Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън беше удостоен със звание "доктор хонорис кауза" при визита в Украйна

Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият британски премиер Борис Джонсън посети Украйна, където бе удостоен с почетното звание "доктор хонорис кауза" в лвовския университет "Иван Франко". 

Обикновено това е докторска степен или по-рядко магистърска степен и може да бъде присъдена на човек, който няма връзка с присъждащата званието академична институция. Такъв е и случаят с Борис Джонсън, чиито снимки със специално наметало и шапка от церемонията бяха разпространени в социалните медии. 

Борис Джонсън, който вече дори не е депутат, след като по-рано тази година подаде оставка, беше на "Даунинг стрийт" 10, когато Русия започна нахлуването в Украйна през февруари миналата година. Той ще бъде запомнен като твърд поддръжник на Киев като премиер. Джонсън често посещаваше страната както преди, така и след като се оттегли от поста през юли 2022 година. 

Борис Джонсън бе посрещнат от кмета на Лвов Андрий Садови на гарата в града. По-късно в публикувани снимки кметът написа: "Добре дошъл в Лвов, голям приятелю на Украйна!". 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Борис Джонсън

Грант Шапс: Борис Джонсън не е жертва на "лов на вещици"

Британският министър на енергетиката Грант Шапс опроверга твърденията на Борис Джонсън, че комисията, която разследва дали бившият премиер е подвел парламента по скандала "Партигейт", е пристрастна и че в неговия случай става дума за "лов на вещици"...

публикувано на 11.06.23 в 17:21
Борис Джонсън

Борис Джонсън зове привържениците си в парламента да не гласуват против доклада, който го обвинява заради "Партигейт"

Бившият британски  премиер Борис Джонсън призова своите привърженици в парламента да не гласуват против доклада на Комисията по привилегиите, който го обвинява в умишлено подвеждане на Камарата на общините за „Партигейт“. Докладът..

публикувано на 17.06.23 в 07:54
Борис Джонсън

Борис Джонсън е лишен от специален достъп до парламента

Бившият британски премиер Борис Джонсън беше лишен от специален достъп до парламента, след като депутатите одобриха доклада на Комисията по привилегиите, който заключава, че той е излъгал за събиранията на Даунинг стрийт по време на пандемията.  В..

публикувано на 20.06.23 в 07:39
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пред централата на ООН в Ню Йорк, САЩ, септември 2024 г.

Генералният секретар на ООН се среща с кипърския президент Христодулидис и с лидера на кипърските турци Татар

Със започващата седмица на Общото събрание на ООН в Ню Йорк Кипърският въпрос и усилията за рестартиране на преговорите за решаването му навлизат в критичен период. Генералният секретар на международната организация Антонио Гутериш се среща днес с..

публикувано на 23.09.24 в 12:47
Илюстративна снимка - мигранти на борда на кораб на бреговата охрана в пристанището в Каламата, Гърция, архив.

Лодка с мигранти потъна до гръцкия остров Самос

Мащабна спасителна операция провеждат гръцките власти в морето до остров Самос, след като лодка с мигранти, потеглила от турски бряг, потъна. Досега са спасени петима души, откриха телата на три жертви, а над 25 души са в неизвестност, като сред тях има..

публикувано на 23.09.24 в 12:22
Снимката е илюстративна, архив.

Пожар отне живота на двама души в ломското с. Замфир

Пожар, станал в къща в ломското село Замфир, отне живота на двама души. Предполага се, че телата са на живущите на адреса. Малко преди 8 часа, вчера сутринта, в полицията в Лом е получен сигнал за горяща къща в село Замфир. Едноетажната..

публикувано на 23.09.24 в 12:22

Новият бг сериал "Тревожност" събира проблемите на психотерапевти и пациенти

Двете основни линии в новия български сериал "Тревожност" са в кабинета на детско-юношески психолог – д-р Ясенова, в ролята е Ани Пападопулу, и в кабинета на нейния съпруг, в ролята Пенко Господинов, разкри режисьорът Илиян Джевелеков в..

публикувано на 23.09.24 в 12:21

ЕК иска консултация със СТО заради китайски съмнения за субсидиите за млечни продукти

Комисията започна искане за консултация със Световната търговска организация по повод инициираното от Китай разследване на субсидии на вноса на някои млечни продукти от ЕС. За първи път ЕС решава да реагира на разследване в неговата начална фаза..

публикувано на 23.09.24 в 12:06
Израелски въздушни удари в Южен Ливан, 23 септември 2024 г.

Израел допуска сухопътна операция срещу "Хизбула" в Ливан

Продължават масираните въздушни атаки на израелските сили по обекти на ливанската шиитска групировка "Хизбула". Израел допусна необходимост от сухопътно настъпление в Ливан. България подкрепя усилията за деескалация на конфликта между Израел и..

публикувано на 23.09.24 в 11:57

Оранжев код за наводнения в части от Англия и Уелс

В Обединеното кралство Метеорологичната служба издаде оранжев предупредителен код за наводнения в някои части на Англия и Уелс след падналите обилни валежи с очаквания те да продължат и днес. Най-сериозно е засегната Централна Англия, където..

публикувано на 23.09.24 в 11:26