Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР: Британските власти не са се обръщали към посолството ни в Лондон заради тримата българи, арестувани за шпионаж

Снимка: БГНЕС

От Министерството на външните работи разпратиха до медиите съобщение, че властите на Великобритания не са се обърнали към Посолството на България в Лондон след информацията на Би Би Си, че трима български граждани са задържани на Острова по подозрение в шпионаж в полза на Русия.

В интервю за програма "Хоризонт", посланикът ни в Лондон Марин Райков потвърди съобщението.

"Имаме принципна практика да си разменяме и да получаваме информация, когато има задържани наши граждани. Но практиката в Обединеното кралство е, когато съответните граждани на друга държава, които са задържани, пожелаят институциите на тяхната държава да не бъдат информирани, обикновено британците уважават това тяхно желание. Така че, за мене хипотезата и по-скоро обяснението за това, че не сме били информирани, е именно това, не може и да бъда друго", обясни той.

Министерството на външните работи остава в постоянен контакт с българското посолство в Лондон и следи случая, се казва в писменото изявление на ведомството от вчера.  

Няколко часа по-рано Би Би Си съобщи, че трима българи са задържани във Великобритания за шпионаж в полза на Русия. Те били арестувани още през февруари в рамките на голямо разследване, свързано с националната сигурност на Великобритания.  

Междувременно Софийската градската прокуратура съобщи, че работи по случая съвместно с Държавна агенция "Национална сигурност" от март 2023 г. 

Образуваното досъдебно производство е за престъпление шпионаж по Глава първа от Наказателния кодекс.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Демонстрационните машини за вота са предоставени на общините в Габровско

Демонстрационните машини за вота на 9 юни са предоставени на общините в Габровския избирателен район. Устройствата ще са на разположение, по определен график, на всички избиратели, които искат да се ориентират по-добре и пробно да гласуват.  Подготовката за предстоящия вот преминава нормално в Габровския избирателен район и в предвидените..

публикувано на 22.05.24 в 19:29

Повторно гласуване за парламент в седем секции на територията на РСМ

Днес се провежда повторно гласуване за парламент в седем секции на територията на Северна Македония. До него се стигна, след като Държавната избирателна комисия прецени, че в тези секции е имало нарушение на изборите на 8 май, съобщава БТА. Жалбите за нарушенията бяха внесени от социалдемократите, които загубиха изборите, ВМРО-ДПМНЕ, които ги спечелиха,..

публикувано на 22.05.24 в 19:24
Мигранти на борда на кораб на бреговата охрана пристигат в пристанището в Каламата, Пелопонес, Гърция, архив, юни 2023 г.

Продължава мигрантският натиск към гръцките острови в Егейско море

Гръцките власти спасиха днес мигранти от потъваща лодка до остров Крит. Настаняват ги в нови места за временно пребиваване с добри условия и за майки с деца, информират местните власти.  Продължава мигрантският натиск към гръцките острови в Егейско море, съобщават от охраната на морската граница на Гърция. Днес успешно беше проведена..

публикувано на 22.05.24 в 19:09

Градушка с размер на лешник падна в София (обновена)

Силният дъжд и градушка в София доведоха до закъснения на полети на столичното летище. То остана отворено за кацащи самолети, забавянето е за три полета.  Няма отменени,  както и пренасочени  полети .  55 са сигналите за нанесени щети от дъжда и вятъра в столицата, съобщиха от пожарната. Към 19 ч. на терен работят над 10 екипа...

обновено на 22.05.24 в 18:54

Градушка и излезли от коритата си реки в Троянско

Градушка и проливен дъжд, продължили над час, са нанесли щети на реколтата в Троянско.  Залети са улици, след като са прелели дерета в селата Орешак и Черни Осъм, засегнато е и село Шипково.  Кметът на община Априлци Тихомир Кукенски съобщи, че няма сериозни щети, въпреки че градушката на места е била с големина на орех.  Според кмета на..

публикувано на 22.05.24 в 18:46
 Жордан Бардела

Жордан Бардела: "Алтернатива за Германия" прекрачи червената линия

Три седмици преди европейските избори френската крайнодясна партия "Национално обединение" скъса отношенията си с германския си съюзник "Алтернатива за Германия" след компрометиращото изказване и подозрителни връзки на нейния лидер Максимилиан Кра. "Алтернатива за Германия" прекрачи червената линия" - заяви лидерът на френската крайна десница..

публикувано на 22.05.24 в 18:30

Economist: Възможна е руска офанзива в Сумска област

Според британското издание "Икономист" има струпвания на руски сили по границата със Сумска област и в нея е възможна офанзива след тази при Харков. Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха без ток части от Сумска област В Донецка област украинските сили са били принудени да предприемат маневри при Покровск след ожесточени..

публикувано на 22.05.24 в 17:55