конституционната комисия. Какви ли още обрати ни чакат?

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Еленков: Има контрол върху пожара край Свиленград

Има контрол върху пожара. Локализирани са отделните огнища и се наблюдават постоянно от пожарната. Екипите са на място.  Това заяви пред БНР Георги Еленков - председател на Общинския съвет в Свиленград.  Той увери, че няма риск за хората и населените места . " Горят само и единствено малка част гори, останалото са храсти, треви и..

публикувано на 16.07.24 в 10:10

Общините не са готови да въведат новия модел на таксата за битови отпадъци

Няма как общините да направят тази грандиозна реформа сами, подчертава Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ). "До момента общините са изцяло сами в този процес . Държавата е заета само със себе си. Няма никакво отношение към тази огромна трансформация в българската икономика . Цялата..

публикувано на 16.07.24 в 10:06

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията . Това обаче става при определени условия и след преминаването на първоначална военна подготовка , защото засега военната професия е една от трите регулирани.  Таня, Димитър, Георги, Стоян са част от многото студенти на Висшето училище по телекомуникации и пощи. Със специалността, която учат..

публикувано на 16.07.24 в 09:41

Огън и вода - къде са слабите ни места в борбата с пожарите?

Водата в България е неправилно управлявана , заяви пред БНР Георги Стоянов, председател на Българския фермерски съюз. Основният проблем е напояването , изтъкна той за недостига на вода за земеделие. Изваляването в Румъния се прави с български специалисти . Водещи държави го правят и има резултати. Стоянов призова МЗХ да прояви..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Д-р Камен Николов, БАБХ: Конопените семена, маслото и брашното от тях са разрешени за влагане в храни

На витрината на магазин в центъра на София са изложени кексчета и бисквити с череп и знака на канабис на опаковката. За това сигнализираха слушатели на БНР.  Това става на фона на случката от миналата седмица, когато в болницата в Плевен попаднаха малки деца, яли бисквити с опасни, забранени съставки. Досъдебно производство по случая с децата в..

публикувано на 15.07.24 в 09:47
Радиотелевизионната станция на връх Ботев

Радиотелевизионната станция на връх Ботев работи 24/7

" Радиотелевизионната станция на връх Ботев е изцяло проектирана за радиорелейно телевизионно разпръскване в национално значение. От тук се излъчват програмите на БНР - "Хоризонт" и "Христо Ботев" и на националните телевизии , каза за "Пътувай с "Хоризонт" началникът на станцията Рангел Добрев . Второто издание на новото предаване на програма..

публикувано на 15.07.24 в 08:58

Екстремни жеги до четвъртък. След кратко захлаждане през уикенда - нова порция горещини

Екстремно високите температури ще продължат до четвъртък. Това предупреждение отправи климатологът Симеон Матев, главен асистент в Геолого-географския факултет на СУ. Очакванията са най-високите стойности да достигнат 42-43 градуса , посочи той. През уикенда има условия за валежи с гръмотевични бури . Може да се наблюдават и т.нар...

публикувано на 15.07.24 в 08:45