Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски изследовател е бил обвинен в шпионаж в полза на Китай

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания двама мъже са били арестувани въз основа на Закона за служебната тайна. Единият от тях, който е парламентарен служител, занимаващ се с изследователска дейност, е обвинен в шпионаж в полза на Китай. 
"Сънди таймс" изнася подробностите за арестуваните, като се твърди, че изследователят е имал връзки с няколко депутати на торите, включително министъра на сигурността Том Тугендхат и председателя на комисията за външни работи Алиша Кърнс. Той е млад мъж на около 20 години. Другият арестуван е на около 30 години. 

Двамата са били арестувани още през март и са били претърсени жилища, които те са обитавали. Те са били пуснатни под гаранция до октомври, но се води полицейско разследване и по тази причина имената им не са назовани. Тугендхат и Кърнс са отказали коментар. 

Депутатът от Консервативната партия Тим Лоутън обаче е цитиран да казва, че "това е още едно доказателство колко далеч достигат пипалата на Китайската комунистичмеска партия в британските институции". Бившият лидер на партията Иън Дънкан Смит пък постави под съмнение подхода на правителството към Китай след неотдавношното посещение на външния министър Джеймс Клевърли, което той лично критикува. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

МВнР: Британските власти не са се обръщали към посолството ни в Лондон заради тримата българи, арестувани за шпионаж

От Министерството на външните работи разпратиха до медиите съобщение, че властите на Великобритания не са се обърнали към Посолството на България в Лондон след информацията на Би Би Си, че трима български граждани са задържани на Острова по подозрение..

публикувано на 16.08.23 в 07:38

Times за арестувания за шпионаж българин: Занемарена къща е била щаб-квартира на "Агент 007"

„Занемарена къща за гости в Грейт Ярмут е била морската щаб-квартира на руския „Агент 007“, пише британският вестник „Таймс“ по повод на Орлин Русев – един от тримата арестувани във Великобритания българи по подозрения в шпионаж в полза на Русия...

публикувано на 17.08.23 в 07:25

Daily Telegraph: Двама от задържаните за шпионаж вероятно имат връзки с крайнодясната "Възраждане"

В поредна публикция на „Дейли телеграф“ по повод на тримата задържани българи за шпионаж в полза на Русия се изтъква, че Бисер Джамбазов и Катрин Иванова, които са били членове в избирателни секции на провеждани на Острова избори, вероятно имат връзки с..

публикувано на 17.08.23 в 11:52
ВИЖТЕ ОЩЕ
Костадин Костадинов

"Възраждане" искат свикване на КСНС заради пожарите

Партия "Възраждане" поиска да се свика Консултативния съвет по националната сигурност към президента заради ситуацията с пожарите. Според лидера на партията Костадин Костадинов са необходими координирани действия на всички институции в държавата: "За..

публикувано на 19.07.24 в 10:25

НС задължи правителството да осигури средства за пострадалите от пожарите

Единодушно с 201 гласа парламентът прие решение, с което задължава правителството да предприеме необходимите действия за осигуряване на средства от бюджета за подпомагане на пострадалите от пожарите. В решението се посочва, че Министерският съвет трябва..

публикувано на 19.07.24 в 10:22

Депутатите от ДПС, лоялни на Доган, събират съмишленици на среща в София

Депутатите от ДПС, лоялни на почетния председател Ахмед Доган, събират днес областни координатори, кметове и председатели на общински съвети и активисти от цялата страна, за да обсъдят бъдещите си действия.  Организатори са Джевдет Чакъров и Рамадан..

публикувано на 19.07.24 в 10:05

Калин Стоянов: Пожарът е на три фронта в ямболските села Крайнево, Воден и Шарково

В ямболските села Крайнево , Воден и Шарково пожарът е на три фронта, каза служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов от село Мамарчево. По думите му, единият от тях е тръгнал към българо-турската граница, която е сравнително близо:..

публикувано на 19.07.24 в 09:56
Юлиян Попов

Юлиян Попов за пожарите: Най-важното е когато мине кризата, да не я забравяме

Поведението на държавата в сегашните пожари е адекватно. Въпросът е дали държавата е адекватно подготвена.  Това заяви пред БНР бившият министър на околната среда и водите Юлиян Попов.  "Когато се случи пожар, ти може да имаш адекватно..

публикувано на 19.07.24 в 09:46
Георги Проданов

Георги Проданов: Не съм оптимист и за третия мандат. Предизборният режим вече върви

Това, че крачим към нови избори беше ясно още след провала на първия мандат, обясни пред БНР политологът Георги Проданов.  Президентът Румен Радев ще обяви кога ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-то Народно..

публикувано на 19.07.24 в 09:35
Пожарникари работят на мястото на експлозията, вероятно причинена от безпилотен летателен апарат (БЛА), в Тел Авив, Израел, 19 юли 2024 г.

Един човек е убит при предполагаема атака с дрон в Тел Авив

Един човек беше убит при предполагаема атака с дрон в Тел Авив тази нощ. 8 души са получили наранявания, но състоянието им не е тежко. Съобщава се и за израелски въздушни удари в Ливан, където почти всеки ден има размяна на огън от двете страни на..

публикувано на 19.07.24 в 08:30