Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС прекъсва ваканцията си, Правната комисия заседава в четвъртък

Снимка: Ани Петрова

След протестите заради случая с малтретираното в Стара Загора 18-годишно момиче, парламентът прекъсва ваканцията си. Депутатите се събират на извънредно заседание на Правна комисия в четвъртък, а в понеделник и в пленарната зала, за да разгледат промени в два закона, свързани с домашното насилие, които предвиждат завишаване на наказанията за виновниците. 

След като днес "Държавен вестник" обнародва приетите вече промени в Закона за защита от домашно насилие, депутатите от три парламентарни групи – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, внесоха нови предложения за поправки. Първите имена под законопроектите са на Бойко Борисов, Кирил Петков и Делян Пеевски.

Новите изменения в Закона за защита от домашно насилие разширяват кръга на лицата, които попадат под закрилата му, като приравняват интимната връзка към случаите на брачно партньорство и съжителство без брак. Защита по закона може да търси и всяко лице, "което е роднина по права или по съребрена линия до четвърта степен включително на лицето, с което се намира или е било в интимна връзка".

В Наказателния кодекс се завишават санкциите за лека и средна телесна повреда. Извършителят на средна телесна повреда може да получи до 8 години затвор, вместо досегашните 6. Отпада възможността за пробация при лека телесна повреда. За такова престъпление се предвижда до 2 години лишаване от свобода, увеличава се и глобата – от 500 до 1000 лева, в момента тя е от 100 до 300 лева.

Министърът на правосъдието Атанас Славов напомни, че ведомството вече два пъти е правило опит да въведе механизъм за защита в случаите, когато жертвата е само в интимна връзка с насилника:

"Считам за необходимо в тази ситуация отново да бъдат поставени въпросите с насилие по време на интимна връзка, като не допуснем този  път популистката истерия да замъгли ясните законодателни цели. Ако имаше такава уредба, жертвата можеше да потърси защита, включително с ограничителна заповед, каквато в момента приетият закон не предвижда. Много е важно, когато става дума за насилие, основано на пола, за домашно насилие, да не развихряме  някакви истерии, свързани с джендър-идеологията, а наистина да се грижим за жертвите и да се опитваме да ги защитим максимално", каза Славов.

В мотивите на вносителите е записано, че повод за внасянето на промени са поредните случаи на насилие над жени, най-драстичният от които е издевателството в Стара Загора. 

Днес и омбудсманът Диана Ковачева направи предложение към НС:

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изтеглят партиди на световноизвестни брандове козметика

Изтеглят от пазара и от потребителите партиди на световноизвестни брандове козметика. Причината е установено в състава наличие на химичното съединение пропионалдехид, което е забранено за такъв вид продукти.  Повечето от тях са произведени в държави от Европейския съюз като Италия, Франция, Испания, Германия. За това съобщават от онлайн..

публикувано на 03.06.24 в 12:54

В Грузия влезе в сила противоречивият Закон за чуждестранните агенти

В Грузия влезе в сила противоречивият Закон за чуждестранните агенти, след като беше подписан от председателя на парламента Шалва Папуашвили, съобщава Ройтерс. Това стана факт, след като проправителствените депутати гласуваха миналата седмица за преодоляване на ветото на президента Саломе Зурабишвили, която критикува закона, посочват грузински..

публикувано на 03.06.24 в 12:53

В област Плевен са сформирани 394 секционни избирателни комисии

В област Плевен са сформирани 394 секционни избирателни комисии. В тях са ангажирани над 3000 членове. Обучението започва от днес - 03.06 и ще продължи до 7 юни.  РИК е създала организация всички да имат възможност да проведат такова, каза пред БНР адвокат Ярослав Димитров, председател на РИК в 15 МИР-Плевен.  Трябва да се..

публикувано на 03.06.24 в 12:37

Привилегировани граждани паркирали безплатно в центъра на София

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров обяви, че привилегировани граждани са паркирали безплатно в центъра на София в платената синя и зелена зона, без да имат право на това. Паркирането е ставало с карта, подписана от предишното ръководство на Столичната община, а сред привилегированите са били и синдикални лидери от КТ..

публикувано на 03.06.24 в 12:14

БДЖ определи като тероризъм срязването на спирачките на локомотив на гарата в Лом

От БДЖ определиха като тероризъм вандалската проява от събота, когато неизвестни срязаха спирачките на локомотив на гарата в Лом. Според експерти извършителят вероятно е бил наясно със спирачната система. Неизвестни срязаха спирачни маркучи и счупиха стъкло на локомотив на гарата в Лом На локомотива, готов за потегляне от Лом, са били..

публикувано на 03.06.24 в 12:11
Ружа Игнатова със съоснователя на ОneCoin Карл Себастиян Грийнууд.

Би Би Си: Криптокралицата Ружа Игнатова и връзките ѝ с подземния свят в България

Безследно изчезналата след измама за около 4,5 милиарда долара критпокралица Ружа Игнатова е била в дълбоки връзки с подземния свят в България и най-вероятно е брутално убита от човека, грижил се за нейната сигурност – Христофорос Никос Аманатидис, се посочва в материал на Би Би Си.  Тази вечер в рубриката "Панорама" Би Би Си ще излъчи пореден..

публикувано на 03.06.24 в 12:00

Проверяват сигнали за изборна търговия във Великотърновско

По 10 сигнала за нарушения на политическите права на гражданите работи Областната дирекция на МВР във Велико Търново. При специализирана полицейска операция днес са съставени предупредителни протоколи на хора, за които има данни, че на предходни избори са се занимавали с изборна търговия. На уязвими участъци в цялата Великотърновска..

публикувано на 03.06.24 в 11:41