Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски изследовател е бил обвинен в шпионаж в полза на Китай

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания двама мъже са били арестувани въз основа на Закона за служебната тайна. Единият от тях, който е парламентарен служител, занимаващ се с изследователска дейност, е обвинен в шпионаж в полза на Китай. 
"Сънди таймс" изнася подробностите за арестуваните, като се твърди, че изследователят е имал връзки с няколко депутати на торите, включително министъра на сигурността Том Тугендхат и председателя на комисията за външни работи Алиша Кърнс. Той е млад мъж на около 20 години. Другият арестуван е на около 30 години. 

Двамата са били арестувани още през март и са били претърсени жилища, които те са обитавали. Те са били пуснатни под гаранция до октомври, но се води полицейско разследване и по тази причина имената им не са назовани. Тугендхат и Кърнс са отказали коментар. 

Депутатът от Консервативната партия Тим Лоутън обаче е цитиран да казва, че "това е още едно доказателство колко далеч достигат пипалата на Китайската комунистичмеска партия в британските институции". Бившият лидер на партията Иън Дънкан Смит пък постави под съмнение подхода на правителството към Китай след неотдавношното посещение на външния министър Джеймс Клевърли, което той лично критикува. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

МВнР: Британските власти не са се обръщали към посолството ни в Лондон заради тримата българи, арестувани за шпионаж

От Министерството на външните работи разпратиха до медиите съобщение, че властите на Великобритания не са се обърнали към Посолството на България в Лондон след информацията на Би Би Си, че трима български граждани са задържани на Острова по подозрение..

публикувано на 16.08.23 в 07:38

Times за арестувания за шпионаж българин: Занемарена къща е била щаб-квартира на "Агент 007"

„Занемарена къща за гости в Грейт Ярмут е била морската щаб-квартира на руския „Агент 007“, пише британският вестник „Таймс“ по повод на Орлин Русев – един от тримата арестувани във Великобритания българи по подозрения в шпионаж в полза на Русия...

публикувано на 17.08.23 в 07:25

Daily Telegraph: Двама от задържаните за шпионаж вероятно имат връзки с крайнодясната "Възраждане"

В поредна публикция на „Дейли телеграф“ по повод на тримата задържани българи за шпионаж в полза на Русия се изтъква, че Бисер Джамбазов и Катрин Иванова, които са били членове в избирателни секции на провеждани на Острова избори, вероятно имат връзки с..

публикувано на 17.08.23 в 11:52
ВИЖТЕ ОЩЕ

Напрежение сред протестиращите в Калифорнийския университет в Лос Анджелис

До напрежение се стигна между пропалестински и произраелски протестиращи в Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Зам.-кметът на града съобщи в социалната мрежа Х, че университетът е извикал полиция. Група контрадемонстранти са се опитали да съборят..

публикувано на 01.05.24 в 14:05

Десетки задържани в Турция след забрана на първомайските митинги на площад Таксим в Истанбул

Турската полиция задържа десетки протестиращи, които се опитваха да съборят барикадите в различни квартали на Истанбул, след като властите забраниха първомайските митинги на централния площад Таксим в града, предаде Ройтерс.  В квартал Бешикташ..

публикувано на 01.05.24 в 13:56

Столицата на Четвърти революционен окръг - Панагюрище, събра българи от цялата страна

България отбелязва 148 години от Априлското въстание.   Днес столицата на Четвърти революционен окръг - Панагюрище, събра българи от цялата страна , за да се потопят във възрожденската атмосфера на този бунтовен град. " Много важна част от..

публикувано на 01.05.24 в 13:45
Така ще изглежда атракционният парк при Крепостта Хисарлъка над Кюстендил
Макет: Община Кюстендил

Правят атракционен парк край Хисарлъка в Кюстендил

Атракционен парк в долната част на хълма Хисарлъка ще изгради общината в Кюстендил, обяви кметът инж. Огнян Атанасов. Финансирането ще е с проект по Програмата за трансгранично сътрудничество е вече е одобрен на първи етап. Предвижда се..

публикувано на 01.05.24 в 13:41

Жена и дете пострадаха при взрив на газова бутилка в Хасково

86-годишна жена и 7-годишно дете пострадаха при взрив на газова бутилка в Хасково.  Инцидентът е станал около 10.30 часа в дома им, когато жената включила газов котлон.  Последвала експлозия, след която възрастната жена е успяла да изведе детето от..

публикувано на 01.05.24 в 13:33
Община Болярово

10 млн.лв. за ремонт на водопроводна мрежа очакват в селата до Болярово

В крайграничната община Болярово очакват 10 млн. лева от държавния бюджет за реализация на проектите, одобрени за финансиране в края на миналата година. Със средствата ще бъдат ремонтирана водопроводната мрежа в две села с остаряла и крайно амортизирана..

публикувано на 01.05.24 в 13:30
Клисура

Христина Калчева: Малко са онези, които както клисурци, отстояват докрай на дадената клетва

Годишнината от Априлското въстание днес се отбелязва тържествено и в Клисура – градът, известен със славното си участие в събитията от 1876 г. и с желанието и решителността на жителите му да се включат в борбата за Освобождението на България...

публикувано на 01.05.24 в 13:25