Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Домашният тормоз често е причина за агресия на работа, и обратното

КНСБ настоява за ратификацията на конвенцията за премахване на насилието на работното място

Величка Микова
Снимка: Личен архив

Преди седмица правителството обяви спешни мерки за борба с агресията и насилието, които са очертани в конкретни области – правосъдие и вътрешни работи, образование, социална превенция. При изпълнението им са определени конкретни институции, но те не включват представителите на синдикатите и на бизнеса. А те със сигурност имат какво да предложат и да бъдат полезни като социални партньори. КНСБ отдавна алармира, че една от тревожните прояви на насилие е в сферата на труда

Какво е тормоз и насилие на работното място? Какви са предложенията на синдиката за премахването му? 

Данните от редица изследвания показват, че насилието и тормозът на работното място са широко разпространено явление, което обаче често остава скрито. А е факт, особено сред работещите в земеделието, транспорта, здравеопазването, социалните дейности, образованието.  

Синдикални проучвания показаха преди време колко многостранен може да бъде този тормоз – представете си медицинска сестра в болница – от една страна са колегите ѝ, ръководството на лечебното заведение, от друга – самите пациенти и не на последно място – техните близки… Вербалната агресия, обидите, псувните са не по-малко страшни от един шамар или побой над медик, каквито случаи, за съжаление, не са рядкост. 

Експертите са категорични - често домашният тормоз става причина за агресия на работното място, и обратното. Именно познанство на работното място дава началото на шокиращия случай с пострадалото момиче в Стара Загора и нейния насилник, както и някои от станалите публично достояние случаи напоследък, коментира националният секретар на КНСБ Величка Микова.  

Проучвания по темата с насилието на работното място има десетки. От всички форми на насилие на работното място – 52% от анкетираните поставят на първо място психическото насилие, 24 на сто физическото, а 12% - сексуалния тормоз. Това показаха данните от последното Национално изследване по темата. Изводите в него станаха една от причините КНСБ да започне тази кампания за подкрепа на ратификация на Конвенция №190 на Международната организация на труда за премахване на насилието и тормоза в областта на труда. 

В Кодекса на труда липсват определения за "тормоз" и "насилие" на работното място, но това не пречи работещи да пращат стотици сигнали до синдикатите. Конвенция 190 дава дефиниция на понятието "насилие и тормоз" като "единични или повтарящи се поведение, практика или заплаха, целящи, водещи или можещи да доведат до физическа, психологическа, сексуална или икономическа вреда". 

Синдикатите са категорични, че включително неплащането на трудовите възнаграждения или забавянето им също е форма на тормоз. Както и ако шивачки могат да отидат до тоалетна само през обедната почивка.  

В последния годишен доклад на КНСБ за нарушенията на трудовите права се посочват 311 постъпили жалби и сигнали в раздела "Обиждат ме по време на работа", 304 – "Бавят ми плащането на месечната заплата", 255 – "Принуждават ме да излизам в неплатен отпуск". 

Рядко обаче случаите на тормоз и насилие на работното място се докладват, коментира още при представянето на националното изследване заместник-директорът на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ Виолета Иванова. 

Някои от формите на тормоз на работното място пък се вкарват в контекста на ежедневните трудности, с които се сблъскват работещите. Друг въпрос са емоционалните вреди, които търпят жертвите и които в крайна сметка се отразяват на тяхната работоспособност. А всичко това има и чисто икономически измерения, става въпрос за кадри, в които работодателите са инвестирали. Кибер тормозът пък, който набра скорост по време на пандемията Covid-19, е също сред новите предизвикателства

Според синдикалните експерти мълчанието на държавата по въпроса с ратификацията на въпросната конвенция е неприемливо на фона на трайния проблем с насилието. Затова от КНСБ не се отказват от усилията си, тъй като смятат, че с ратификацията ще се помогне да бъдат взети по-адекватни законодателни мерки за ограничаване на насилието. Синдикалистите вече са отправили конкретните си искания с писмо до министър-председателя Николай Денков, предстои организацията да ги отправи и към социалния министър Иванка Шалапатова. 

Други страни членки на Европейския съюз вече са ратифицирали конвенцията – например съседна Гърция. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зеленски поиска отпадане на ограниченията за използването на западни оръжия по територията на Русия

Украинският президент Володимир Зеленски, който също участва в срещата на НАТО, благодари на западните страни за помощта за противовъздушната отбрана на Украйна. Според него обявеното от държавите изпращане на Киев на системи Пейтриът ще противодейства на руския въздушен терор.  В своята реч на срещата генералният секретар на НАТО Йенс..

публикувано на 10.07.24 в 07:31

Разпоредително заседание по делото срещу Рангел Бизюрев

В Пловдивския окръжен съд за днес е насрочено разпоредителното заседание по делото срещу Рангел Бизюрев, обвинен за убийството миналото лято в Цалапица на 24-годишния Димитър Малинов. След убийството той избяга в Германия и месеци наред беше издирван с европейска заповед за задържане. Открит беше в Дания, където беше арестуван и екстрадиран в..

публикувано на 10.07.24 в 07:31
Служебният премиер Димитър Главчев разговаря с президента на САЩ Джо Байдън по време на тържественото отбелязване във Вашингтон на 75-ата годишнина от създаването на НАТО.

Главчев към Байдън: България е лоялен и надежден съюзник

В разговор с президента Джо Байдън по време на отбелязването на 75-ата годишнина на НАТО министър-председателят Димитър Главчев заяви, че България е лоялен и надежден съюзник. От своя страна американският държавен глава високо оцени ролята на България на Източния фланг на Алианса. По време на откриването на срещата на върха на НАТО Джо..

публикувано на 10.07.24 в 07:26
Председателят на ДПС Делян Пеевски (в центъра) даде изявление в сградата на Народното събрание - 9 юли 2024г.

Делян Пеевски за публикациите с писмо до посланици: Това е компромат

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски смята, че въпросът с 17-те поддръжници на Ахмед Доган е вътрешен за партията. В писмо до медиите този следобед 17-те депутати посочиха причините, поради които няма да участват в заседанието на парламентарната група. И поставиха под въпрос легитимността на Пеевски. В НС заседава ПГ на..

публикувано на 09.07.24 в 20:24

Излезе първото класиране в УНСС

Излезе първото класиране в Университета за национално и световно стопанство, записването на новоприетите студенти е от 10 до 13 юли, съобщават от висшето училище. Записването се извършва онлайн и в сградата на УНСС в отдел "Студенти – бакалавър " - партерен етаж, кабинет 1029-А, а така също и в Регионалния център за дистанционно обучение (РЦДО –..

публикувано на 09.07.24 в 20:13

Държавата с ангажимент по казуса с имота, в чийто обхват е античният град Хераклея Синтика

Държавата поема ангажимент да реши проблема с частния имот, който попада в обхвата на античния град Хераклея Синтика, за да могат археолозите спокойно да продължат работата си. Това заяви министърът на културата Найден Тодоров, който на място се запозна с най-новата находка на екипа на професор Людмил Вагалински - монолитната статуя на Хермес...

публикувано на 09.07.24 в 19:48

Битката за град Газа, възобновена от Израел преди две седмици, се разраства и ожесточава

Битката за град Газа, възобновена от Израел преди две седмици, се разраства и ожесточава в навечерието на поредния кръг от преговори за примирие.  Десетки хиляди мирни жители бягат пред настъпващите израелски войски, съобщава Франс прес. От квартала "Шуджая", където израелските сили започнаха новата си операция в края на юни, бойните действия се..

публикувано на 09.07.24 в 19:25