Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омбудсманът с предложение за промени в НК, инкриминиращи деяния, унижаващи човешкото достойнство

Поводът е обезобразяването на 18-годишно момиче от Стара Загора 

Диана Ковачева
Снимка: Омбудсман на РБългария

Омбудсманът Диана Ковачева внесе в Народното събрание предложение за законодателни промени в Наказателния кодекс за инкриминиране на деяния, унижаващи човешкото достойнство чрез причиняване на физическа болка или страдание. 

Целта на предлаганите промени е въвеждане в нашето законодателство на нов състав на престъпление, който включва деяния, отговарящи на определенията за изтезание, мъчение, унизително третиране, се посочва в съобщението, публикувано на страницата на обществения защитник.

И още: "Конкретният повод за това предложение е бруталният случай от Стара Загора, при който 18-годишно момиче беше садистично нарязано с макетен нож от мъж и вследствие на нанесените му 24 рани получава 400 шева. А причината деецът да не понесе адекватно и справедливо наказание за стореното е именно празнината в българското наказателно право, отнасяща се до случаи на умишлено причиняване на тежко насилие, което не убива, но смазва човешкото достойнство", се отбелязва в съобщението.

В законопроекта омбудсманът предлага създаването на нов чл. 130а, според който, ако някой "съзнателно използва спрямо другиго сила или причини другиму физическо страдание или болка по начин или със средства, които явно унижават човешкото достойнство на пострадалия, потискат го, предизвикват у него силен стрес, душевна болка или чувство на малоценност, безпомощност или страх, или поставя другиму в положение или го държи в положение, което явно унижава човешкото достойнство на пострадалия, потиска го, предизвиква у него силен стрес, душевна болка или чувство на малоценност, безпомощност или страх, се наказва с лишаване от свобода до осем години".

Проф. Диана Ковачева предлага и различни квалифицирани състави на деянието с оглед на извършителя, жертвата и начина на извършване. 

"От години настоявам за отпадане на системния характер в Наказателния кодекс, при който един насилник може да бъде наказан по-тежко само след подаването на три последователни сигнала от страна на жертвата. Законът за домашното насилие беше приет, но с доста сериозни компромиси.

Партньорските връзки останаха извън обхвата на закона и случаи като тези в една интимна връзка продължават да не могат да бъдат наказани в хипотезата на домашното насилие", пише омбудсманът.

Проф. Ковачева подчертава и необходимостта от дефиниране на насилието – физическо, психическо, икономическо, за задължителна терапия с насилниците, задължително обучение за полицаите, които да реагират с разбиране към проблема на жертвата.

"С оглед направеното предложение за законодателна промяна ще посоча, че съгласно Конвенцията против изтезанията и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне или наказание, терминът "изтезание" означава всяко действие, с което умишлено се причинява силно физическо или психическо страдание или болка на дадено лице, за да се получат от него или от трето лице сведения или признания, за да бъде то наказано за действие, което то или трето лице е извършило или в извършването на което е заподозряно, или за да бъде то или трето лице сплашвано или принуждавано, или по каквато и да е причина, основаваща се на каквато и да е дискриминация, когато такава болка или страдание се причинява от длъжностно лице или друго официално действащо лице или по негово подстрекателство или с негово явно или мълчаливо съгласие", пише в мотивите си към законопроекта проф. Ковачева.

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Премиерът поиска проверка на пътя до Аксаково, където катастрофира кола на НСО

Служебният премиер Димитър Главчев поиска от министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова да извърши незабавна проверка във връзка с информацията за новоасфалтирана част от пътя в района на Аксаково, където преди дни имаше тежка катастрофа с автомобил на НСО с жертва и ранени. Това съобщи правителствената..

публикувано на 21.05.24 в 10:55
Протест на близки на Пейо Пеев се провежда пред Съдебната палата, 21 май 2024 г.

Протест на близки на убития Пейо Пеев пред Съдебната палата в София

Близки и приятели на убития Пейо Пеев се събраха на пореден протест пред Съдебната палата в София, където Софийският апелативен съд решава да пусне ли от ареста бившата дипломатка Красимира Трифонова. Тя е обвинена, че в съучастие с дъщеря си - съпругата на Пеев Габриела Савова, е причинила смъртта на му, а след това двете са се опитали да..

публикувано на 21.05.24 в 10:55

Яна Стефанова: Искаме да се докоснем до историята на площад "Славейков"

Пешеходни обиколки около площад "Славейков" на исторически сгради, в които са живели литературни класици, автори, представители на интелигенцията и културата, ще се проведат на 24 май в София. Емблематичният площад традиционно се превръща в средище на литература, култура, история и образование за Деня на светите братя Кирил и Методий, на..

публикувано на 21.05.24 в 10:40

ЦИК прие методическите указания за вота: За първи път бюлетините ще се пускат в 4 кутии

Централната избирателна комисия прие методическите указания за работата на секционните избирателни комисии в страната за изборите 2 в 1 на 9 юни.  Те са различни за секциите, в които ще се гласува само с хартиени бюлетини и за тези, в които ще има и устройства. Заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов уточни пред колегите си в комисията..

публикувано на 21.05.24 в 10:36

МОН дава 4 точки на учениците, на които се е паднала "проблемна матура"

Всички зрелостници ще получат максималния брой от 4 точки от проблемната задача в матурата по български език и литература. Това заяви служебният министър на образованието Галин Цоков в интервю за Българската национална телевизия. “При някои принтери заради настройка не излезе самата диаграма. Всъщност, числата, цифрите, свързани с нея. Това..

публикувано на 21.05.24 в 10:06

ЦИК: Без екзитпол преди края на изборния ден

Резултатите от проучванията, извършвани в изборния ден - екзитпол, се оповестяват не по-рано от 20,00 часа на 9 юни. Централната избирателна комисия забрани с решение на социологическите агенции, които в деня на вота ще правят проучвания "на изход", да оповестяват публично под каквато и да е форма резултати преди приключването на изборния..

публикувано на 21.05.24 в 09:47
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски отново подчерта спешната нужда от ПВО за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски за пореден път подчерта спешната нужда на страната му от оръжия за противовъздушна отбрана, предаде ДПА. Украйна най-спешно се нуждае от повече системи за противовъздушна отбрана и западни изтребители, заяви Зеленски в ежедневното си видеообръщение в понеделник вечерта. "За съжаление свободният..

публикувано на 21.05.24 в 09:42