Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън беше удостоен със звание "доктор хонорис кауза" при визита в Украйна

Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият британски премиер Борис Джонсън посети Украйна, където бе удостоен с почетното звание "доктор хонорис кауза" в лвовския университет "Иван Франко". 

Обикновено това е докторска степен или по-рядко магистърска степен и може да бъде присъдена на човек, който няма връзка с присъждащата званието академична институция. Такъв е и случаят с Борис Джонсън, чиито снимки със специално наметало и шапка от церемонията бяха разпространени в социалните медии. 

Борис Джонсън, който вече дори не е депутат, след като по-рано тази година подаде оставка, беше на "Даунинг стрийт" 10, когато Русия започна нахлуването в Украйна през февруари миналата година. Той ще бъде запомнен като твърд поддръжник на Киев като премиер. Джонсън често посещаваше страната както преди, така и след като се оттегли от поста през юли 2022 година. 

Борис Джонсън бе посрещнат от кмета на Лвов Андрий Садови на гарата в града. По-късно в публикувани снимки кметът написа: "Добре дошъл в Лвов, голям приятелю на Украйна!". 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Борис Джонсън

Грант Шапс: Борис Джонсън не е жертва на "лов на вещици"

Британският министър на енергетиката Грант Шапс опроверга твърденията на Борис Джонсън, че комисията, която разследва дали бившият премиер е подвел парламента по скандала "Партигейт", е пристрастна и че в неговия случай става дума за "лов на вещици"...

публикувано на 11.06.23 в 17:21
Борис Джонсън

Борис Джонсън зове привържениците си в парламента да не гласуват против доклада, който го обвинява заради "Партигейт"

Бившият британски  премиер Борис Джонсън призова своите привърженици в парламента да не гласуват против доклада на Комисията по привилегиите, който го обвинява в умишлено подвеждане на Камарата на общините за „Партигейт“. Докладът..

публикувано на 17.06.23 в 07:54
Борис Джонсън

Борис Джонсън е лишен от специален достъп до парламента

Бившият британски премиер Борис Джонсън беше лишен от специален достъп до парламента, след като депутатите одобриха доклада на Комисията по привилегиите, който заключава, че той е излъгал за събиранията на Даунинг стрийт по време на пандемията.  В..

публикувано на 20.06.23 в 07:39
ВИЖТЕ ОЩЕ
Костадин Костадинов

"Възраждане" искат свикване на КСНС заради пожарите

Партия "Възраждане" поиска да се свика Консултативния съвет по националната сигурност към президента заради ситуацията с пожарите. Според лидера на партията Костадин Костадинов са необходими координирани действия на всички институции в държавата: "За..

публикувано на 19.07.24 в 10:25

НС задължи правителството да осигури средства за пострадалите от пожарите

Единодушно с 201 гласа парламентът прие решение, с което задължава правителството да предприеме необходимите действия за осигуряване на средства от бюджета за подпомагане на пострадалите от пожарите. В решението се посочва, че Министерският съвет трябва..

публикувано на 19.07.24 в 10:22

Депутатите от ДПС, лоялни на Доган, събират съмишленици на среща в София

Депутатите от ДПС, лоялни на почетния председател Ахмед Доган, събират днес областни координатори, кметове и председатели на общински съвети и активисти от цялата страна, за да обсъдят бъдещите си действия.  Организатори са Джевдет Чакъров и Рамадан..

публикувано на 19.07.24 в 10:05

Калин Стоянов: Пожарът е на три фронта в ямболските села Крайнево, Воден и Шарково

В ямболските села Крайнево , Воден и Шарково пожарът е на три фронта, каза служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов от село Мамарчево. По думите му, единият от тях е тръгнал към българо-турската граница, която е сравнително близо:..

публикувано на 19.07.24 в 09:56
Юлиян Попов

Юлиян Попов за пожарите: Най-важното е когато мине кризата, да не я забравяме

Поведението на държавата в сегашните пожари е адекватно. Въпросът е дали държавата е адекватно подготвена.  Това заяви пред БНР бившият министър на околната среда и водите Юлиян Попов.  "Когато се случи пожар, ти може да имаш адекватно..

публикувано на 19.07.24 в 09:46
Георги Проданов

Георги Проданов: Не съм оптимист и за третия мандат. Предизборният режим вече върви

Това, че крачим към нови избори беше ясно още след провала на първия мандат, обясни пред БНР политологът Георги Проданов.  Президентът Румен Радев ще обяви кога ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-то Народно..

публикувано на 19.07.24 в 09:35
Пожарникари работят на мястото на експлозията, вероятно причинена от безпилотен летателен апарат (БЛА), в Тел Авив, Израел, 19 юли 2024 г.

Един човек е убит при предполагаема атака с дрон в Тел Авив

Един човек беше убит при предполагаема атака с дрон в Тел Авив тази нощ. 8 души са получили наранявания, но състоянието им не е тежко. Съобщава се и за израелски въздушни удари в Ливан, където почти всеки ден има размяна на огън от двете страни на..

публикувано на 19.07.24 в 08:30