Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 1400 души се подписаха за оставката на директора на Народния театър

| Интервю
Десислава Каменова
Снимка: Силвия Великова

Мандатът не е безусловен, заяви пред БНР Десислава Каменова - инициатор на подписката с искане за оставката на директора на Народния театър "Иван Вазов" Васил Василев. До момента вече има 1399 подписа под тази петиция, а адресат на исканията е новият министър на културата Кръстю Кръстев.

"Това предложение, което внесох на 20 юли в деловодството на Министерството на културата, съдържа тази онлайн подписка с подписите, които до момента са събрани, както и едно предложение, в което са разписани правните аргументи и юридическите основания. Ние правим предложение - първото е той да бъде помолен от министъра да подаде оставка. И алтернативно - ако той не подаде оставка, да бъде образувано дисциплинарно производство и неговият договор да бъде прекратен заради несправяне с работата и уронване престижа на Народния театър. Той каза, че до края на лятото ще имаме резултат", обясни тя в интервю за предаването "Преди всички".

Безучастието е по-опасно и от бездарието, отбеляза Каменова. 

Тя припомни, че преди да бъде формулирана тази аргументация и тази подписка с това конкретно искане, е имало предхождаща онлайн петиция, която е призовавала от името на зрителите още в началото на конфликта ръководството на театъра да запази постановките на Явор Гърдев и Александър Морфов

"В тази петиция хората се обединиха около молбата да се оттеглят замесените в този скандал и да дадат предимство на творческия екип и таланта. Благодарихме на директора за положените усилия и съжалихме за така стеклите се обстоятелства. Нашето искане беше просто очакване на новите постановки на тези режисьори. Ние не сме искали по никакъв начин да се конфронтираме и да внасяме допълнително напрежение. В този конфликт забравихме най-важните - зрителите". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Германски съд определи за правилно поставянето под наблюдение на "Алтернатива за Германия"

Федералната служба за защита на Конституцията - германското вътрешно разузнаване, с право е поставила крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" под наблюдение заради подозрения в екстремизъм. Това постанови днес административният съд в Мюнстер и отхвърли жалба на опозиционната партия. С решението на съда в Мюнстер днес беше потвърдено и..

публикувано на 13.05.24 в 20:56
Първан Дангов, кмет на Дупница

Повдигнаха обвинение на кмета на Дупница за закани срещу шефа на полицията в града

Районната прокуратура в Кюстендил повдигна обвинение срещу кмета на Дупница Първан Дангов за отправени закани към и.д. началник на дупнишката полицията Йордан Зарев и семейството му, съобщиха от Районната прокуратура. За закана към длъжностно лице Наказателният кодекс предвижда до 5 години затвор. Случаят е от средата на март тази година,..

публикувано на 13.05.24 в 20:25

МЗХ стартира информационна кампания за директните плащания на фермерите

Министерството на   земеделието и храните (МЗХ) започна от днес информационна кампания  в цялата страна във връзка с кампанията по подаването на заявления за подпомагане на фермерите. Заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева поясни в Ловеч, че фермерите ще бъдат запознати с промените в наредбите, които обезпечават..

публикувано на 13.05.24 в 20:09
Елена Алексиева

Фонд "13 века България" се извини заради случая с романа "Вулкан" на Елена Алексиева

Ръководството на Националния дарителски фонд "13 века България" се извини за гафа с конкурса "Роман на годината", който спечели Елена Алексиева за творбата си "Вулкан", но която в събота обяви, че няма да приеме наградата. Причината - редакторът на романа ѝ доц. Борис Минков е бил част от журито. От фонда твърдят в официална позиция, че доц...

публикувано на 13.05.24 в 19:55

Пореден протест на кръстовището на ул. "Фритьоф Нансен" и бул. "Патриарх Евтимий" в София

Протестиращи срещу новата организация на движение в центъра на София блокираха движението по ул.   "Фритьоф Нансен" и ограничиха в крайната дясна лента трафика на коли и тролейбуси по бул. "Патриарх Евтимий". И тази вечер десетки хора се събраха на протест на кръстовището на ул. "Фритьоф Нансен" и   бул. "Патриарх Евтимий" в София. Според..

публикувано на 13.05.24 в 19:45
Наградата

Цената на наградата "Шофар"

"Какво мислят българските евреи за днешната война в Газа" - това попита в една своя публикация Юлиана Методиева , главен редактор на сайта за човешки права "Маргиналия". По-късно организацията на евреите в България "Шалом" единодушно реши да ѝ бъде отнета наградата "Шофар", която получи през 2018 г.  " Тази статия я написах преди отнемането на..

публикувано на 13.05.24 в 19:41
Николай Крушарски

Новата организация на движението в центъра на София не е съгласувана с Пътна полиция

Новата организация на движението в центъра на София не е съгласувана с Пътна полиция, заяви комисар Николай Крушарски - началник на Пътната полиция към СДВР: Одитори ще проверяват новата организация на движението в София Дадоха на съд новата организация на движението в центъра на София Административният съд образува дело за новата..

публикувано на 13.05.24 в 19:39